Dit leren we via Bitcoin criticus Peter Schiff over wallet beveiliging

Sinds het afgelopen weekend is de bekende Bitcoin criticus Peter Schiff de spil van een controverse op internet nadat hij claimde dat zijn Bitcoin wallet gehackt was. De controverse leidt tot discussie over de veiligheid van het bewaren van Bitcoins. Daaruit kunnen we een aantal lessen leren die we hierna op een rij zetten.

[affcoups id=”2229″]

Wat is er gaande rond Bitcoin criticus Peter Schiff

Peter Schiff is een bekende Bitcoin bear. De man is verklaard tegenstander van de Bitcoin. Zijn criticasters vermoeden een verband met het feit dat hij zelf erg actief is met beleggingen in goud. Eerder dit jaar nam hij de stijging van de Bitcoin op de hak. Ondanks zijn kritische houding bezit hij zelf ook Bitcoin, die hij klaarblijkelijk in een wallet bewaarde. Dit weekend claimde hij dat de wallet onbenaderbaar was en dat hij zijn Bitcoin dus kwijt was.

Vervolgens ontstonden er venijnige discussies met andere grote namen zoals Erik Voorhees en Antony Pompliano. Zij stelden terecht dat de BTC van Schiff gelogd is op de Blockchain en dus niet ‘weg’ is zoals Schiff beweert. Daarnaast claimen zij dat hij รณf zijn wachtwoord kwijt is (wat door Schiff ontkend wordt) en dat hij geen herstelformule heeft geactiveerd om de wallet te ontgrendelen als hij het wachtwoord kwijt is. Dit werd door Schiff bevestigd.

Naast veel hoon en goedbedoelde adviezen kreeg hij ook hulp en bijval, onder meer van Ethereum-oprichter Vitalik Buterin.

Ook de CEO van cryptobeurs Binance mengde zich in de verbale strijd en verklaarde dat je de Bitcoin beter op de beurs kan laten staan. Dit zijn wij niet met hem eens. Immers, wanneer jouw cryptomunten op een beurs staan heb je geen beschikking over de private key. Een bekend gezegde onder investeerders is: ‘When you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency’. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen om jouw wallet veilig te houden en toch toegang te krijgen als je het wachtwoord en/of de herstelformule kwijt raakt. Wij benoemen de bekendste.

Hoe beveilig je jouw Bitcoin wallet?

Om toch toegang te krijgen tot jouw Bitcoin wallet als je zowel het wachtwoord als de herstelformule (ook wel ‘memoric phrase’ of ‘seed phrase’ genoemd) vergeten bent zijn er opties. Wij benoemen er een aantal.

Argent wallet voor ‘social guards’

Argent wallet is een service die jou in staat stelt om personen of bedrijven te benoemen die de toegang tot jouw wallet overnemen als jij het gewone en herstelwachtwoord kwijt bent.

Ethereum Improvement Proposal (EIP) 2429

De steun van Vitalik Buterin voor Peter Schiff is wellicht te verklaren doordat Ethereum (ETH) zelf een oplossing ontwikkelt. Deze werkt, zoals we van andere beveiligingsmethoden gewend zijn, met persoonlijke gegevens zoals een vingerafdruk of geheime vraag.

Bitcoin veilig bewaren met password en e-mail

Keybase is wellicht de bekendste partij. Zij bieden al jaren de oplossing om een veiligheidstoegang in te bouwen die gekoppeld is aan het email-adres en wachtwoord van de bezitter van een wallet.

Bitcoin wallets beveiligen met Google en Facebook

De dienst Torus koppelt een Bitcoin-wallet aan een uniek Google- of Facebook-account. Via hen kan je dus met jouw Google- en Facebook-accountgegevens de controle over jouw wallet terug krijgen.

Wat vindt Peter Schiff van deze oplossingen?

Zoals te verwachten valt is Peter Schiff er klaar mee. Hij ziet in de gebeurtenissen de volgende aanwijzing dat Bitcoin onveilig en waardeloos is en gelooft niet in beveiligingsoplossingen op basis van persoonlijke kenmerken of gegevens. Een serie kritische en cynische tweets onderstrepen zijn standpunt. Wij zijn het eens met een reageerder die al even cynisch reageerden dat als je een goudstaaf in de trein laat liggen en hem kwijt raakt je moeilijk goud als onbetrouwbare investering weg kunt zetten.

[affcoups id=”3782″]

Let op: wij hebben de genoemde beveiligingsoplossingen niet getest. Zoals je in het bronartikel kunt lezen heeft elke vorm van beveiliging zijn ‘voors en tegens’. Eigen onderzoek is dan ook een must.

Doe mee met de Bullrun ๐Ÿš€10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

๐Ÿš€ Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.