Nederlandse crypto-sector slaat alarm: toezichtkosten te hoog

Op grond van Europese witwaswetgeving moet Nederland ook in de cryptosector maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de handel eerlijk verloopt en dat de Nederlandse aanbieders hun klanten kennen. Nu blijkt dat de invoering van die maatregelen de sector wellicht meer schade dan goed doet. Wij delen de noodkreet van de Nederlandse crypto-industrie en praten je bij.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Ruim een jaar geleden verrasten de Nederlandse Bank en toezichthouder met het aankondigen van een toezichtstelsel voor cryptobeurzen. Dit niet om de consument te beschermen, maar om te voldoen aan Europese regelgeving om witwassen en terrorisme tegen te gaan. Wij signaleerden na de uitwerking van die regels al dat deze regelgeving wel eens averechts uit kon pakken omdat de regels ervoor zorgden dat juist de meest betrouwbare cryptobeurzen wellicht geen zaken in Nederland mogen doen.

Weer averechts effect cryptowetgeving

Nu slaat de Nederlandse crypto-industrie weer alarm. Er dreigt namelijk volgens diverse toonaangevende bedrijven acuut gevaar. De kosten voor het toezicht. Dit is voor menig bedrijf te veel om te betalen. Daarmee zouden gerenommeerde bedrijven gedwongen zijn om de deuren te sluiten (zoals Simplecoin in januari al deed) of uit te wijken naar gebieden buiten Europa, waar de wetgeving minder streng is. Zij gaan dan het tot voor kort Nederlandse handelshuis Derebit achterna, dat naar Panama vertrok.

Patrick van der Meijde, crypto-ondernemer met Bitkassa en voorzitter van de branchorganisatie ‘Verenigde cryptobedrijven Nederland’ slaat nu alarm. Hij rekent voor dat de kosten, zo’n EUR 34.000,- per jaar per bedrijf, veel hoger zijn dan de kosten voor andere financiële bedrijven, zoals de providers van credit cards (die EUR 2.490,- per instelling moeten betalen) en dat dit ten koste gaat van nieuwe initiatieven, die zeker in het begin niet winstgevend zijn.

Brengt de Coronacrisis uitkomst?

Gek genoeg kan de Coronacrisis wel eens de tijd bieden om een uitkomst voor dit probleem te vinden. De voorgestelde wetgeving moet namelijk nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en dat proces lijkt vertraagd te worden door de Coronacrisis. Inmiddels heeft de branche advocatenkantoor Hart Advocaten in de arm genomen om te bezien welke mogelijkheden er zijn om deze stappen te voorkomen.

NIEUW
Ledger Nano Wallets
Ledger Nano Wallets
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet Show Less

Het kantoor laat in een reactie weten dat zij van mening is dat de Nederlandse wetgeving veel verder gaat (en daarmee tot veel meer kosten leidt) dan wettelijk verplicht is. Wellicht biedt dit inzicht mogelijkheden om de situatie voor de crypto-industrie dragelijk(er) te maken.


Volg CryptoClan op Facebook


Bron: Cryptobriefing

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce