Search
Close this search box.

Bitcoin halving (vanavond!) leidt tot volatiliteit en dat is logisch

Toen we vrijdag naar de Bitcoin keken zagen we dat de vooruitzichten sterk waren. Sterker nog, vrijdagavond sneuvelde de magische $ 10.000,-. Daarmee leek het licht voor een fikse koersstijging van de Bitcoin richting halving een feit. Wie gisteren nietsvermoedend naar de koersen keek schrok zich wild. Een flash crash had $ 2.000,- van de koers gehaald. Wie nu weer kijkt schrikt wederom, maar dan van vreugde. De koers heeft namelijk alweer $ 1.000,- terug gehaald. Hoe logisch is dit en wat kunnen we verder verwachten.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoin halving sneller dan gedacht

Lange tijd dacht men dat de Bitcoin halving op 12 mei plaats zou vinden. De laatste tijd is de interesse en daarmee het aantal transacties echter sterk toegenomen. Daardoor gaat het minen van blocken sneller dan gedacht. Hierdoor vindt de Bitcoin halving niet morgen, maar vanavond plaats. Volgens de live klok is het tussen 20 uur en 20.30 uur zover. Vraag is wat we kunnen verwachten.

Hoe logisch zijn de koersschommelingen die we zien?

Op het eerste gezicht is de markt bijzonder irrationeel. Het weekend is net een achtbaan. We zagen snelle stijgingen, diepe dalen en een al even snel herstel. Vraag is echter of we naar een achtbaan of naar een voorspelbare cruisecontrol kijken. Wij analyseren.

Stijging BTC verklaarbaar

Om een verwachting te kunnen maken kijken we eerst even terug naar het weekend. De koersstijging richting $ 10.200,- was minder grotesk dan het lijkt. Er was immers nog één koersgat te dichten en de markt was bijzonder bullish. Dat de Bitcoin nog vóór de halving door $ 10.000,- zou breken was dan ook vrij voorspelbaar.

Daling BTC lag (wellicht minder scherp) ook voor de hand

Allereerst zien we dat de Bitcoin vaak één of meer pogingen moet doen voordat een psychologische grens definitief geslecht wordt. Dat dit bij de $ 10.000,- ook gebeurt is daarom wellicht te verwachten.

Bovendien is deze koersval bijna identiek aan de situatie vóór de vorige koersval. Ook toen verloor de Bitcoin twee dagen vóór de halving meer dan 10 % van haar waarde.

De koersstijgingen van de laatste tijd zijn vooral ingegeven door mensen die graag willen scoren (of bang zijn de boot te missen) rondom de Bitcoin halving. Doorgewinterde beleggers hebben al eerder hun investeringen gedaan. We hebben daarmee te maken met een groep nieuwe beleggers die onervaren is met de hoge volatiliteit en bovendien op zoek is naar een quick win.

Wie op de juiste momenten aan- en verkocht kon in de afgelopen week meer dan 15% rendement maken. Het is dus logisch dat veel nieuwe beleggers deze winsten pakken. Daarbij komt dat de optiehandel de laatste tijd sterk in ontwikkeling is. Zoals we eerder zagen leidt dit bij een fikse koersval tot gedwongen liquidaties en ook deze keer was dat het geval. De optiebeurzen dumpten tijdens de crash voor maarliefst 1,3 miljard dollar aan cryptomunten in de markt. Hierdoor nam het aanbod sterk toe en ontstond er een vliegwiel-effect.

Wat betekent deze koersval voor de Bitcoin na de halving

Inmiddels zien we in het overzicht met live cryptokoersen dat de Bitcoin ook weer herstelde en nu rond de $ 9.000,- vooral een afwachtende houding aanneemt richting de halving. De vraag is natuurlijk wat we nu moeten verwachten van de koers na de halving.

Priced in Scenario

Er is onder investeerders een discussie gaande. Grofweg zijn er twee groepen. De eerste groep kijkt vooral naar de historie en de schaarste. Deze groep verwacht grote koersstijgingen. Daarnaast is er een tweede groep. Deze groep is van mening dat de halving al in de huidige koers ingeprijsd is. Dit zou betekenen dat we een reguliere technische analyse op de koers los kunnen laten.

Wanneer we dit doen zien we dat de koersbeweging van het weekend eerder is voorgekomen in 2019 en toen het begin was van een langdurige correctie. Ook nu zijn de signalen voor de correctie daar. Als we deze analyse volgen zouden we een opleving naar $ 9.200,- kunnen zien en daarna een terugval naar $ 8.200,-. Van daaruit zo een verdere terugval tot $ 3.000,- mogelijk zijn.

Bitcoin halving scenario

Persoonlijk is het priced in-scenario voor mij te kort door de spreekwoordelijke bocht. Uiteraard zullen professionele beleggers al lang voordelig hebben ingekocht, maar dat de halvering van het aantal uit te geven munten in de komende vier jaar totaal geen effect zal hebben lijkt me te zwak uitgedrukt. Daar staat tegenover dat de Coronacrisis een zeer uitzonderlijke situatie met zich meebrengt die het sentiment kan verstoren. Bovendien zal het moment van halving eerder een indicatie voor koersstijging dan een startschot zijn.

In mijn opinie is vooral de komende 24 uur belangrijk. Als de markt reageert op het moment van halving en van daaruit de koersstijging door kan zetten voorzie ik een gestage groei de de komende dagen kan versnellen richting het koersgat dat dit weekend ontstaan is. Dit zou betekenen dat de koers snel weer door $ 10.000,- gaat. Wanneer dit gebeurt zal het vooral aan de snelheid liggen. Hoe sneller men dit gat dicht, hoe sneller de markt zich bevestigt in koersstijgingen naar de halving. De kans is dan groter dat men de stijgende lijn vasthoudt.

[affcoups id=”3782″]

In het geval dat de markt niet direct reageert zouden we wel eens een kleine uitval kunnen zien richting de $ 8.200,- (dubbele bodem) doordat nieuwe beleggers schrikken van het feit dat er geen instant jackpot valt. In dat geval lijkt mij dat men van daaruit weer momentum creëert om terug omhoog te veren. Het wordt dus een spannende dag.

Uiteraard geldt in alle gevallen dat je jouw eigen onderzoek moet doen en een rationele strategie moet uitvoeren.


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.