Cryptovaluta werken (met uitzondering van tokens) op basis van de Blockchain. Er zijn natuurlijk veel meer toepassingen van Blockchain mogelijk. In de CryptoDaily Special van vandaag bekijken wij waar de Blockchain naar verwachting in 2020 staat en welke trends we tot die tijd mee zullen maken.
1. De adoptie van Blockchain gaat het hardst in economische en financiële sectoren
Steeds meer bedrijven verdiepen zich in de Blockchain. Inmiddels is gebleken dat veel financiële instellingen, zoals banken, geen uitgebreide IT-aanpassingen hoeven uit te voeren om de Blockchain mogelijk te maken. Daardoor gaat de implementatie met name in die sectoren bijzonder snel. Zo verwacht liefst 77% van de financiële instellingen een of meerdere Blockchain-toepassingen te hebben geïntegreerd.
Naast de snellere transactiesnelheid zijn ook kostenbesparingen en extra opbrengst door de handel in cryptovaluta op basis van de Blockchain redenen om hierop in te stappen. Men verwacht in 202 een miljard dollar extra inkomsten voor banken uit handelsactiviteiten met cryptovaluta.
2. Nationale banken willen cryptovaluta brengen
Nu zijn het vooral landen die door sancties getroffen worden, zoals Venezuela en Iran, die aan eigen valuta werken, maar ook president Poetin denkt al aan de cryptoroebel. Ook Christine Lagarde, voorzitster van het IMF roept nationale banken op om cryptovaluta te ontwikkelen. De verwachting is dat er in 2020 ten minste 5 landen met een nationale cryptomunt zijn.
[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]
3. Overheden gaan Blockchain inzetten voor dataverwerking
De Blockchain is uitermate geschikt om grote hoeveelheden data over te transporteren en te verwerken. Overheden zullen dan ook steeds vaker Blockchain ledgers gaan gebruiken om data van en over de bevolking in op te slaan. Estland loopt in dat opzicht met het project X-road voorop. Volgens schattingen zullen in 2022 meer dan een miljard mensen enige data over zichzelf in een Blockchain hebben staan, al weten ze dat vaak zelf niet.
4. Blockchain zal gekoppeld worden aan Internet of Things (IoT)
Naast Blockchain is IoT in opkomst. Ook voor deze toepassingen is veel dataverkeer nodig. Daarom kijken ontwikkelaars van IoT-toepassingen steeds vaker naar de mogelijkheden om hun toepassingen te bouwen op een Blockchain. Daarnaast kunnen transacties door middel van zogenoemde smartcontracten geautomatiseerd worden afgewikkeld.
Naar verwachting 20% van de IoT-toepassingen is per eind 2019 geschikt om te gebruiken op Blockchain.
5. Veel Blockchain start-ups zullen falen
Al deze toepassingen bieden ongekende mogelijkheden. Daarom worden er veel initiatieven op dit gebied ontwikkeld. Tot voor kort was Blockchain een toverwoord. Haalde je deze term een paar keer door het businessplan, dan waren investeerders vaak niet ver weg. Inmiddels blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Doordat deze industrie nieuw is en er nog niet veel geslaagde user-cases zijn is de bereidheid om te investeren teruggelopen. De vele mislukte Blockchain-producten en ronduit frauduleuze handelingen rond ICO’s helpen daar uiteraard niet bij. Volgens experts zal het nog tot ver na 2020, 2023 om precies te zijn, duren voordat 10% van de Blockchain startups in staat is om echte revolutie te brengen.
Bronnen:
Price Waterhouse Coopers (PWC)
International Data Corporation (IDC)