Search
Close this search box.

Is de tweede hard fork van Ethereum (ETH), Ethereum Nowa (ETN) ook een scam?

Met 3 hard forks staat Ethereum (ETH) vol in de belangstelling. Wij bespreken voorafgaand aan de hard fork steeds de bijzonderheden van iedere hard fork. De hard fork Ethereum Nowa (ETN) staat gepland voor 12 januari, dus wij gingen op onderzoek. De resultaten zijn opmerkelijk en leiden wederom tot de vraag of we met een scam te maken hebben.

Ethereum Nowa (ETN)? Vertel!

In januari 2019 vinden er drie hard forks van Ethereum (ETH) plaats. Hierover informeerden wij je al eerder. Wij hebben toen beloofd dat wij bij iedere hard fork een vooruitblik zouden presenteren. We keken al vooruit naar de Ethereum Classic Vision (ETCV) omdat die hard fork op 11 januari gepland is. Vandaag kijken we vooruit naar de hard fork die op de planning staat voor 12 januari, de Ethereum Nowa. Ook hier zagen we tijdens ons onderzoek zoveel bijzonderheden dat wij ons de vraag stelden of we met een volgende scam van doen hebben. We leggen onze bevindingen uit.

Wat is Ethereum Nowa (ETN)?

Volgens hun eigen website biedt Ethereum Nowa het modernste platform (men spreekt over een nieuwe generatie) voor smart contracten en dApps. Volgens de site werkt het platform via Ethereum (ETH) Blockchain en zijn veiligheid, snelheid en decentralisatie de meest kenmerkende eigenschappen. Verdere uitleg wordt niet gegeven.

Wat is het team achter Ethereum Nowa (ETN)?

Wie op dit moment op de website kijkt ziet geen pagina meer waarop het team wordt voorgesteld. Zo’n pagina is er wel geweest. Hierna zie je een screenshot van die pagina, die overigens ook via de wayback-machine is te zien op de site van Ethereum Nowa (ETN).

Fake team Ethereum Nowa (ETN)
Het ’team’ van Ethereum Nowa dat zich op de site voorstelde. Bron: Bitcointalk.com

Het zou maar zo kunnen dat de gezichten je bekend voorkomen. Zeker wanneer je gebruik maakt van de fotostock-banken. Inderdaad, het team is volledig verzonnen en in elkaar gezet met stockfoto’s van diverse fotobanken. Wij geven een lijstje. Hier zie je de stockfoto’s van George Alexiev, Oscar Machado, Lasse Clausen, Daniil Kostin, Dan Handy, Gerardo Rivas, David Jevans en Henry Polar. Uiteraard zijn de namen verder ook niet terug te vinden.

[letsreviewaffiliate url=”https://https://www.binance.com/?ref=36186757″ text=”Handelen op de grootste cryptobeurs ter wereld? Kies Binance” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Wat valt er nog meer op aan de website?

Over de website zijn wel wat opmerkingen te maken. Allereerst ontbreekt het ‘slotje’ voor de beveiligde verbinding. Dit betekent dat jouw gegevens zonder encryptie verstuurd worden en dus mogelijk te onderscheppen en gebruiken zijn.

Voor contact verwijst de de website naar Twitter. Deze maakt met 11 berichten en geen enkele reactie, retweet etc. een redelijk ‘dode’ indruk. Ook wordt er verwezen naar Github. Deze lijkt met 188 posts en 49 mensen al heel wat drukker, maar wie goed kijkt ziet dat je uitkomt op de Github van Ethereum zelf en niet van Ethereum Nowa. Als derde mogelijkheid verwijst men naar Telegram. Deze groep lijkt wel redelijk actief. Er is een (anonieme) administrator die in zijn eigen versie van het Engels sommige vragen kort beantwoordt.

Zijn er nog meer bijzonderheden?

Normaal gesproken publiceren nieuwe initiatieven graag een white paper om uit te leggen hoe zij gaan werken en hoe e.e.a. technisch in elkaar zit. In dit geval ontbreekt de white paper volkomen. Ook opvallend is de afkorting ETN die zij gebruiken. Immers, met die lettercombinatie is de bestaande cryptomunt Electroneum (ETN) actief.

Geeft deze hard fork ook cryptomunten uit?

Jazeker en volgens de website zijn ze ook al genoteerd op vele beurzen.

Listings Ethereum Nowa
Listings Ethereum Nowa, screenshot 1 dag vóór de hard fork

Uiteraard hebben wij direct even contact opgenomen met Kraken om dit te verifiëren. Het transcript van de live chat lijkt duidelijk genoeg.

Live chat met Kraken over Ethereum Nowa.
Live chat met Kraken over Ethereum Nowa.

Het zou natuurlijk opmerkelijk zijn wanneer de cryptomunt al voor de hard fork genoteerd is. Immers, voor de hard fork valt er niets te minen of goed te keuren en dus ook niets te verhandelen.

Hoe worden de coins gedistribueerd?

De distributie is een bijzonder proces. Eerst moet je op de site een nieuwe wallet aanmaken. Ongemerkt stuurt de site je dan door naar een ander adres. Dit adres http://ethnowawallet.com/ is ook niet beveiligd met een SSL-certificaat. Ook blokkeren browsers zoals Firefox deze site omdat deze onveilig zou zijn. Tot slot staat deze site genoteerd als scam-site. Wie goed kijkt ziet ook diverse sites die gelinkt zijn aan Ethereum Classic Vision op deze lijst staan.

Mocht het je nu toch lukken om een wallet op de site aan te maken en je gaat dwars door alle waarschuwingen heen aan de slag dan hoef je alleen nog maar even jouw Ethereum in die wallet te boeken en de private key van jouw wallet, tezamen met de Ethereum die je hebt overgeboekt, door te sturen. Het adres van de wallet waarop je Ethereum mag storten is genoemd. Zoals je kunt zien worden daar toch enige transacties gedaan.

De organisatie belooft na de hard fork de Ethereum en de nieuwe munten terug te storten in jouw nieuw aangemaakte wallet. Wat zij daarbij niet vermelden is dat je jouw private key van die wallet ook hebt afgegeven en zij dus controle houden over die wallet.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Onze conclusie over Ethereum Nowa

Op basis van de punten uit de fundamentele analyse hebben wij zeer ernstige twijfels over dit initiatief. Bovendien kennen wij het adagium: “when you don’t have the private key, you don’t earn the cryptocurrency’. Het storten van jouw cryptomunten is een bijzonder verzoek. Wie zijn wij om iets een scam te noemen? Er zijn zat andere internetgebruikers die dit wel doen en wij hebben op basis van ons onderzoek geen reden om hen tegen te spreken. Uiteraard is dit geen advies maar onze informatie ter ondersteuning van jouw eigen onderzoek naar deze munt.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.