Non fungible tokens

Als je al even actief bent op de cryptovaluta markt, ben je waarschijnlijk de term niet-vervangbare token (of NFT) tegengekomen, maar wat is het eigenlijk? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat zijn not-vervangbare tokens?

Het concept van niet-vervangbare tokens kan direct worden vertaald in niet-uitwisselbare tokens. Deze tokens bevatten identificerende informatie die zijn vastgelegd in slimme contracten. Deze informatie maakt elk token anders en kan niet direct worden vervangen door een ander token. Omdat ze allemaal verschillend zijn kunnen ze niet worden geruild.

Andere vervangbare tokens kunnen daarentegen gemakkelijk met elkaar worden verwisseld. Omdat ze allemaal dezelfde waarde hebben maakt het bijvoorbeeld niet uit welke Bitcoin je precies hebt. De waarde kan wisselen afhankelijk van de tijd tussen Bitcoin-uitwisselingen, maar de essentie blijft altijd hetzelfde. Je kunt ook een deel van een Bitcoin, gemeten in Satoshi, verzenden of ontvangen, aangezien fungibele tokens kunnen worden gedeeld.

Niet-vervangbare tokens kunnen niet worden gedeeld, net zoals een onderdeel van een concertticket niet naar iemand kan worden verzonden. Een deel van een concertticket is op zichzelf waardeloos en kan niet worden ingewisseld.

CryptoKitties-verzamelobjecten waren een van de eerste voorbeelden van niet-vervangbare tokens. Unieke informatie van een niet-vervangbaar token, zoals een CryptoKitty, wordt opgeslagen in een smart contract en wordt vastgelegd op de blockchain van het token. Dit is Ethereum, een ERC-721-token in het geval van CryptoKitties.

Hoe worden NFT’s gebruikt?

Niet-vervangbare tokens hebben specifieke kenmerken, worden doorgaans geassocieerd met een specifiek activum en kunnen worden gebruikt om het eigendom van digitale activa aan te tonen, zoals skins van games. Ze kunnen evengoed ook worden gebruikt om het eigendom van fysieke items te bewijzen.

Een ander voorbeeld van een niet-vervangbaar token is het LAND-token van Decentraland. Vergelijkbaar met Second Life is Decentraland een op blockchain gebaseerde virtuele wereld. Geïdentificeerd door de coördinaten van de virtuele wereld wordt elk LAND-token vertegenwoordigt door een perceel virtueel land in Decentral.

SuperRare is een ander blockchain-project dat niet-vervangbare tokens gebruikt waarmee digitale makers een token kunnen koppelen aan een afbeelding of GIF die ze hebben gemaakt. Een token vertegenwoordigt eigendom van digitale kunst en stelt de maker ook in staat zijn auteursrecht en intellectueel eigendom te behouden en te registreren. Deze kunnen net als fysieke kunstwerken worden gekocht en verkocht.

Niet-vervangbare tokens worden niet verhandeld op standaard cryptovaluta beurzen, maar worden eerder gekocht of verkocht op digitale beurzen zoals Openbazaar of de LAND-markt van Decentraland.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.