Toch op vakantie naar Spanje? Vergeet je Blockchain niet!

Cryptomunten zijn oorspronkelijk bedoeld als betaalmiddel voor Blockchain-transacties. Sceptici vragen zich af waar de alles-veranderende Blockchain user-cases blijven. Immers, om een bestendige toekomst voor cryptomunten te garanderen zijn nuttige Blockchain-toepassingen cruciaal. De Spaanse overheid deponeert nu een user-case die het bestaan van Blockchain in één keer kan legitimeren en het gebruik massaal kan maken. Wij leggen het uit.

[affcoups id=”2229″]

Hoe gaat Spanje de blockchain inzetten?

De inzet van de Blockchain door de Spaanse autoriteiten heeft alles te maken met de Coronacrisis. De overheid staat namelijk het internationaal toerisme weer toe. Cruciaal daarbij is dat men grip krijgt op de stromen reizigers. Uiteraard met de bedoeling om Coronapatiënten de toegang te ontzeggen en zo nieuwe uitbraken te voorkomen. Deze maatregelen zijn voor heel Spanje belangrijk, maar voor de Canarische Eilanden nog veel belangrijker, omdat eilanden kwetsbaar zijn. Vanmorgen presenteerde het Ministerie van Toerisme van de Canarische Eilanden haar plannen.

Gezondheidspaspoort op de Blockchain vastgelegd

Om de Canarische Eilanden als toerist te mogen bezoeken wordt je namelijk verplicht om een gezondheidspaspoort te tonen. Dit paspoort is een digitaal paspoort, waarbij de details worden vastgelegd op de Blockchain. De Spaanse overheid heeft gekozen voor de hi+ Health ID-card. Wanneer je daar jouw profiel hebt aangemaakt kun je je door een aangesloten instantie laten onderzoeken op symptomen van het Coronavirus. De uitkomsten van dat onderzoek worden gekoppeld aan jouw profiel. Zodra je wilt reizen en een gezondheidspaspoort wordt gevraagd kun je via een app laten controleren of je aan de vereisten voldoet. In onderstaande presentatie legt men de vereisten voor het reizen uit.

De app kan ook gebruikt worden voor het reizen via andere internationale vormen van transport, maar bijvoorbeeld ook bij het betreden van een hotel. De data wordt vastgelegd op de Spaanse Alastria Blockchain.

Wat is de Alastria Blockchain?

De Alastria Blockchain is in 2018 ontwikkeld en zo ongeveer elk groot Spaans bedrijf dat iets wil betekenen in de wereld van decentralisatie en smart contracts is erbij betrokken. In hun presentatie lieten zij in 2018 al ruim 170 leden zien. Daarbij is het concern gevestigd in de Europese Unie en voldoet dus aan diverse regelgeving, waaronder de GDPR (privacy-regelgeving). De App garandeert dan ook dat jouw gegevens altijd van jou blijven en dat jouw privacy veilig is.

Wat betekent dit voor de diverse cryptomunten?

Het Alastria netwerk heeft geen eigen, gekoppelde cryptomunten maar is te valideren door publieke cryptomunten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Daarmee zullen veel toeristen automatisch geconfronteerd worden met het betalen via crypto en het bewaren van gegevens op de Blockchain. Ook kan deze toepassing de deur open zetten naar meer toepassingen of verder internationaal gebruik. De ontwikkeling kan dan ook zeer positief zijn voor de technologie. Daar staat tegenover dat het natuurlijk wel een enorme test is. Immers, alle ogen zullen op dit project gericht zijn. Dat toont de eerste (in juli) geplande vlucht met toepassing van de Hi + card al aan.

Deze wereldprimeur is namelijk gereserveerd voor hoogwaardigheidsbekleders en (inter)nationale journalisten. Als blijkt dat de Blockchain niet werkt of niet de benodigde veiligheid biedt ligt er een groot reputatierisico op de loer. Daarbij is er nog niets bekend gemaakt over de kosten en de verwerking van transacties, maar dat zou bij Ethereum (ETH) nog wel eens tot schaalbaarheidsproblemen kunnen leiden.

Zoals je kunt zien reageert de Bitcoin nog niet echt op dit nieuws.

Het wordt dus een hete zomer voor de crypto-industrie. Zo komt de toekomst van Blockchain hoe dan ook dichterbij.

[affcoups id=”3782″]


Volg CryptoClan op Facebook


Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.