Search
Close this search box.

Dit is hoe je een cryptoscam herkent en er niet intrapt.

Zoals in elke bedrijfstak zijn er ook in de cryptowereld criminelen actief die proberen jou van jouw Bitcoin en andere cryptomunten af te helpen. Dit doen zij door middel van zogenoemde scams. In dit overzicht zetten wij op een rij hoe je een cryptoscam kunt herkennen en niet in cryptofraude trapt.

Cryptofraude en cryptocrime komt op allerlei manieren voor. Via onze themapagina cryptocrime zie je een overzicht van de diverse cryptoscams. Wij zetten in vijf tips op een rij hoe je deze scams kunt herkennen en kunt voorkomen dat jij erin trapt.

Ook het ‘strooien’ met media en bekende mensen is een beproefde methode waarmee oplichters jouw vertrouwen proberen te wekken. In dit filmpje lukt hen dit niet. (tekst loopt door na de afbeelding).

Cryptoscams hebben toegang nodig

Het doel van een cryptoscam is altijd het stelen van data. Hetzij de private key waarmee zij jouw cryptowallets kunnen legen, hetzij data zoals ID-bewijzen, waarmee zij indentiteitsfraude kunnen plegen.

Die toegang kun je zo moeilijk mogelijk maken door ervoor te zorgen dat je de private keys niet bij jouw wallet bewaart. Ook het uitzoeken van de juiste partijen om mee en bij te handelen is belangrijk. Een betrouwbare cryptobeurs zal bijvoorbeeld goed over jouw privacy waken en investeren in veiligheid. Een fake-cryptobeurs zal jouw gegevens pikken.

Cryptoscams verlopen volgens bepaalde patronen

Binnen de cryptoscams zijn bepaalde patronen te ontdekken. Word jij ineens geacht andere investeerders te gaan zoeken of krijg jij een percentage van anderen die investeren bij de relatie die jij aanbrengt? Grote kans op een ponzi-scam. Zie je één partij die wel heel veel nodes heeft? Wees alert voor een 51% fraude. Zo kun je van iedere fraude of scam de patronen ontdekken en alert zijn op signalen.

Cryptoscams leggen de nadruk op wat er wel is

Vaak overvoeren de initiatiefnemers je achter een hele hoop informatie. Ook kunnen ze je druk opleggen om nú te beslissen. Dit is vooral in de hoop dat je op dat moment niet door hebt wat er niet is. Is er bijvoorbeeld een white-paper? Is er een roadmap? Zo ja, is deze actueel? Sluit deze aan op het whitepaper? Allemaal vragen waar een oplichter niet direct aan denkt, maar jij wel. Zie je dat cruciale documenten ontbreken of dat er bepaalde gegevens niet in het document staan die je wel verwacht? Staan er nergens in de documenten en op de site namen of adressen? Wees dan maar op jouw hoede.

Zijn de relaties en claims van de crypto wel authentiek?

Vaak ontkomt een cryptoscammer er niet aan om namen te noemen. Bijvoorbeeld die van teamleden, investeerders of bekende adviseurs. Een goed voorbeeld was de Ethereum (ETH) ‘hard fork’ Ethereum Nowa (ETN). In ons artikel lieten we zien dat men:

  • een fake team opvoerde;
  • claimde dat de tokens verhandeld werden terwijl ze nog niet in omloop waren;
  • een cryptocode (ETN) voerde die al bij een andere cryptomunt hoorde;
  • Het Github-account niet naar hun munt maar naar Ethereum (ETH) leidt.

Dit maakte, tezamen met andere indicatoren, dat wij al redelijk snel het vermoeden kregen dat dit een cryptoscam zou kunnen zijn.

Een cryptoscam voorkom je door jouw huiswerk te doen

Door goed jouw huiswerk te doen kun je voorkomen dat je schade lijdt door cryptoscammers. Zo kun je aan de hand van onze tips uit de fundamentele analyse al een aantal zaken destilleren die je kunt controleren. Daarnaast geven we je via onze site de objectieve informatie en nieuwsfeiten, zodat jij op basis van het laatste nieuws en oprechte informatie jouw beslissingen kunt maken.

Vergeet daarbij niet om bij het checken juist geen gebruik te maken van de informatie die jouw potentiële zakenpartner je biedt. Verwijst men naar een LinkedIn-profiel? Volg dan niet de link, maar Google de naam even. Wellicht zie je dan direct in de zoekresultaten de woorden ‘scam’, ‘fake’ of ‘fraud’ opduiken. Zo geldt dit eigenlijk voor alle informatie. Check altijd via Google hoe betrouwbaar een site is. Ook diverse toezichthouders houden zwarte lijsten bij over malafide aanbieders. Hier zie je de diverse registers.

Tot slot helpt het altijd om op gezond verstand en jouw onderbuik af te gaan. Als het niet goed voelt, doe het dan niet. Ook claims die te mooi zijn om waar te zijn (‘alleen voor jou nu 500% rendement in 1 jaar’) zijn ook vaak niet waar. Hou daarnaast altijd de bekendste uitspraak uit de cryptowereld in het oog:

“If you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency”

Dit artikel kwam mede tot stand op basis van informatie van: hackernoon.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.