Ratingbureau waarschuwt dat stablecoin-groei van invloed kan zijn op kredietmarkten

Ratingbureau Fitch waarschuwde dat de groei van stablecoins, die niet volledig worden ondersteund door veilige activa, een destabilisatie kan veroorzaken op de korte termijn kredietmarkten. Coins die volledig worden gedekt door veilige activa vormen een kleiner risico voor de financiële markten, legde het bureau uit in een commentaarnota. Het bureau geeft USD Coin (USDC) als voorbeeld voor volledig gedekte stablecoins.

USDC wordt ondersteund door Amerikaanse dollars op een één-op-één basis in effectenrekeningen. Echter, toch waarschuwde het bureau dat de autoriteiten zich nog steeds zorgen kunnen maken als de invloed ervan mogelijk mondiaal is of systemisch. Volgens reserve openbaarmaking maart 2021 van de grootste stablecoin uitgever, hield Tether aan de andere kant 26,2% van zijn reserves aan in contanten, fiduciaire deposito’s, reverse repo-notes en overheidseffecten.

Fitch benadrukte dat de commercial paper (CP) bezittingen van Tether groter kunnen zijn dan die van de meeste van de voornaamste money market funds (MMF) in de Verenigde Staten en EMEA. De CP-bezittingen van Tether zijn goed voor $ 20,3 miljard of bijna 50% van zijn reserve. De stabiliteit van kortlopende kredietmarkten zou beïnvloed kunnen worden door een plotselinge massale terugkoop van USDT als deze plaatsvond tijdens een periode van bredere verkoopdruk op de CP-markt.

Vooral als deze gepaard gaat met bredere terugkopen van andere stablecoins die reserves aanhouden in vergelijkbare activa. Diem, de door Facebook ondersteunde stablecoin, is een ander voorbeeld dat Fitch gebruikt om de aandacht van toezichthouders uit te leggen. Diem stelde voor om 20% in contanten aan te houden met ‘overnight sweeps’ naar MMF’s die beleggen in kortlopende staatsobligaties en 80% van zijn reserves aan te houden in staatsobligaties.

Er zou strengere regelgeving voor stablecoins veroorzaakt worden, merkte Fitch op, door projecten met het potentieel om snel systemisch te worden, zoals Diem. In de notitie van Fitch staat dat de druk voor strengere regulering van de opkomende sector, vergroot zou kunnen worden door potentiële besmettingsrisico’s van activa die verband houden met de liquidatie van de reserves van stablecoin.

De waarschuwing van de Amerikaanse regelgevers dat entiteiten met vergelijkbare activa-allocaties als Tether mogelijk niet stabiel blijven als de korte termijn kredietspreads aanzienlijk groter worden, werd opgemerkt door Fitch. Zijn analisten voegden toe dat dit in contrast staat met de manier waarop stablecoins aan het publiek worden verkocht. President van de Boston Federal Reserve, Eric Rosengren, uitte vorige maand, zijn bezorgdheid over de exponentiële groei van stablecoins.

Rosengren is van mening dat er breder nagedacht moet worden over wat de korte termijn kredietmarkten in de loop van de tijd zou kunnen verstoren. En dat stabiele coins zeker een element vormen, volgens de president van de Boston Federal Reserve.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo