Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Bitcoin koers: hoe wordt deze eigenlijk bepaald?

We kregen recent een interessante lezersvraag. De vraag was hoe de Bitcoin koers op onze site bepaald wordt. De gedachte was dat wij die wellicht zelf vaststelden. Dit is niet het geval. We trekken de vraag iets breder en leggen in deze post uit wat jij moet weten over bepaling van de Bitcoin koers en waar je op moet letten.

[affcoups id=”2229″]

Dé Bitcoin koers bestaat niet

Laten we direct een misverstand uit de weg ruimen. Er bestaat niet één Bitcoin koers. Allereerst bepaalt iedere beurs en ieder handelsplatform zijn eigen Bitcoin koers. Bij cryptobeurzen komt die koers tot stand door de wet van vraag en aanbod. Bij een handelsplatform is dit weer anders. Hier koopt men zelf Bitcoins in en verkoopt die met een marge. Ieder platform kan dus een verschillende Bitcoin koers hebben.

Daarnaast zijn er naast beurzen en handelsplatformen verschillende andere markten waar Bitcoin voor verschillende prijzen verhandeld worden. Zo bepaalt men bij ‘Over The Counter trading’ de koers in onderling overleg. Tot slot zijn er platformen waar particulieren zelf cryptomunten aan elkaar kunnen verkopen. Hier worden soms zeer hoge prijzen geboden. Daartegenover staat dat de handel ook risicovol is.

Welke beurzen zijn belangrijk voor de bepaling van de koers van de Bitcoin?

Bloomberg citeerde recent uit een nog niet afgerond onderzoek. Hieruit blijkt dat slechts 9 internationale beurzen invloed hebben op de wereldwijde prijzen. Dit zijn in volgorde van belangrijkheid: Binance, Liquid, Huobi, Coinbase, HitBTC, Bitstamp, OkEx, Gemini en Bitfinex. Het artikel spreekt overigens over 10 markten. Uit het onderzoek zou namelijk ook blijken dat de optiehandel op BitMex prijsinvloed heeft. Hier doet men nader onderzoek naar.

reele waarde bitcoin cryptomunten
Via: depositphotos.com | spaxiax

Twee belangrijke valkuilen voor prijsbepaling BTC

Wanneer men de prijzen voor de Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten wil bepalen zijn er twee belangrijke factoren die de koers kunnen vertroebelen. De ene is ‘fake volume’ en de ander is ‘wash trading’. Wij leggen beide vormen van manipulatie kort uit.

Wat is fake Bitcoin volume?

Bij fake volume noteert de cryptobeurs die dit gebruikt niet bestaande transacties. Hiermee lijkt het voor de investeerder of er op die beurs veel gehandeld wordt, maar in werkelijkheid heeft de beurs de handel vol lucht gepompt. Specialisten kunnen dit detecteren. Om te voorkomen dat deze vorm van manipulatie erg veel geld kost komen de transacties gesaldeerd opvallend vaak op 0 uit. Uit eerder onderzoek bleek vorig jaar dat de gegevens op de bekende site Coinmarketcap voor zo’n 90% uit fake volume bestonden. Hierop greep de site in, maar de resultaten zijn nog beperkt.

Wash Trading is ook manipulatie

Wanneer niet de cryptobeurs maar de organisatie achter of belangrijke handelaren in een munt proberen om de cijfers positiever te maken dan ze zijn spreekt men van wash trading. Hiermee handelt een belegger als het ware met zichzelf door een (groot) aantal koop- en verkooporders te plaatsen. Ook hier is het risico door de saldering nagenoeg nul en ook hier lijkt het voor de buitenwereld of er zeer veel in de betreffende munt gehandeld wordt, terwijl een deel van die handel dus nep is. Grote verschil is dat hier niet de cryptobeurzen, maar hun klanten manipuleren.

Hoe wordt de Bitcoin koers op onze site bepaald?

Wij hebben zelf geen cryptobeurs of handelsplatform. De actuele koersen die wij op de site tonen worden dan ook verzorgd door een extern bedrijf. Dit bedrijf heeft continue verbinding met allerlei cryptobeurzen en haalt daar de real live koersen van de Bitcoin en andere cryptomunten op. Vervolgens worden deze koersen zo veel mogelijk gecorrigeerd voor fake volume, wash trading en andere ‘vervuling’.

De geschoonde data wordt vervolgens in een fractie van een seconde verwerkt. Zo wordt het gewogen gemiddelde berekend en zijn er meer technische rekenfactoren gedefinieerd. Uiteindelijk (nog steeds binnen een fractie van een seconde) kan men zo de samengestelde koers vaststellen en de andere gegevens zoals marktvolume en rendementen berekenen. Deze cyclus herhaalt zich continu.

[affcoups id=”3782″]

De cryptobeurzen die op de site adverteren of genoemd worden bepalen de koersen volgens hun eigen individuele maatstaven.

Heb jij ook een lezersvraag? Stel hem gerust. Je krijgt altijd individueel antwoord en de leukste vragen beantwoorden we, uiteraard anoniem, in een artikel.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.