Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Corona (COVID-19) pandemie heeft een positief effect op Bitcoin

De COVID-19 pandemie heeft vele landen er toe gedwongen om, voor weken tot zelfs maanden, gedeeltelijk of helemaal in lockdown te gaan. Zonder twijfel zijn door deze beslissing vele levens gespaard gebleven, maar daarentegen zijn nu vele economieën zwaar getroffen.

[affcoups id=”2229″]

De gevolgen van de pandemie

Nadat de lockdown in vele landen was ingezet, stapelden de gevolgen zich op. Winkels en fabrieken moesten sluiten, wat resulteerde in een mindere tot soms zelfs geen omzet. Hierdoor werden veel mensen op straat gezet. In Nederland was het percentage werklozen in april 3,4%. In Amerika was dit zelfs opgelopen tot 30%. Ook in andere landen zoals Japan, het Verenigd Koninkrijk en China was dit aantal flink gestegen. Ook hebben vele bedrijven faillisement aan moeten vragen doordat de werkzaamheden van het bedrijf tot een tijdelijke halt geroepen werden.

Hiernaast had de pandemie ook een grote impact op de aandelenmarkt en andere activa. Toen de aandelenmarkt in het begin van de pandemie instortte, kelderde ook de prijs van Bitcoin naar een waarde van rond de $3.600 dollar. Heel even werd er door vele investeerders getwijfeld aan het idee dat Bitcoin een ‘veilige haven’ is, maar de cryptomunt wist zich snel te herstellen; veel sneller dan de aandelenmarkt.

Als antwoord op de negatieve effecten van de lockdown op de economie, zijn banken overal ter wereld miljarden euro’s, dollars en andere valuta’s aan het bij printen. Op den duur blijken zelfs deze enorme aantallen aan ‘extra’ geld niet genoeg te zijn. Eén ding waar we wel zeker van kunnen zijn, is dat hierdoor enorme inflatie zal ontstaan.

inflatie door pandemie
pxfuel.com, CC

Sinds dat Bitcoin (BTC) zich heeft weten te herstellen, hangt de prijs tussen de $9.000 en de $10.000 dollar in, met een keer een spurt over de grens van $10.000 heen. Als de wereldwijde situatie verslechtert, kan er een neerwaartse druk op BTC ontstaan op de korte termijn, maar op de lange termijn is het uitzicht voor BTC bullish. Dit heeft onder andere te maken met de Bitcoin halving, wat een positief effect zou moeten creëren op de vraag- en aanbod dynamiek.

Bitcoin vs Fiat-valuta

Terwijl fiat-valuta wereldwijd minder waard zal worden door de inflatie, heeft BTC juist het potentieel om meer waard te worden. Dit komt met name door de halving. De halving houdt eigenlijk in dat er nog maar voor de helft aan Bitcoin ‘geproduceerd’ wordt als dat er vóór de halving werd gedaan. Dit zou je kunnen vergelijken met het tegenovergestelde van inflatie, namelijk deflatie: in plaats van dat er meer geproduceerd wordt, komt er juist minder valuta in omloop en dus gaat de waarde ervan omhoog.

Een ander verschil tussen Bitcoin en fiat-valuta, is dat Bitcoin (en andere crypto’s) op gedecentraliseerde technologie (blockchain) gebaseerd is. Dit houdt in dat cryptocurrencies niet afhankelijk zijn van één component. Je kan het ‘t beste zien als een netwerk dat bestaat uit meerdere servers. Het netwerk stopt niet met werken bij het falen van een server. Daarentegen is fiat-valuta meer gebaseerd op een gecentraliseerd netwerk, waarbij alles wel afhankelijk is van één server.

De crisis laat zien hoe gedecentraliseerde technologie zich wel staande weet te houden tegenover een pandemie als deze.

Bitcoin ís een veilige haven

Wanneer Bitcoin vergeleken wordt met de aandelenmarkt, is het snelle herstel het eerste wat opvalt. Het meest opmerkelijke hieraan, is dat BTC zich wist te herstellen zonder enige steun van de overheid of banken. Dit toont aan dat Bitcoin fundamenteel goed in elkaar zit.

[affcoups id=”3782″]

De COVID-19 pandemie legt in zekere zin alle gebreken van het hedendaagse economische systeem bloot. Hierdoor wordt men gedwongen om de echte waarde van fiat-valuta te evalueren en opzoek te gaan naar een ‘veilige haven’. Bitcoin is dan, naast goud, één van de twee populairste opties. De pandemie opent de deuren voor Bitcoin en de mogelijkheden ervan. De verwachting is dan ook dat er in de toekomst forse koersstijgingen van Bitcoin (BTC) te verwachten zijn. Veel investeerders zien nu dan ook het juiste moment om in te stappen, hetgeen de markt weer gunstig beïnvloedt.


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.