Op 30 juli 2015 werd het Genesis-blok van Ethereum gemined. Nu we exact vijf jaar later zijn kijken we terug op de geschiedenis van de munt, maar ook vooruit naar de toekomst. Daarnaast gaf Ethereum-oprichter Vitalik Buterin ter ere van het vijfjarig bestaan een interview aan de bekende Unchained Podcast en kwam hij met een waarschuwing. Kortom, genoeg te bespreken.
[affcoups id=”2229″]
5 jaar Ethereum (ETH), een geschiedenis in cijfers
Op 30 juli 2015 werd het genesis-block van Ethereum (ETH) gemined. De koers bedroeg toen $ 22,83 en het handelsvolume na de eerste week bedroeg toen $ 90.6221,94. Na een aanvankelijk goede start zakte de munt snel weg. De laagste koers ooit werd genoteerd op 221 oktober 22015, toen deze $0,420897 noteerde. Interesse was er echter genoeg, want het handelsvolume op die dag bedroeg $ 383.291,-. Hierna zouden er goede tijden voor de munt aanbreken. Op 27 juni 2017 bereikte het handelsvolume een hoogtepunt met een marktkapitalisatie van $ 1.096.279.552,- in 24 uur. Dit record werd tot op heden niet verbroken.
Ook het record van de hoogste prijs voor Ethereum (ETH) staat alweer even. Op 13 januari 2018 kostte 1 ETH de lieve som van $1.432,88. Daarna was de munt één van de vele ‘slachtoffers’ van de cryptowinter en daalde de koers. Toch staat de munt al jaren op de tweede plaats in onze top 25 cryptomunten op basis van marktkapitalisatie. Dat is het afgelopen jaar niet veranderd, al is de koers van de munt wel erg volatiel.
De laagste koers van het afgelopen jaar lag namelijk op $ 95,18 en verscheen op 13 maart van dit jaar kort op het koersenbord. Het laagste marktvolume van het afgelopen jaar noteerden we ook op die datum met $ 12.366.138.225,- in 24 uur. Op dit moment zit de munt in de lift en noteert zij jaarrecords. Zo noteerde zij dit weekend een jaarrecord qua koers op $ 330,70 en bedraagt het handelsvolume momenteel zo’n $ 35.989.428.749,-. In onderstaande grafiek zie je de positieve ontwikkelingen.
Dit heeft alles te maken met de toekomst die Ethereum (ETH) tegemoet gaat. Voordat we daar dieper op ingaan delen we eerst het verjaardagsinterview dat oprichter Vitalik Buterin gaf.
Vitalik Buterin geeft verjaardagsinterview aan Unchained Podcast
Een van de mede-oprichters en belangrijkste mannen in de cryptowereld is Vitalik Buterin. Ter ere van het eerste lustrum van ‘zijn’ cryptomunt gaf hij een interview aan de bekende ‘Unchained Podcast’. Uiteraard delen we dat interview graag.
Overigens is Vitalik Buterin zelf niet bepaald armer geworden van zijn avonturen met Ethereum (ETH). In dit portret, dat wij eerder van hem maakten, gaven wij ook een overzicht van zijn gigantische vermogen.
De toekomst voor Ethereum (ETH)
De een na populairste cryptomunt valt op omdat zij voortdurend blijft vernieuwen. Het platform richt zich vooral op dienstverlening aan cryptotokens (cryptomunten zonder eigen Blockchain) en als platform voor het sluiten van smart contracts en DeFi-transacties. Een van de grote uitdagingen is daarbij de schaalbaarheid. Het aantal transacties neemt toe en de Blockchain van Ethereum krijgt steeds meer moeite om al deze transacties snel te verwerken. Hierover schreven wij eerder deze bijdrage.
Daarnaast is de Proof-of-work validatiemethode in de ogen van Buterin achterhaald. Daarom werkt men al een tijd aan Ethereum 2.0. Met deze vernieuwde versie van de cryptomunt moet het schaalbaarheidsprobleem worden opgelost en verandert de validatiemethode naar Proof of Stake. Deze omzetting is een project van jaren en liep diverse malen vertraging op.
De koersstijgingen van de afgelopen dagen zijn een gevolg van het feit dat die vertragingen nu voorbij lijken. Op 27 juli kondigde het ontwikkelaarsteam namelijk aan dat het testnet van Ethereum 2.0 van start gaat. Daarmee is fase 0 van de introductie, die 4 fases zal beslaan, een feit. De details en de roadmap zie je in hun blogpost.
[affcoups id=”3782″]
Vitalik Buterin waarschuwt voor te enthousiast Defi-sentiment
In de tussentijd blijft Vitalik Buterin nauw betrokken bij de ontwikkelingen van de cryptomunt en de markt. Zo waarschuwt hij, zoals je in de podcast kunt horen, voor te veel enthousiasme rondom de Defi-hype, die momenteel ontstaat. Hij roept mensen op om zich niet blind te staren op de hoge rendementen, die naar zijn idee tijdelijk zijn. Hij adviseert ook hier een rationele en bedachtzame beleggingsstrategie aan te houden. We zijn benieuwd hoe hij daarover denkt als Ethereum (ETH) wel grote hoeveelheden transacties kan verwerken.
Volg CryptoClan op Facebook