De snel stijgende koersen van de Bitcoin verleiden veel handelaren om direct te spreken van de lang verwachte rally die alle koersrecords tot nu toe doet verbleken. Toch gebeurt er op de achtergrond iets volkomen tegengesteld. Finaciële analyse op basis van de Fibonacci-getallen en de Elliot-wave vertonen namelijk alle voortekenen voor een sterke correctie. Ook de whales spelen daarbij een rol. Wij leggen een en ander uit.
Wat zeggen de Fibonacci-getallen over de Bitcoin?
De Fibonacci-ratio’s zijn gebaseerd op een natuurlijk verband tussen getallenreeksen dat al rond 1200 gevonden werd. In de financiële wereld worden deze verbanden gebruikt om koersbewegingen in te schatten.
Zoals we vanmiddag in een gastbijdrage op WANT uitlegden zijn er vijf ratio’s van belang. De derde ratio van 0,618 lag op een koers van $ 7.500,-. De twee voorgaande keren dat de koersen deze derde ratio passeerden volgde een sterke koersdaling. Deze keer is de koersdaling nog niet ingetreden en de historie van de Bitcoin gaat pas net iets meer dan 10 jaar terug, maar het is wel een teken aan de wand. Hopelijk is 3 keer ditmaal geen scheepsrecht.
Elliot wave analyse over de Bitcoin?
De Amerikaanse accountant en economisch auteur Ralph Nelson Elliott ontdekte 95 jaar geleden een golfpatroon in de ontwikkeling van reguliere beurskoersen. Deze komen kort uitgelegd steeds in 5-tallen voor, die een combinatie van opwaartse en neerwaartse trends vormen. In onderstaande grafiek zien we hoe de Elliott-wave in verhouding staat tot de Bitcoin-koers. De getallen tussen haakjes geven de golven aan en de losse getallen de tussenliggende bewegingen.
Volgens de analist beweegt de koers zich nu op de lijn bij getal 3. Dit betekent dat de koers van de Bitcoin aan de top van deze golf zit. Volgens analisten ligt die top tussen $ 8.000,- en $ 8.500,-. Wat er daarna gebeurt is bij het cijfer 4 duidelijk te zien. Een bear-patroon dat de koers terugbrengt richting de range tussen $ 6.000,- en $ 6.800,-. Hierna veert de koers nog een keer op om daarna een echt dieptepunt te gaan bereiken. Dit zou gaan gebeuren gedurende de zomermaanden, waardoor het gezegde ‘sell in may en go away’ toch waar zou kunnen zijn. Vanaf september zien we dan een stijging en zou de rally met nieuwe koersrecords plaats kunnen vinden. Dit sluit aan bij de verwachting dat de koers in aanloop naar de Bitcoin-halving van 2020 sterk stijgt. De hele Elliott-wave analyse kun je hier lezen.
De derde pijler: whales
Als je walvissen bestudeert zie je dat ze voornamelijk onder water in rust leven. Zo nu en dan komen ze in beweging en aan het oppervlak. Deze beweging naar de oppervlakte zie je nu. Whales die erg lang inactief blijven werden ineens actief. Nu de whales zien hoeveel mensen op basis van emotie een sterke rally creëren kunnen zij in de verleiding worden gebracht om hun Bitcoin te dumpen. Dit levert hen als eerste voordeel de koerswinst op. Het bijkomend voordeel is dat zo’n dump wellicht eenzelfde emotie zal veroorzaken waardoor een sterke daling van de koers optreedt. Dit geeft de whales de gelegenheid om tegen een lagere prijs later meer Bitcoin in te kopen en zo optimaal te profiteren voor de grote rally die moet komen.
De conclusie is dat iedereen er wel over eens is dat er binnen niet al te lange termijn een recordrally volgt. Of deze koersstijgingen de eerste stappen in een recordrally zijn is echter de vraag. Alle reden om ondanks de koersen voorzichtig te blijven en rationeel te handelen. De live koersen volgen helpt uiteraard ook.