Veel particuliere handelaren in cryptomunten laten hun digitale bezit vaak achter op een cryptobeurs. De gedachte is hierbij meestal, naast het gemak, dat een grote cryptobeurs wel voldoende veiligheidsmaatregelen zal nemen en meer mogelijkheden heeft om het bezit te beveiligen dan de investeerder zelf. Zou dat waar zijn? Wij vragen ons af hoe veilig jouw cryptomunten op een cryptobeurs zijn.
Wie is de baas over jouw Bitcoin?
Wanneer je jouw cryptomunten op de cryptobeurs bewaart, houden zij de private key van jouw munten in beheer. Dat betekent dat je zelf niet de gelegenheid hebt om transacties te verifiëren. Hoe groot de invloed daarvan kan zijn blijkt wel uit het feit dat er in de cryptowereld een protestbeweging is. Zij organiseren jaarlijks op 3 januari, de dag dat Satoshi Nakamoto het Genesis block minede, het ‘proof of keys’ event. Hiermee roepen zij alle bezitters van cryptomunten op om hun bezit over te boeken van de beurs naar een wallet om de beurzen er zo aan te helpen herinneren wie er de baas is.
Het gezegde is niet voor niets:
“If you don’t have the private key you don’t own the cryptocurrency”
Vraag is of we hier te maken hebben met puristen of dat er daadwerkelijk gevaar schuilt in het bewaren van cryptomunten op een beurs. Helaas is het laatste het geval.
Is de Beurs bereikbaar als jij jouw cryptomunten wilt verhandelen?
Soms zijn er grote schommelingen in de koersen. Het blijkt dan dat cryptobeurzen soms per ongeluk en soms wel bewust een storing hebben op het moment dat er veel gehandeld wordt. Zo is het regelmatig voorgekomen dat men een ‘storing’ noteerde op momenten dat men bij een crash erg veel wilde verkopen. Dit leidt vaak tot boze klanten, maar meer dan een welgemeend ‘sorry’ is er dan meestal niet te halen.
Is de cryptobeurs wel in lijn met de gedachten achter crypto?
Een van de grote voordelen van de cryptomunten in het algemeen is dat er geen gegevens centraal worden opgeslagen. Juist de Blockchain, waarbij de transacties op meerdere plaatsen worden bewaart, maakt de cryptomunt bijkans ongevoelig voor hackers. Cryptobeurzen bewaren de klantgegevens vaak in een centrale database. Daardoor creëren zij een ‘central point of failure’. Wie deze database namelijk weet te hacken heeft gelijk alle gegevens in handen. Gevolg is dat de klantendata, soms met honderdduizenden tegelijk, op straat liggen.
Cryptobeurzen zijn fraudegevoelig
Aan de hand van een even heldere als schrikbarende tijdlijn is te zien dat cryptobeurzen erg fraudegevoelig zijn. Nog geen 10 jaar na de start van de eerste Bitcoin exchange staat de fraude-teller al op 11 miljard dollar.
Cryptomunten verhandelen vanuit jouw wallet?
Als je eenmaal cryptomunten gekocht of verkocht hebt via een cryptobeurs is het gemakkelijk om de munten daar te laten staan. Wanneer je echter de gevaren ziet lijkt het verstandiger om jouw munten in een wallet te bewaren. Om te voorkomen dat je gemak boven jouw eigen veiligheid stelt kun je ook kiezen voor een oplossing zoals Satos die biedt. Daar koop en verkoop je cryptomunten terwijl je ze rechtstreeks in of uit jouw cryptowallet haalt.
Wat is Satos?
Satos is een Nederlands handelsplatform dat sinds 2013 bestaat. Zij bieden de mogelijkheid om Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) en Litecoin (LTC) te kopen en te verkopen tegen gunstige tarieven. Een account is niet nodig, want men stort de munten direct in jouw eigen cryptowallet. Als je geen cryptowallet hebt helpen zij jou zelfs om een eigen wallet aan te maken. Je kunt al vanaf EUR 50,- handelen en jouw transacties eenvoudig met iDeal betalen. De klanten waarderen het platform met gemiddeld een 9+ omdat het platform veilig en betrouwbaar is en omdat transacties vaak binnen enkele seconden verwerkt zijn. Ben jij benieuwd naar deze Nederlandse speler? Neem dan eens een kijkje op de website van Satos.