Investeren met behulp van de 50-30-20-regel

Tel jij altijd de dagen af tot je weer salaris krijgt? En hou je haast niets over om te sparen of te investeren? Dan is de 50-30-20-regel iets voor jou! Door je aan deze regel te houden word je automatisch beter met je geld. Ook wie niet van budgetteren houdt, kan met deze regel grip krijgen op de uitgaven.

Vorm van budgetteren

De 50-30-20-regel is een vorm van budgetteren. Dit wil simpelweg zeggen dat je jouw uitgavepatroon afstemt op de inkomsten. Het is niet moeilijk om je aan de 50-30-20-regel te houden, waardoor de kans groot is dat jij eindelijk wat overhoudt om te investeren in Bitcoin of andere cryptocurrency. Je verdeelt je netto maandinkomen over drie categorieën. 50 procent van je netto inkomen gaat naar de vaste lasten, 30 procent naar behoeften zoals de kapper, etentjes of een avondje uit en 20 procent van het netto inkomen gebruik je voor het terugbetalen van schulden en voor sparen en beleggen. Het is belangrijk om alleen geld te investeren dat jij kunt missen. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke lening hebt lopen of andere schulden hebt, is het doorgaans verstandiger om deze eerst af te lossen voordat je een deel van je inkomen gaat investeren.

Vaste lasten en persoonlijke behoeften

Onderzoek van het Nibud laat zien dat veel Nederlanders tussen de 50 en 55 procent van hun netto inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Dit zijn terugkerende kosten, zoals de huur of hypotheek en premies voor verzekeringen. Ook kosten voor je auto, de energierekening en de boodschappen schaar je onder de vaste lasten. Bij een netto inkomen van €2.500 per maand, kun je dus €1.250 besteden aan de vaste lasten en hou je €1.250 over voor de twee andere categorieën volgens de 50-30-20-regel. Je hebt uiteraard ook geld nodig om leuke dingen van te doen. 30 procent van je inkomen kun je uitgeven aan winkelen, vakanties, hobby’s, etentjes en elektronica. In het geval van een netto inkomen van €2.500 gaat het om een bedrag van €750.

20 procent sparen en investeren

Met het overgebleven geld kun je jouw financiële gezondheid verbeteren. Deze 20 procent, of €500 volgens ons rekenvoorbeeld, kun je gebruiken om schulden af te lossen en om een potje voor later op te bouwen. Als je een deel van dit geld belegt, kun je jouw vermogen laten groeien. Investeer het in Bitcoin of Ethereum, of koop coins die je direct kunt staken zodat jij rente ontvangt op jouw investering in cryptocurrency. Door bijvoorbeeld Cardano te kopen en te staken groeit het aantal Cardano dat jij in je bezit hebt, zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo