Search
Close this search box.

Proof of keys celebration of proof of fools competitie?

Op 3 januari 2009 werd het Genesis-block van de Bitcoin gemined. Satoshi Nakamoto completeerde hiermee de verificatie van de Bitcoin. Sindsdien is er veel veranderd. Zo worden veel Bitcoins verhandeld via cryptobeurzen. Volgens echte puristen is dit tegen de gedachte van de Bitcoin in en daarom vieren zij deze dag met het ‘proof of keys event’.  Dat dit ook wel eens een ‘proof of fools’ competitie kan worden bewijzen enkele bizarre voorbeelden.

Wat is het proof of keys event?

Kort uitgelegd is het ‘proof of keys’ event gericht tegen het bewaren van cryptomunten op cryptobeurzen. Cryptobeurzen houden namelijk de beschikking over de private key als je jouw cryptomunten in hun wallet bewaart. De private key is essentieel om Bitcoin-transacties te kunnen doen. Daarom spreekt men in cryptokringen ook wel van het principe: ‘when you don’t own the private key, then you don’t own the cryptocurrency’.

Om de cryptobeurzen eraan te herinneren dat de macht en het eigendom van cryptomunten bij de gebruikers ligt en niet bij de beurzen roept de beweging de gebruikers op om in actie te komen. Zij willen dat bezitters van cryptomunten de munten overboeken naar een wallet, waardoor zij zowel de public als de private key in bezit krijgen. Hiervoor kiezen zij de verjaardag van het minen van het Genesis-block door Bitcoin-ontwikkelaar Satoshi Nakamoto.

In onderstaand filmpje legt de initiatiefnemer de details rond het proof of keys event uit. Je kunt natuurlijk ook op hun website terecht.

Wat zijn de gevolgen van het proof of keys event?

Allereerst moeten de gebruikers een aparte wallet aanschaffen om hun munten in te stallen. Ook rekenen beurzen vaak transactiekosten. Deze kunnen zowel bij het weghalen als terugstorten in rekening worden gebracht.

Ook voor de cryptobeurzen heeft de actie gevolgen. Deze laten zich sterker voelen naar mate het aantal deelnemers groeit. Immers, wanneer veel gebruikers hun cryptomunten weghalen moet de beurs veel transacties doen. Hier moet de infrastructuur op bestand zijn. Daarnaast moeten de transactiekosten ook gefactureerd worden. Cryptobeurs hitBTC besloot dit jaar de accounts tijdelijk te bevriezen om te voorkomen dat er een run op de valuta ontstond.

Volgens de voorvechters van vrij cryptobezit, zoals John McAfee bewijst dit het nut van het event.

Tot slot levert de actie ook een impact op de handel op. Zo kan er een dip in marktkapitalisatie ontstaan en worden handelsvolumes beïnvloedt door de vele transacties. Overigens zijn de marktktkapitalisaties in vergelijking met gisteren niet veel veranderd, dus de impact lijkt vooralsnog mee te vallen.

Proof of fools competitie?

Als je jouw cryptomunten wilt bewaren heb je een wallet nodig. Deze kun je online bestellen, maar dan is deze gelinkt aan jouw computer. Je kunt natuurlijk ook een hardware wallet bestellen. Deze is veel veiliger tegen hacks en ook makkelijker onder controle te houden (door hem bijvoorbeeld in een kluis op te bergen).

<a href=”https://www.ledger.com?r=16e1f618196e”><img width=728 height=90 alt=”Ledger Nano S – The secure hardware wallet” src=”https://www.ledgerwallet.com/images/promo/nano-s/ledger_nano-s_7-2-8×9-0.jpg”></a>

Dat niet iedereen daarmee om kan gaan bewijzen de volgende drie voorbeelden. Voor deze ongelukkigen werd de proof of keys een proof of fools.

Ongelukkige verliest 7.500 Bitcoin op harddrive

Deze cryptoverzamelaar had zijn harddrive weggegooid. Toen hij in 2019 experimenteerde met Bitcoins had hij er 7.500 gehad, maar dat was hij vergeten toen de harde schijf in de kliko ging. Toen hij steeds vaker hoorde dat de Bitcoin wel wat waard was raakte hij licht in paniek. Zeker toen de koers eind 2017 de $ 20.000,- naderde voelde hij dat de afvalstoffenheffing zo wel erg hoog was. Helaas is de hard drive voor zover bekend niet terug gevonden.

Verloren Apple wachtwoord kost 50 BTC

Deze onhandige Apple-gebruiker verloor toegang tot zijn opgeslagen wallet en had ook de security om de back-up terug te zetten gewist. Hij kan nu dus niet meer bij zijn wallet met 50 BTC.

Online wallet-scam kost 335 BCH

In aanloop naar de hard fork van Bitcoin Cash (BCH) transfereerde iemand 335 Bitcoin Cash (BCH) naar een fake wallet. Het resultaat was dat zijn cryptobezit direct werd weggeboekt en hij zich geen zorgen meer hoefde te maken over de hard fork.

Doe jij na deze voorbeelden nog mee aan het private key event of kies je toch liever voor een betrouwbare cryptobeurs?

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

 

 

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.