Het Zuid-Koreaanse Upbit is na Binance en Coinbase in grootte de derde cryptobeurs van de wereld. Vrijdagochtend 21 december 2018 maakte de Zuid-Koreaanse politie bekend dat zij diverse bestuurders en medewerkers van dit bedrijf heeft gearresteerd. Justitie verdenkt hen van koersmanipulatie en ongeoorloofde zelfverrijking. Hoewel het bedrijf de beschuldigingen in alle toonaarden ontkent reageerden de markten direct.
Wat is er gebeurd bij Upbit?
De openbaar aanklager van Zuid Seoul maakte vanochtend bekend dat zij een van de board-members, de financieel directeur en een werknemer op een lagere positie hebben gearresteerd. De verdenking luidt dat zij de koers hebben gemanipuleerd en zich bovendien illegaal verrijkt hebben.
Waar beschuldigt justitie Upbit exact van?
Justitie bedenkt de gearresteerde medewerkers dat zij in september vorig jaar bewust een nep-account hebben geopend en daarmee over een periode van 2 maanden voor zo’n $ 226,2 miljard aan valse transacties hebben geboekt om zo meer klanten te trekken en de marktkapitalisatie kunstmatig te verhogen. Daarnaast beschuldigt justitie de drie ervan dat zij onrechtmatig winst genoten door de koersmanipulatie. Zij zouden tijdens de manipulatie 11.500 Bitcoin (BTC) hebben verkocht aan in totaal zo’n 26.000 klanten waarmee zij zo’n $ 117 miljoen hebben verdiend.
Hoe reageert Upbit?
Upbit, dat inmiddels de derde grootste cryptomunt ter wereld is, ontkent de beschuldigingen echter ten stelligste en beweert dat de opening van het bedrijfsaccount gericht was op het “toevoegen van liquiditeit” aan de markt in het beginstadium van de lancering van de dienst. Daarnaast ontkent het bedrijf dat deze tactiek geleid heeft tot financiële winst.
[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]
Wat zijn de gevolgen?
Upbit, dat alleen in december tot nu toe al $ 241 miljoen omzette en meer dan 50% marktaandeel heeft in Zuid Korea, zal uiteraard zware reputatieschade lijden. Het is nog te vroeg om in te schatten hoe zwaar de beschuldigingen zijn. We weten echter dat Zuid-Korea zich juist als Blockchain- en Bitcoin-hub voor Azië wil profileren. Daarom gaan wij ervan uit dat justitie niet onbezonnen te werk gaat. Daarnaast is dit niet goed voor de reputatie van de cryptomarkt in Zuid Korea, aangezien de andere grote cryptobeurs, Bithump, deze zomer voor ruim $ 30 miljoen gehackt werd.
Hoe reageren de cryptomarkten?
Op dit moment zien we dat de stijgingen van de afgelopen dagen afremmen en er koersdalingen plaats vinden. Het is echter niet ongebruikelijk dat dit in bull-rally’s gebeurt omdat beleggers winst nemen. Aan de andere kant is de cryptomarkt vaker opgeschrikt door grote schandalen, dus zal het vertrouwen nu weer een knauw krijgen. Ook het feit dat Coinbase recent in het nieuws was vanwege grote interne transacties helpt niet. Kortom, de cryptomarkt gaat een spannende kerst tegemoet.
Bron: Korea Herald