Search
Close this search box.

Hoe een onverwachte dood C$ 190 miljoen aan Bitcoin etc. kost

Dit weekend was er plotseling bijzonder cryptonieuws. Doordat oprichter Gerald Cotten overleed claimt de Canadese beurs QuadrigaCX dat zij niet meer bij de tegoeden van klanten kan en zo’n 190 miljoen Canadese Dollars kwijt is. Hoewel men belooft van alles te doen om ervoor te zorgen dat klanten hun geld terug krijgen zitten er wat opmerkelijke aspecten aan de zaak. Wij zetten de zaken op een rij.

Wat is er aan de hand bij QuadrigaCX?

De grote Canadese cryptobeurs QuadrigaCX maakte vrijdag op haar website bekend dat zij een soort faillissementsprocedure is begonnen bij de Canadese rechtbank. De reden hiervoor is bizar. Zij stelt dat oprichter Gerald Cotten op 9 december 2018 in India is overleden en dat hij alleen toegang had tot de codes van de cold wallets waar de cryptomunten van klanten opstonden. Ook de hot wallets zijn vooralsnog onbereikbaar omdat de laptop van de oprichter ook vergrendeld is met een wachtwoord. De schade tot nu toe is zo’n 166 miljoen euro. Inmiddels zijn experts druk doende om te bezien of de wachtwoorden hersteld kunnen worden.

Quadriga CX, oprichter sterft bij opening weeshuis met keys voor $ 190 dollar op zak. Tegoeden zijn ontoegankelijk.
Het weeshuis in India waarvoor QuadrigaCX CEO Gerald Cotten in India zou zijn toen hij stief. Bron: Reddit

Hoe reageert de cryptogemeenschap?

In het algemeen heeft de situatie weinig effect op de cryptokoersen. Wel wordt ernstig getwijfeld aan het verhaal van de weduwe van de CEO van QuadrigaCX. Zo waren er in 2018 al diverse problemen met de Canadese toezichthouders en is pas eind januari bekend gemaakt dat de oprichter van de beurs op 9 december overleden zou zijn.

Daarnaast blijkt uit een bericht in een lokale krant dat hij 2 weken voor zijn reis een testament heeft gemaakt, waarin hij onder meer de zorg voor zijn honden heeft opgenomen. Men vindt het vreemd dat een ervaren technicus wel dit soort dingen regelt, maar geen back-up plan voor de wallets zou hebben geregeld. Daarnaast circuleert er een interview met de oprichter, waarin hij vertelt wel voorzorgsmaatregelen te hebben genomen.

Als doodsoorzaak schijnen complicaties bij de ziekte van Crohn te zijn genoemd. Volgens media is dat erg bijzonder. Daarnaast vindt men het opvallend dat iemand met een darmziekte naar India gaat, zeker nu het de opening van een weeshuis betreft. Bovendien betekent het verhaal van de weduwe dat hij als enige toegang had tot alle tegoeden en dus in feite met al dat geld op zak door India trok.

Is er sprake van cryptocrime bij QuadrigaCX?

Op Reddit zijn dan ook diverse complottheorieën te vinden. Als er sprake is van een exit scam zouden er twee opties voor de hand liggen. Allereerst kan de eigenaar zelf zijn dood in scene hebben gezet en met de opbrengsten een nieuw leven zijn begonnen. Een andere theorie is dat de eigenaar inderdaad is overleden en dat de nabestaanden en (voormalig) medewerkers zo de buit proberen te verdelen. Een derde theorie is dat de eigenaar het geld al eerder heeft opgemaakt en zo een cover-up maakt. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hoe kun jij een dergelijk scenario voorkomen?

Wat de oorzaak ook is, de huidige situatie is vooral zielig voor de beleggers die hun cryptomunten op de beurs hadden gestald. Inmiddels druppelen (ook op Reddit) de eerste verhalen van mensen die ‘alles’ kwijt zijn binnen. Eens te meer geldt dat de cryptowijsheid: “when you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency” waar is. Wellicht is het dus verstandig om jouw cryptomunten in een eigen wallet en niet op een cryptobeurs te bewaren. Wellicht biedt het overzicht van beste wallets voor 2019 jou inspiratie.

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.