In januari leek het erop dat de Bitcoin als ‘veilige haven’ fungeerde toen het Coronavirus uitbrak. Waar andere beleggingen, zoals aandelen, hard onderuit gingen steeg de koers van de Bitcoin juist. De afgelopen tijd (b)lijkt dit anders te liggen. Ook is de vraag welke invloed het Coronavirus op de toekomstige ontwikkeling van cryptomunten heeft. Wij doen een inschatting aan de hand van de bevindingen van Tom Lee. Ook waarschuwen we voor een onderbelicht effect.
[affcoups id=”2229″]
In een interview met Yahoo Finance stelde Bitcoin-bull Tom Lee dat de marktomstandigheden in principe gunstig zijn voor de cryptomarkt.
Hoe profiteert de Bitcoin van de onzekerheid?
Laten we niet vergeten dat de Bitcoin ooit ontwikkeld is als tegenwicht tegen traditionele financiële instituten. Nu de traditionele beleggiingsmogelijkheden (zoals aandelen en olie) onder druk staan is er dus weer meer aandacht voor crypto. Daarnaast is adoptie goed voor de markt. Nu China het contant geld in de ban gedaan heeft en er ook steeds meer zorgen zijn dat bankbiljetten een bron van besmetting kunnen vormen is de Bitcoin, net als andere cryptomunten, ook vanuit dat opzicht interessant.
Waarom staat de cryptomarkt toch onder druk?
Tom Lee geeft aan dat de Bitcoin en cryptomarkt nog steeds vooral afhankelijk is van transacties waar fiat geld omgezet wordt in cryptomunten en vice versa. Wanneer er problemen of onzekerheden zijn over fiat heeft dat een negatieve invloed, die de handel in cryptomunten bemoeilijkt. Als mogelijke gevolg van de Coronacrisis voorziet Lee dat mensen kritischer worden op contact geld en dat de productieketen regionaler wordt. Dit ziet hij in beginsel als goede kansen voor de Bitcoin. Wel waarschuwt hij voor tijdelijke koersval als gevolg van onverwacht nieuws. In onderstaand interview (in het Engels) legt hij een en ander uit.
Het fragment hierboven is een onderdeel van een uitgebreider interview waarin hij uitlegt dat hij vermoedt dat de aandelenmarkten vooral daalden omdat de door Corona toenemende kans op een virus is ingeprijsd. Daarnaast legt hij uit dat schokeffecten vooral veroorzaakt kunnen worden door trendgevoelige media, zoals social media. Aangezien hier veel jongere investeerders actief zijn kan de Bitcoin dus heftig reageren. Dit hele interview kun je hier bekijken. De door Lee omschreven situatie lijdt tot een vervelend bij-effect.
Schokbewegingen van Bitcoin funest voor opties
De handel in afgeleide producten, zoals Bitcoin-opties zijn erg populair. Dit komt met name omdat je, met jouw cryptoportefeuille als onderpand, door de hefboomfactor, veel meer posities kunt innemen dan wanneer je alle cryptomunten daadwerkelijk moet kopen. Daar staat tegenover dat als de waarde van de Bitcoin en andere cryptomunten onverwacht snel daalt, het platform overgaat tot liquidatie van de portefeuille.
Dit betekent dat in geval van een sterke crisis, zoals afgelopen weekend, handelsplatformen hard ingrijpen en het onderpand van hun klanten direct op de markt brengen. Uiteraard heeft deze stijging van het aanbod een bearish effect op de prijs. Dat is duidelijk te zien, want Bitmex liquideerde afgelopen zondag in 24 uur liefst $ 190 miljoen aan onderpand in 24 uur. Hierdoor ontstond een sneeuwbal-effect. Door waardevermindering van cryptomunten moest er geliquideerd worden. Deze liquidaties zorgde voor meer waardevermindering en dus meer liquidaties. Zoals wij eerder al uiteen zetten zijn opties in cryptovaluta dan ook niet per definitie gunstig voor de koersontwikkeling van cryptomunten.
[affcoups id=”3782″]
Invloed Coronavirus op de handel in Bitcoin
Het kliinkt misschien cru, maar het lijkt erop dat het Coronavirus op de lange termijn een gunstige invloed op de handel in Bitcoin kan hebben en dat het virus bijdraagt tot massa-adoptie van de Bitcoin. Daar tegenover staat dat veel investeerders impulsief reageren door berichten op (social) media, waardoor snel een paniekreactie kan ontstaan. Zeker voor investeerders in dirivaten als Bitcoin-opties zorgt dit voor grote risico’s. Daarmee is het voor beleggers met een korte beleggingshorizon zaak om de markt scherp te volgen en rationeel te blijven beslissen.