Vlak voor het weekend begon de Bitcoin aan een van de grootste rally’s ooit. Er zijn daarvoor diverse oorzaken aan te wijzen. Een van de oorzaken die daarbij een rol speelt is whales manipulatie. Hoe werkt dat en hoe kun je daar als kleinere handelaar op inspelen? Wij leggen het uit.
Toen de Bitcoin vrijdag plotseling sterk steeg konden wij daar direct een eerste verklaring voor geven. In de koersresultaten zien we, bijvoorbeeld aan het resultaat van Neo (NEO) dat de ‘Chinese’ cryptomunten inderdaad erg profiteren. Na zo’n crash volgen er altijd uitgebreide analyses. Hieruit blijkt een diepere oorzaak.
[affcoups id=”2229″]
De koersen van de Bitcoin en cryptomunten op langere termijn duiden namelijk op whales manipulatie. Dit laten we zien. Ook leggen we uit hoe jij daar als kleinere speler op kunt anticiperen.
Wat is whales manipulatie?
Zoals je wellicht weet zijn ‘whales’ bezitters van grote hoeveelheden cryptomunten. Zij kunnen deze natuurlijk houden zonder daarmee te handelen. Ze kunnen hun bezit ook gebruiken om de markt te beïnvloeden en zo de prijs op te drijven (om duurder te kunnen verkopen) of te laten dalen (om goedkoper in te kunnen laten kopen). Anders dan op andere investeringsmarkten is deze techniek in de cryptomarkt niet verboden. Bovendien waren de handelsvolumes laag, waardoor zo’n manipulatie redelijk goedkoop te organiseren is.
Ook het feit dat de Altcoins steeds vaker de Bitcoin volgen speelt daarbij een rol. Whales manipulatie gebeurt in zes fasen. Deze brengen aan de hand van de aanloop naar de rally in kaart.
Het koersverloop van de afgelopen maanden geeft een duidelijk beeld van de zes fases van een whales manipulatie. Deze fases zijn: prijsdruk, prijsconsolidatie, test pump, sell-off creëren, prijs pump en sluiten van de operatie. We beschrijven kort hoe we dit patroon terug zien in het recente koersverloop.
Dit zijn de 6 fasen van whales manipulatie
Fase 1: Prijsdruk voor de Bitcoin creëren
In deze fase drukt men de prijs om de handelaren die op een koersstijging speculeren uit de markt te drukken. Dit zien we in de Bitcoin-koers over de periode van 6 tot 24 september gebeuren.
Fase 2: prijsconsolidatie
Nadat de optimistische kopers de markt verlaten hebben is het zaak om rust te creëren. Whales manipulatie vereist dan dus een consoliderende koers. Dit zien we in de koers van de Bitcoin in de periode van 24 september tot 23 oktober.
Fase 3: test pump
Wanneer de markt rustig is, willen manipulerende whales het juiste moment proberen in te schatten. Met een test pump kijken ze hoe de markt reageert op een koersstijging. Dit is waarschijnlijk op 11 oktober gebeurd.
Fase 4: Prijsdruk creëren
Doordat optimistische handelaren in tijd van prijsdruk een stop-loss inbouwen en de organiserende whales zelf goedkoop in willen kopen voor de komende rally is het goed om de prijs sterk onderdruk te zetten. Veel beleggers vluchten uit de markt en de koers daalt snel. Dit zagen we tijdens de crash van eerder afgelopen week, op 22-23 oktober.
[affcoups id=”3782″]
Fase 5: De winst van de whales manipulatie verzilveren, dus pump
Wanneer de markt klein is en de posities tegen een lage prijs zijn ingekocht kan men de markt opzwepen en een snelle prijsstijging veroorzaken. Bovendien kan men long-posities innemen om een nog positiever beeld te laten zien aan de kopers die overwegen in te stappen. Dit hebben we duidelijk zien gebeuren voor en rond het weekend.
Fase 6: whales manipulatie cyclus voltooid
Wanneer de koersen door deze ‘slinger’ steeds sterker stijgen omdat steeds meer beleggers instappen gaat de organisatie van de whales manipulatie alvast verkopen. De long posities worden verlaten en men bouwt een nieuwe cyclus. Of dat het geval is zal nog moeten blijken. Feit is wel dat er ondanks de positieve stemming inmiddels flinke koersdalingen en liquidatie van ‘long posities‘ worden gerapporteerd.
In onderstaande tweet zie je het proces van Whales manipulatie schematisch. Na de tweet leg ik uit hoe je als kleinere speler kunt anticiperen op zo’n cyclus. Uiteraard geldt, zoals altijd, DYOR.
Hoe kun je als kleinere investeerder anticiperen op whales manipulatie?
Wanneer er sprake is van whales manipulatie is er dus eigenlijk kunstmatige koersstijging. Anders dan bij een organische stijging (die wordt veroorzaakt doordat investeerders waardevermeerdering in de munt zien en daardoor extra graag investeren) is de kans groot dat de markt op korte termijn na een koersstijging weer zal dalen. Dit zien we ook in bovenstaand patroon. Met name de grafiek maakt je daarvan bewust. Ook zien we dat de feitelijke manipulaties (inzetten van koersdalingen en -stijgingen) in korte tijd plaatsvinden.
Zoals we al eerder uitlegden is het dus belangrijk om niet op basis van emotie, maar op basis van ratio en een eigen investeringsplan te investeren. Daarnaast is het belangrijk om op de juiste momenten in en uit te stappen. Hiervoor is het belangrijk de koersen goed te analyseren. Autotrading, zoals met de tool van cryptohopper, is daarbij een mooi instrument om automatisch in- en uit te stappen op het moment dat jij wilt.
Doordat je die momenten vooraf bepaalt op basis van een rationele strategie kun je dus voorkomen dat je bezwijkt onder emotionele druk of te vroeg of te laat reageert. We zijn benieuwd of de markt zich de komende periode volgens deze fases gedraagt of dat de groei toch autonoom is door positievere waardering op basis van de factoren die we eerder benoemden.