Kan Ethereum hard fork Ethereum Classic Vision (ETCV) een scam zijn?

Deze maand staan er 3 hard forks gepland voor Ethereum (ETH). De eerste, Ethereum Classic Vision (ETCV) is gepland voor 11 januari a.s. Om vooruit te blikken deden wij onderzoek en dat leverde verrassende resultaten op. Daarom rijst de vraag: Kan Ethereum Classic Vision (ETCV) een scam zijn? In dit artikel onze bevindingen.

We keken al eerder terug op de drie komende hard forks van Ethereum (ETH). Zoals we in die bijdrage aangaven zullen we de dag voor elke hard fork dieper ingaan op die komende hard fork. Op 11 januari staat de eerste hard fork van Ethereum gepland, de Ethereum Classic Vision (ETCV). Wij kijken vooruit en delen onze bevindingen.

Wat is Ethereum Classic Vision?

Op basis van de white paper en andere communicatie weten we het volgende over deze hard fork. Het doel is om het beste van Ethereum Classic (ETC), echte decentralisatie, samen te voegen met de beste eigenschappen van Ethereum (ETH), PoS mining en sharding. Zo moet een platform ontstaan dat onafhankelijk is van enige overheid, veel transacties kan verwerken en lage kosten kan bieden.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Waarom zou ETCV een scam kunnen zijn?

Het bovenstaande klinkt erg interessant, maar toch zijn er veel gebruikers die twijfelen aan de legitimiteit van dit nieuwe initiatief. Na een eigen onderzoek begrijpen we dat. We zetten enige bijzonderheden op een rij.

Het mining block ontbreekt

Normaal gesproken wordt aangekondigd vanaf welk blok de blockchain zich opsplitst. Dat is voor deze hard fork nog niet bekend.

Het ontwikkelteam is onbekend

Normaal gesproken is een goed team een basis voor vertrouwen in de munt. Op dit moment is er geen officiële informatie over het team genoemd. Op basis van de berichten op de website van etcv, die spreekt over een ontwikkelteam van Ethereum Classic. Inmiddels hebben wij een naam gehoord, maar deze is zeker niet officieel. Daarom noemen wij deze nog niet tot wij een reactie hebben. Het is in elk geval opmerkelijk.

Het Twitter-account is geschorst

Op de website verwijst men naar Twitter als een van de contactmogelijkheden. Dit account blijkt echter opgeschort, volgens de mededeling in verband met ‘verdachte handelingen’.

Ook verwijst men naar een Github-account, maar dat lijkt redelijk doods.

Het White paper (en wat er niet in staat)

Uiteraard heeft deze hard fork ook een white-paper gepubliceerd, die je via de site kan benaderen. In verband met eventuele wijzigingen op de site hebben wij de versie van de white paper die wij bestudeerden hier ter inzage. Er vallen een aantal zaken op.

  • In het white paper staan twee passages die volgens een check via Copyscape grotendeels uit de white paper van Waves (WAVES) zijn overgenomen. Dit zijn de volgende (matchende stukken zijn dik gedrukt):

“At present, the cryptocurrency market is experiencing one of the most difficult stages so far. Prices of Ethereum and Bitcoin are decreasing, transaction processing times remain low, falling mining rewards, storage costs and suggested solutions for scaling and energy problems inefficiencies that are far from implementation.Blockchain fans have long hoped to see and help build a world where cross-border transactions are instant and free, where individuals can run their business without interference from banks or other authorities, and consent will not depend on trust between the parties.

Wave X is a new digital currency that intends to bridge the gap between hope and reality. Being the hard-fork of Ethereum, the system will use the most advanced solutions offered for the world’s second largest digital currency, while still maintaining the ideals of decentralization. This project will combine technologies such as sharding, P2P asset sharing, dApp development tools, and decentralized file storage using IPFS. Starting with a PoW-based system, it will then offer a stable prize for the transaction validator through Proof of betting recognition. While at the same time creating an optimal environment for creating new assets. “

(bron: newbium.com)

  • In de white paper staat ook een aantal zaken niet genoemd die je wel zou verwachten. Zo ontbreekt informatie over de totale hoeveelheid beschikbare munten. Ook details over mining, mining rewards en PoS ontbreken.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

De website

Op de website van ETCV zien we diverse zaken niet die we wel verwachten. Zo ontbreken er duidelijke adres- of contactgegevens. Ook ontbreekt hier een overzicht van het team. Volgens berichten op diverse fora heeft er wel een pagina met het ’team’ bestaan, maar is deze verwijderd nadat bleek dat de foto’s van een fotobank kwamen. Wij hebben dit echter niet na kunnen gaan met de wayback-machine.

Wat wij wel na hebben kunnen gaan is dat de website op 2 januari aangaf dat er diverse wallets beschikbaar zouden zijn. Inmiddels is ook die informatie verwijderd en blijkt er nog slechts 1 Wallet beschikbaar, de ETCV-wallet. Hier lijkt de schoen te wringen.

Krijgt ETCV een eigen munt?

De etcv krijgt inderdaad een eigen cryptomunt, in de vorm van een token. Bezitters van Ethereum krijgen voor elke ETH 3 ETCV. Om die te krijgen volgt men een ingewikkelde procedure. Ook die procedure roept vragen op.

Je kunt de ETCV alleen krijgen als je jouw Ethereum (ETH) in een private wallet bewaart. Wallets op beurzen worden niet meegenomen. Vervolgens moet je op de site een ETCV-wallet aanmaken. Daar worden de ETCV’s gestort.

Wanneer je deze procedure volgt en via de site van etcv een wallet aan wil maken wordt je doorgestuurd naar een andere site, etcvwallet.com. Ook op deze site zijn geen contactgegevens of contactpersonen te vinden. Je moet daar een wallet aanmaken en daar worden de ETCV’s dan in gestort. Deze site staat echter geregistreerd als scamsite die via phishing achter private keys voor Ethereum probeert te komen.

phishing waarschuwing etcvwallet
phishing waarschuwing etcvwallet. Bron: Etherscamdb.info

Overigens is er op Bithub inmiddels een flinke forumdiscussie ontstaan.

Onze conclusies

Zoals je wellicht is opgevallen hebben wij diverse stappen uit de fundamentele analyse gebruikt om inzicht te krijgen in deze nieuwe hard fork. De zaken die wij constateerden zullen voor menig gebruiker van een fundamentele analyse reden zijn om deze mogelijkheid over te slaan. Wij raden dan ook aan om voorzichtig te zijn en goed te overwegen of je de ETCV wel op die manier wilt ontvangen.

Zoals altijd geldt: ‘If you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency’. Laat je daarom nooit verleiden tot afgifte van of toegang tot jouw private keys als je daar niet expliciet mee instemt.

Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen op de voet volgen.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo