Juicht de cryptomarkt te vroeg na Facebook hearings?

Inmiddels is ook de tweede dag van de hoorzitting van het Amerikaanse congres over Facebook Project Libra ten einde (vandaar de late update). Direct na de sluiting begonnen de Altcoins aan een grote opmars en ook de Bitcoin stijgt weer (licht) in waarde. Toch vraag ik mij af of de cryptomarkt niet te vroeg juicht. Heeft Facebook de geest immers niet uit de fles gelaten? In dit artikel een update over de meest recente ontwikkelingen.

[affcoups id=”2229″]

Facebook Project Libra in 2 dagen geslacht

Facebook is vandaag en gisteren door het Amerikaanse Congres ontboden om tekst en uitleg te komen geven over haar plannen met Facebook Libra. Althans, dat was de bedoeling. Er volgde echter een ongekende aanval op Facebook en de lichtvaardigheid waarmee zij haar gebruikers behandeld.

Gisteren vergeleken de Congresleden van de onderzoekscommissie Facebook al met een kleuter die met een doos lucifers steeds brand sticht, na iedere brand zegt haar les te hebben geleerd en vervolgens weer brand sticht. Ook vroeg men direct of Facebook dacht dat het Congres ‘delusional’ was door ervan uit te gaan dat men toestemming zou geven.

Ook vandaag was er voor Facebook niet veel eer te behalen. Zo merkte een senator op dat de plannen van Facebook voor Amerika gevaarlijker zijn dan de aanslagen van 9/11. Bij de ondervraging door een ander lid van de commissie kwam er wel een inhoudelijke discussie op gang. Zij vroeg naar de bestuurders van de onafhankelijke stichting die de Libra moet gaan beheren.

Op het antwoord dat daar verschillende bedrijven en niet-overheids-organisaties in plaatsnemen vroeg het commissielid of met het besturen van deze munt door commerciële organisaties niet het risico ontstond dat de monetaire politiek van de munt gericht zou zijn op resultaat in plaats van op de bescherming van de kapitaalmarkt, zoals bij een reguliere centrale munt. Daar kwam Facebook niet uit.

Reactie Facebook

Facebook heeft tijdens de hoorzittingen al laten weten dat zij de Libra niet lanceert voordat er akkoord is van de autoriteiten. Toch maakte Facebook een aanmerkelijk minder weerloze indruk dan gisteren. Vandaag maakte Mark Zuckerberg en de vertegenwoordiging in het Congres namelijk duidelijk dat Amerika eigenlijk niet om Facebook Libra heen kan.

[affcoups id=”3782″]

Het argument daarbij is dat, wanneer Facebook geen toestemming krijgt andere bedrijven, bijvoorbeeld Chinezen, wel door zullen gaan met de ontwikkeling. Daarmee ontstaat dan het risico dat een nog minder betrouwbare partij de gegevens en betaalsystemen in handen krijgt.

Conclusie Facebook Project Libra

De conclusies na twee dagen hoorzittingen zijn duidelijk. Er zal nog heel wat water door de Mississippi moeten voordat Amerikaanse autoriteiten toestemming verlenen. Sterker nog, de democraten roepen op om het hele plan van tafel te halen. Facebook gaat ondertussen door met de ontwikkeling van haar plannen.

Het gevolg voor Bitcoin en de andere cyrptomunten

De discussie met Facebook is vooral blijven steken op de reputatie van het bedrijf of -beter gezegd- het gebrek daaraan. Hiermee is de positie van Bitcoin en de cryptomunten in het algemeen nauwelijks aan bod gekomen. Wel legde een republikeinse senator uit dat er geen intentie is om Bitcoin te verbieden. Sterker nog, volgens hem kan dat zelfs niet als de overheid dat zou willen. Direct na sluiting van de hoorzitting schoten de Altcoins omhoog en herstelde ook de Bitcoin, zoals je in onze live koersen kunt zien.

Juichen Bitcoin liefhebbers te vroeg?

Toch is het de vraag of Bitcoin-liefhebbers niet te vroeg juichen. Zo is door alle commotie rondom de Facebook Libra de ICO van de GRAM redelijk ondergesneeuwd. Deze ICO is opgezet om Tokens van Telegram te verkopen. Deze tokens dienen als onderpand voor de financiering van een eigen Blockchain. Frappant, de ICO wordt niet in Amerika en Japan ondersteund. Nog frappanter, Telegram is een berichtendienst die vergelijkbaar is met WhatsApp. Is dit het gelijk van Mark Zuckerberg al? Gaan commerciële instituties aan de haal met monetaire systemen zonder regels als Facebook Libra geen tegenwicht biedt?

Wellicht nog minder aandacht, maar niet minder verontrustend is dat TOR een razend succesvolle crowdfunding in Bitcoin is opgestart. Zoals we weten staat TOR voor zo volledig mogelijke anonimiteit en individuele vrijheid. Keerzijde is dat hier ook door misdaadmarktplaatsen, zoals Silk Road driftig gebruik van gemaakt wordt. Dit zou voor de Bitcoin nog wel eens een akelige staart kunnen worden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.