Nexo is een online platform dat kredietverleners en kredietnemers bij elkaar brengt om op een snelle, veilige en voordelige manier krediet te verschaffen op peer-to-peer basis. Nexo is gereguleerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC en wordt ondersteund door zijn eigen onderliggende activa en kredietportefeuille.
Concreet betekent dit dat als je geld wil lenen via het platform, je een onderpand moet storten in de vorm van cryptovaluta, zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple of stablecoins.
Als je zelf wil optreden als kredietverlener, dan kan je voor het tijdelijk uitlenen van je cryptocurrency een mooie rente ontvangen tot wel 8% op jaarbasis.
Laten we even kijken hoe dit in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn voor kredietverleners en kredietnemers.
Voor- en nadelen kredietverleners
- Als kredietverlener kan je boven op de winst die je maakt op de eventuele koersstijging van je crypto’s, een extra rendement halen door je coins tijdelijk uit te lenen.
- Je rente wordt dagelijks uitbetaald en bedraagt tot 8% op jaarbasis voor crypto’s en tot 12% voor stablecoins.
- Je kan ook je Euro’s, Amerikaanse dollars of Ponden beleggen met een jaarlijks rendement tot 12%.
- Je kan op elke moment valuta toevoegen of weer opvragen.
- Er zijn geen verborgen kosten.
Voor- en nadelen kredietnemers
- Je kan makkelijk geld lenen zonder je crypto’s te liquideren. Zo wordt je niet gedwongen om bijvoorbeeld je Bitcoin te verkopen wanneer de koers net sterk is gedaald en kan je blijven profiteren van eventuele koersstijgingen.
- Je kan geld lenen zonder vervelende kredietcontroles of het verstrekken van enige informatie over je persoonlijke financiën. Er wordt ook niets gerapporteerd aan kredietinstellingen.
- Nexo voldoet aan de wetten met betrekking tot het witwassen van geld, wat betekent dat alle gebruikers wel hun identiteit moeten vrijgeven en verifiëren.
Hoe werkt Nexo?
Voor de kredietverlener is het proces uiterst simpel. Na het aanmaken van een account en het storten van je crypto’s begin je meteen geld te verdienen! Dankzij de dagelijkse uitbetalingen kan je ook profiteren van compound interest.
Ook indien je geld wil lenen is het proces vele malen eenvoudiger dan bij een klassieke kredietverstrekker. Nexo kan deze unieke kredieten verschaffen omdat zij een onderpand vragen dat ongeveer dubbel zo hoog is dan het bedrag dat je kan lenen. Op deze manier dekken zij zichzelf in tegen wanbetalers. Nadat je onderpand gestort is kan je meteen je lening aangaan. Het rentetarief bedraagt 11,9% op jaarbasis, of slechts 5,9%, indien je ervoor kiest om de NEXO token van het platform te gebruiken om je lening terug te betalen.
Indien je $5000 wil lenen zal je dus ongeveer $10000 aan Bitcoin in onderpand moeten kunnen geven. Om te berekenen hoeveel je exact kan lenen kan je deze calculator gebruiken. Je kan ervoor kiezen om het geleende bedrag op je eigen rekening te laten storten of op de Nexo creditcard. Met deze kaart kan je ook makkelijk online of in een fysieke winkel aankopen doen en je kan er ook cash geld mee opvragen aan een geldautomaat.
Wat zijn de mogelijke risico’s?
De kredietverlener loopt een mogelijk risico als Nexo het uitgeleende bedrag niet meer kan terugbetalen. Dit zou zich kunnen voordoen als de waarde van de crypto’s die als onderpand zijn uitgegeven, sterk zakt en de kredietnemers geen reden meer zien om hun schulden af te lossen.
Dit wordt in de eerste plaats voorkomen door het onderpand dat kredietleners moeten verschaffen en anderzijds zijn de activa ook 100% verzekerd via BitGo.
Daarnaast zal bij een extreme koersdaling de kredietnemer verzocht worden om een deel van zijn schuld terug te betalen. Indien hier geen gevolg aan gegeven wordt, dan zal Nexo het onderpand liquideren om zo de risico’s te minimaliseren.
Nexo is een interessant platform dat aan de ene kant toelaat om makkelijk geld te lenen en aan de andere kant kredietverleners een extra mogelijkheid geeft om een bijkomend rendement te halen uit hun investering. Wie op een slimme manier gebruikt maakt van deze diensten, heeft een extra tool in handen om zijn financiën te managen. Maar wees je ook altijd bewust van de nadelen en risico’s.
Geld lenen kost geld, en ook wie geld uitleent is nooit 100% zeker van een terugbetaling. Weeg daarom steeds op een verstandige manier af wat voor jou de beste optie is.