Is Coinmarketcap.com nog wel onafhankelijk?

Coinmarketcap.com is wellicht de bekendste site die gebruikt wordt om cryptobeurzen te analyseren en te bekijken hoe groot de handel in cryptomunten werkelijk is. Betrouwbaarheidsproblemen spelen een rol en de recente overname door Binance zorgt zelfs voor vragen over de onafhankelijkheid. De acties van CZ, de CEO van Binance, maken het er niet beter op. Wij zetten de zaken op een rij.

[affcoups id=”2229″]

Coinmarketcap.com al langer onder vuur

Coinmarketcap.com geeft een inzicht in het handelsvolume per beurs. Daarmee kun je dus zien hoe groot cryptobeurzen zijn. Tegelijk kun je door de details van het handelsvolume ook zien hoe groot de markt voor een cryptomunt op een bepaald moment is. Uiteraard is het goed voor het imago om in de top te staan.

Dit hadden veel partijen door. Toen vorig jaar een onderzoeksbureau onderzocht in hoeverre de cijfers op Coinmarketcap.com klopte bleek dat partijen de waarheid graag een handje ‘helpen’. Liefst 95% van de geregistreerde transacties zou vals zijn en uitsluitend gebruikt worden om de positie op coinmarketcap.com op te krikken. Dit gaf uiteraard een deuk in de reputatie.

Hoewel Coinmarketcap.com daarna verbeteringen doorvoerde bleef men twijfelen aan de cijfers.

Overname door Binance

In april van dit jaar baarde Coinmarketcap.com weer opzien toen bekend werd dat de website was overgenomen door cryptobeurs Binance. De beurs, die op dat moment op de vijftiende plaats stond in de ranking van de site, betaalde naar verluid $ 400 miljoen voor de site. Uiteraard vroegen insiders zich af hoe de onafhankelijkheid van de site geregeld zou worden nu een beurs eigenaar is van een site die handelsverkeer van beurzen monitort. Binance en Coinmarketcap brachten hierop een persverklaring naar buiten waarin zij aangaven dat de site onder onafhankelijk management zou blijven en dat niemand binnen Binance enige invloed zou hebben op de gang van zaken achter de schermen van de site.

Binance schendt afspraken, cryptowereld woedend

Inmiddels zijn de stofwolken opgetrokken en de eerste veranderingen op de site doorgevoerd. Het was Binance-CEO CZ die op Twitter meedeelde dat coinmarketcap.com een nieuw rekensysteem had geïntroduceerd dat volgens hem veel beter was. Bovendien bleek Binance op basis van die nieuwe rekenmethode ineens nummer 1 te staan in de ranking.

https://twitter.com/cz_binance/status/1260992403835506689

Dat was op zoveel fronten in strijd met alle eerdere communicatie dat er direct veel (negatieve) reacties volgden. In een klap was de discussie over betrouwbaarheid en reputatie van de site weer volop in het spotlight. Sterker nog, Ciara Sun, verantwoordelijk voor de marketing van cryptobeurs Huobi, neemt op Twitter al dagenlang de site onder vuur. Zij claimt diverse fouten in de meetmethodes van de site te hebben gevonden en stelt vraagtekens bij de site en de CEO van Binance.

Onze conclusie over Coinmarketcap.com en de marktcijfers

Dat de cijfers van coinmarketcap.com lange tijd onbetrouwbaar zijn geweest is inmiddels door externe onderzoekers vastgesteld. Dat men daarna maatregelen ter verbetering heeft genomen is te prijzen. Deze verbeteringen vallen echter weg door de overname door Binance. Binance heeft de reputatie niet alleen intermediair maar ook partij te willen zijn bij de handel in cryptomunten. Het staat buiten kijf dat het natuurlijk een marketingmisser van jawelste is om als cryptobeurs over de meetmethode van een “onafhankelijke site” te gaan rapporteren. Wanneer je dan ook nog door de nieuwe meetmethode ineens 14 plaatsen hoger staat is enige scepsis niet vreemd.

[affcoups id=”3782″]

Vraag daarbij is in hoeverre Coinmarketcap.com nog toegevoegde waarde biedt voor de doorgewinterde investeerder. Veel andere platformen bieden analysemogelijkheden en veel traders zijn uitgeweken na de eerdere geruchten. Toch krijgt dit verhaal ongetwijfeld een vervolg.


Volg CryptoClan op Facebook


Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.