Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Deze machtsstrijd is er gaande bij Bitcoin Cash (BCH)

Een van de cryptomunten die de laatste tijd opviel door stevige rendementen is de Bitcoin Cash (BCH). Dit leidt de aandacht bijna af van een netelige interne situatie. Toch is die situatie de moeite waard, want het conflict zorgt voor een fikse scheuring tussen de diverse ontwikkelaars. Sterker nog, inmiddels is het woord ‘hard fork’ in het conflict gevallen. Wij zetten op een rij wat er gaande is.

[affcoups id=”2229″]

Wat is de Bitcoin Cash (BCH)?

De cryptomunt Bitcoin Cash (BCH) wordt net als de Bitcoin gemined. De belangrijkste vertegenwoordiger van Bitcoin Cash is Roger Ver, voorheen bekend als ‘Bitcoin Jesus’. In 2017 ontstond de Bitcoin Cash als afsplitsing van de gewone Bitcoin. Aanleiding was een verschil van inzicht over hoe de transactiesnelheid verhoogd kon worden.

De aanhangers van BCH wilden dit doen door het aantal MB per block te verhogen en dat was tegen het zere been van de ontwikkelaars van moeder BTC. Hierop volgde een hard fork, toen gesteund door Craig Wright. Later zou deze zich met een tumultueuze ruzie afsplitsen en zelf Bitcoin SV (BSV) beginnen. Ondanks dat de koersen van Bitcoin Cash een flinke tik kregen van de laatste scheuring herstelde de munt. Inmiddels neemt zij de vierde plaats in van meest populaire cryptomunten.

Welk conflict speelt er binnen Bitcoin Cash (BCH)?

Het huidige interne conflict begon vorige week. Roger Ver stelde toen, samen met een belangrijke miner van de munt een drastische wijziging voor. Zij wilden namelijk van iedere nieuwe BCH automatisch 12,5 % reserveren voor een zogenaamd ontwikkelfonds. Deze belasting op de eigen cryptomunt leek wellicht een goed idee, maar al snel brak de spreekwoordelijke ‘p’uit.

Bitcoin Cash
Via: BitcoinCash

Welke bezwaren zijn er tegen de BCH belasting?

Allereerst zijn er de puristen. Zij stellen dat de decentrale structuur van de munt in het geding komt als partijen over de munt gaan beslissen. Daarnaast stellen zij zich de vraag, aangezien er in een decentrale structuur geen overkoepelend eigenaar/beslisser is, wie die 12,5% zou krijgen en hoe beslist zou worden hoe en waaraan dit geld besteed zou worden.

Daarnaast waren er financiële bezwaren. De Bitcoin Cash gaat namelijk net voor de originele Bitcoin ook een halving meemaken. Of deze halving, net als voor de Bitcoin verwacht wordt, tot forse koersstijgingen leidt is nog maar de vraag. In ieder geval zijn de commerciële partijen bang dat zij te veel hash rates verliezen en koersverlies gaan noteren als ze na de halving nog 12,5% kwijt raken.

Tegenmaatregelen tegen BCH belasting

Een groeiende groep miners was dus in het geheel niet tevreden met het gezamenlijke voorstel. Zij kwamen in het geweer en dreigden bij de eerstvolgende gelegenheid uit te stappen door een hard fork en zelf verder te gaan, uiteraard zonder BCH-tax. De anonieme groep kondigde dit maandag aan op internet.

Stand van zaken en verwachting rondom BCH

Klaarblijkelijk is Roger Ver geschrokken en heeft hij geen zin in de volgende ‘streetwise’ hard fork. Vanmorgen verklaarde hij namelijk afstand te nemen van de door hem mede ondertekende verklaring en geen voorstellen te steunen. In plaats daarvan gaat Bitcoin Jesus zelf aan een alternatief voorstel werken dat wel acceptabel moet zijn voor beide partijen. De tegenbeweging heeft inmiddels laten weten dat zij de ontwikkelingen afwacht en tot die tijd (voorlopig) afziet van de geplande afsplitsing.

[affcoups id=”3782″]

Een controverse als deze is uiteraard nooit goed voor de reputatie en/of de koersen. Bovendien lijkt de halving hier niet voordelig uit te vallen voor de meeste investeerders. Een negatief scenario kan dan ook zeker in het verschiet liggen. Het is goed om hier in jouw eigen onderzoek rekening mee te houden.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.