Search
Close this search box.

Was 2018 het laatste jaar van de ICO?

Wie de statistieken bekijkt ziet dat de markt voor Initial Coin Offerings (ICO’s) langzaam leeg loopt. De algemene verwachting is dat de ICO in 2019 een stille dood sterft. Security Token Offerings (STO’s) lijken de toekomst te hebben. Daarom blikken we, misschien wel voor het laatst, terug op de ICO’s van 2018. Er is immers nog genoeg geld opgehaald.

ICO’s in 2018 in cijfers

De hype rond initial coin offerings (ICO’s) begon in april 2017. We zagen dat zowel het aantal ICO’s als de opgehaalde bedragen snel opliepen. In totaal haalden 876 ICO’s het astronomische bedrag van $ 6.226.689.449,- op. In dit overzicht zie je hoe snel de bedragen opliepen.

Het aantal ICO's in 2017 en het bedrag (in USD) dat werd opgehaald.
ICO’s in 2017 en het bedrag (in USD) dat werd opgehaald. Bron: ICOdata

De trend leek toen stevig door te zetten. In onderstaande grafiek zien we dat er tot de zomer veel kapitaal werd opgehaald. Na de zomer was de hype net zo snel afgelopen als dat deze gekomen was.

Het bedrag (in USD) dat ICO's in 2018 ophaalden.
Het bedrag (in USD) dat ICO’s in 2018 ophaalden. Bron: ICOdata

In de statistiek zien we dat de trend even snel lijkt op te houden als deze gekomen is.

Over het hele jaar zijn er 1234 ICO’s geweest, die bij elkaar $ 7.541.688.519,- ophaalden. In het geheel zien we al dat het aantal ICO’s veel sneller steeg dan het opgehaalde kapitaal. Ook zien we dat de piek met name in de eerste maanden van het jaar lag.

Oorzaken van de daling

Er zijn grofweg 3 oorzaken te noemen van de daling in aanvragen. Enerzijds ligt dit aan regelgeving. De SEC heeft bepaald dat ICO’s die niet voor specifieke producten worden opgezet als Security coins of tokens moeten worden gezien en daarmee onder scherpe regelgeving vallen.

De tweede reden is dat ICO’s een negatieve reputatie hebben opgebouwd door diverse vormen van zwendel, zoals de exit scam en de ICO scam.

Als derde reden geldt dat investeerders veel rationeler kijken naar het aanbod en hogere eisen stellen voordat zij een investering doen.

Wat zijn de vijf grootste ICO’s van 2018?

Natuurlijk is er ook in 2018 genoeg geld opgehaald. Wij zetten de ICO’s die het meeste geld ophaalden op een rij.

5. Universal Labs ICO – $ 948.020,00

Op zes juli van dit jaar liep de ICO van Universal Labs af. Zij hadden toen $ 948.020,- opgehaald voor hun persoonlijke cloud-dataservice. De UBBEY-token, die gebruik maakt van het Ethereum (ETH) Blockchain is momenteel voor zover bekend nog niet verhandelbaar.

4. FTEC – $ 961.020,-

Een kleine twee weken later, op 18 juli, sloot FTEC haar ICO. Voor het bouwen van haar platform, dat gebruikers op basis van kunstmatige intelligentie en neurowetenschap moet helpen om optimaal te beleggen, ontving zij de lieve som van $ 961.020,-. Volgens de roadmap op de website moet het platform in 2019 in gebruik te nemen zijn.

3. Red lanterns – $969.040,-

Volgens de informatie die we konden achterhalen (de website is niet te vinden) biedt dit platform anoniem seksueel advies voor eenieder die het nodig heeft. Klaarblijkelijk was deze investering in de erotische entertainmentindustrie voor velen een kans voor open doel, want deze ICO was na de sluiting van de ICO op 15 april 2018 een van de hoogtepunten van 2018.

2. Plancoin – $ 976.000,-

Dit platform voor betaalsystemen waarmee in cryptovaluta kan worden betaald haalde op 23 februari van dit jaar bijna het hoogste bedrag aan investeringen op. Deze token is momenteel te verhandelen, al is de koers geen schim meer van de introductiekoers van 4 mei.

1. Cloudbric – $ 986,900,-

Op 31 oktober 2018 voltooide men de meest succesvolle ICO van dit jaar. Dit bedrijf verzorgt databeveiliging via de cloud en weet investeerders klaarblijkelijk te overtuigen van de toegevoegde waarde van Blockchain en Cloud-oplossingen.

Uiteraard zijn we zeer benieuwd wat 2019 gaat brengen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.