Search
Close this search box.

De Litecoin halving komt eraan. Dit moet je weten

Bij cryptomunten, zoals de Bitcoin, die gemined worden vindt eens in de zoveel tijd een zogenoemde ‘halving’ plaats. Waar Bitcoin volgend jaar haar halving gepland ziet, is deze voor Litecoin (LTC) een stuk dichterbij. Daarmee kan de Litecoin halving als testcase voor de komende Bitcoin halving gezien worden. Wij zetten daarom op een rij wat je moet weten over de komende Litecoin halving.

[affcoups id=”2229″]

In dit artikel leggen we uit wat Litecoin en Litecoin halving is, wat dit betekent voor miners en wat dit betekent voor de prijs van Litecoin (LTC).

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin is een cryptomunt die in 2011 ontwikkeld is door voormalig Google-medewerker Charlie Lee. Het principe wijkt niet veel af van Bitcoin (BTC). Er zijn 2 kenmerkende verschillen. Het Litecoin-netwerk is ongeveer 4 maal zo snel als het Bitcoin-netwerk en er zijn 4 maal zoveel Litecoins als Bitcoins. Hierdoor is de munt minder schaars dan die van de Bitcoin en dus zou deze goedkoper moeten zijn en blijven. De Litecoin is de cryptomunt met de meeste correlatie tot Bitcoin.

Wat is Litecoin halving?

Net als bij de Bitcoin vindt het goedkeuren van transactieblokken op de Litecoin-blockchain plaats door middel van mining. In de white paper van de Litecoin is de beloning voor miners vastgelegd. Om de cryptomunt schaars te blijven is er ook vastgelegd dat die beloning periodiek halveert. Voor de Litecoin is dat telkens wanneer er 840.000 blokken zijn gemined. Volgens de recente schattingen zal dat op 6 augustus 2019 weer het geval zijn.

Wat betekent Litecoin halving voor de miners?

Op dit moment ontvangen miners 25 Litecoin per gemined blok. Volgens de huidige live koersen is Litecoin (LTC) € 121,74 waard, dus bedraagt de beloning per blok nu € 3.043,50. Na het moment van de halving wordt die beloning 12,5 Litecoin per gemined blok. De miners krijgen dus de helft minder beloning. Daarmee is de eerste vraag of het wel rendabel is om Litecoin te blijven belonen. Litecoin Topman Charlie Lee rekende in een Tweet voor dat dit zo is zolang de stroomkosten onder 10 dollarcent blijven. Aangezien die nu op 5 cent ligt is het minen volgens hem nog steeds rendabel. In onderstaande tweet legt hij het uit.

Charlie Lee rekent rendement na Litecoin halving voor.

[affcoups id=”3782″]

Naast dit effect is er een tweede effect. Doordat de Litecoin minder snel gedistribueerd wordt is de hoeveelheid Litecoin die beschikbaar wordt schaarser. Nu is dat effect wat minder dan bij Bitcoin omdat er 4 maal zoveel Litecoins als Bitcoins beschikbaar zijn. Toch verwachten analisten een prijsstijging.

Het effect van Litecoin halving op de prijs

De prijs van de Bitcoin stijgt bij iedere halving tot nu toe sterk. Bij Litecoin heeft men pas 1 eerdere halving gezien. Deze was op 26 augustus 2015. Onderstaande grafiek laat zien dat, in tegenstelling tot de koers van de Bitcoin, de koers van de Litecoin juist daalde na de halving.

Litecoin-halving-2015-koersresultaten
Koersverloop rond Litcoin halving 2015. Bron: cryptobriefing.com

Sterker nog, het hoogtepunt van de koers lag 8 weken vóór de halving en dat zou op 6 juni geweest moeten zijn. In de historische koersen zien wij echter dat de koers sinds 6 juni verder stijgt.

De Litecoin zit bij ons dan ook nog steeds in de wallet van Robert, zodat we de munt scherp in de gaten kunnen houden. Zowel vanwege het eigen rendement als vanwege de lessen die we daar wellicht met oog op de komende Bitcoin-halving uit kunnen leren.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.