Search
Close this search box.

Ripple’s XRP-verkoop onderdrukte de muntprijs, beweerde een gewijzigde klacht van de rechtbank

De SEC beweert dat leidinggevenden van Ripple investeerders hebben misleid en de prijs van XRP-munten hebben gemanipuleerd door een “informatievacuüm” te creëren.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft beweerd dat de leidinggevenden van Ripple Labs Bradley Garlinghouse en Christian Larsen de XRP prijs hebben gemanipuleerd door hun verkoop van munten op te voeren of te vertragen, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Ingediend op 18 februari, In een gewijzigde klacht, herhaalde de eiser – de U.S Securities and Exchange Commission – zijn standpunt dat Ripple Labs, Christian Larsen en Brad Garlinghouse de effectenwetten hebben doorbroken met de verkoop van XRP-munten vanaf 2013:

“Van ten minste 2013 tot nu hebben gedaagden meer dan 14,6 miljard eenheden van een digitale activabeveiliging genaamd ‘XRP’ verkocht, in ruil voor contant geld of een andere tegenprestatie ter waarde van meer dan $1,38 miljard US dollar (‘USD’), om de activiteiten van Ripple te financieren en  Larsen en Garlinghouse.”

De klacht beweert dat Ripple al in 2012 juridisch advies ontving dat zijn munt een beveiligingsaanbod zou kunnen zijn en dat het ervoor koos om het te negeren. Vanuit een financieel perspectief, zo stelt de klacht, werkte de strategie, waarbij Ripple in de daaropvolgende jaren “minstens $1,38 miljard” ophaalde.

De aanvraag beweert dat Larsen en Garlinghouse vervolgens voor $600 miljoen hebben geprofiteerd van hun niet-geregistreerde verkoop van XRP.  De SEC merkt op dat deze verkopen plaatsvonden terwijl Garlinghouse herhaaldelijk bevestigde dat hij “erg lang” op XRP zat – wat suggereert dat investeerders werden misleid toen Garlinghouse en Larsen uitbetaalden:

“Ripple creëerde een informatievacuüm zodat Ripple en de twee insiders die er de meeste controle over hadden – Larsen en Garlinghouse – XRP konden verkopen op een markt die alleen de informatie bezat die verdachten verkozen te delen over Ripple en XRP.”

De klacht beschrijft een geval in 2015 waarbij een van Ripple’s market makers, die het ook in XRP betaalde, tijdelijk de verkoop van Garlinghouse en Larsen’s XRP-holdings stopzette omdat de muntprijs al aan het dalen was.

Volgens de indiening gaf Larsen de market maker de opdracht om “[verkoop] ​​voorlopig te pauzeren” en “[w] ait totdat [de] markt hersteld was van deze fout.”

Een soortgelijk incident uit 2016 beschreef hoe de beklaagden werden gedwongen om hun nettoverkoopdoelstellingen aan te passen in de hoop dat ze een worstelende XRP-muntprijs konden “stabiliseren en/of verhogen”. Larsen en Garlinghouse kwamen overeen om de snelheid van hun XRP-verkopen te verlagen, maar Garlinghouse voegde eraan toe dat hij “marginaal geneigd was om agressiever te zijn als we dit doen.”

De SEC merkt op dat de “informatieasymmetrie” gecreëerd door de beklaagden nog steeds bestaat, waardoor ze XRP kunnen blijven verkopen met een “aanzienlijk risico voor investeerders”.

Stuart Alderoty, general counsel bij Ripple, zei dat hij teleurgesteld was over de late poging van de SEC om actie te ondernemen tegen Ripple Labs na jaren van inactiviteit. Op 18 februari zei Alderoty dat de laatste gewijzigde klacht niets nieuws opriep en herhaalde dat er nog maar één juridische kwestie moet worden opgelost. Alderoty tweette:

“Zoals velen van jullie hebben gezien, heeft de SEC vandaag een gewijzigde klacht ingediend. De enige juridische claim blijft: vormden bepaalde uitkeringen van XRP een investeringscontract? Teleurstellend moest de SEC proberen hun klacht na jaren wachten te ‘oplossen’ om het op de eerste plaats te brengen”

In 2020 voerde de voormalige voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission Chris Giancarlo aan dat XRP niet als een effectenaanbod moet worden beschouwd, met het argument dat het niet voldeed aan de criteria die in de Howey-test zijn uiteengezet.

Giancarlo had eerder verklaard dat noch Bitcoin (BTC) noch Ether (ETH) beveiligingsaanbiedingen vertegenwoordigden, waardoor hij de bijnaam “Crypto Dad” in de cryptosfeer kreeg.

Er kan echter een belangenconflict spelen. Zoals destijds door Forbes gemeld, trad het advocatenkantoor dat Giancarlo vertegenwoordigde – Willkie Farr & Gallagher LLP – ook op als juridisch adviseur van Ripple.  Giancarlo’s beoordeling dat XRP geen beveiliging is, is ook “gebaseerd op bepaalde feitelijke informatie die door Ripple is verstrekt”

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.