Search
Close this search box.

Nieuwe Bitcoin-rally dankzij het Corona-virus?

Sinds het weekend is de Bitcoin weer volop aan het stijgen en die stijging lijkt krachtiger dan de verrassend positieve resultaten van eerder deze maand. De reden voor de plotselinge koersstijging van Bitcoin zou wel eens een wrange kunnen zijn. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat de toenemende onrust over het Corona-virus de BTC opdrijft.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoin blijkt weer ‘veilige haven’ bij crisis

Nu de onrust rondom het Corona-virus steeds groter wordt lijken reguliere beleggingen zoals aandelen daarvoor de prijs te betalen. Waar bijna elke belegging op maandag verlies opleverde schreven alleen de Bitcoin en goud positieve cijfers.

Hierbij valt iets op. Eerder deze maand zagen we, toen de Amerikanen ingrepen in Iran, een vergelijkbaar patroon. Ook toen reageerden de ’traditionele’ beleggers defensief en schoten de koersen van Bitcoin en goud als enige omhoog. De koersbewegingen leken toen echter parallel aan elkaar te lopen en cryptodeskundigen zochten naar een verklaring. Deze keer is dit anders. In een statistiek van Bloomberg zien we dat de Bitcoin-koers de koers van goud ver achter zich laat.

Bitcoin koers verslaat goud koers bij Corona virus
Koers Bitcoin beduidend hoger dan goudkoers bij onrust Corona-virus. Via: Bloomberg

Waarom stijgt de Bitcoin door het Corona-virus

Uiteraard is de vraag waarom de Bitcoin zo sterk en zo positief op het Corona-virus reageert. Deskundigen zijn het er nog niet over eens, maar er lijken drie tendensen aan te wijzen.

Allereerst is China een ontzaglijk groot land. Wanneer de mensen daar, zoals nu, geadviseerd wordt om binnen te blijven en zo min mogelijk te reizen merken bedrijven dat direct. Zo daalt de vraag naar olie en dalen de omzetten in de detailhandel. Dit zien we terug in dalende olieprijzen en dalende aandelenkoersen van beursgenoteerde (retail)bedrijven. Nu de uitbraak ook buiten China grotere vormen aanneemt gaan mensen wereldwijd minder reizen en voorzichtiger worden. Naast de algemene angst voor de ontwikkelingen van het Corona-virus, wat altijd een belangrijke (negatieve) impact heeft op de reguliere beurzen, vergroot de actuele verminderde economische activiteit de neerwaartse druk ook.

NYSE beurs
Via: depositphotos.com | kaowenhua

Daarbij wil men uiteraard ondanks een oproep om binnen te blijven en ondanks fabriekssluitingen toch geld verdienen. De Bitcoin, waarin je vanachter de computer kunt handelen zonder contact met anderen (en dus zonder extra besmettingsgevaar), is dan een aantrekkelijk alternatief voor de huidige onzekere reguliere markten. Bovendien heeft men met Chinees Nieuwjaar ook veel minder gereisd en dus minder geld uitgegeven aan cadeaus. Daardoor is er meer geld beschikbaar om te investeren.

Daarom overtreft BTC nu wel de goudkoers

De vraag waarom Bitcoin nu zoveel beter presteert dan goud is wellicht het lastigst om te verklaren, zeker omdat Bitcoin en goud begin deze maand nog parallel stegen na de crisis in Iran. Allereerst is men in China veel verder in de acceptatie van cryptomunten dan in Iran. Dit betekent dat ook de kennis over cryptomunten en de Bitcoin veel groter is. Bovendien zal men ook in China gezien hebben dat Bitcoin veel meer opbracht dan goud in 2019.

De derde reden zou wel eens in de Chinese cultuur kunnen liggen. De overheid volgt daar soms letterlijk iedere stap van haar inwoners. Steeds meer, met name jongere, Chinezen houden hun geld liever uit het zicht van de alwetende staat. In die gevallen is de Bitcoin makkelijker te parkeren dan een staaf goud.

[affcoups id=”3782″]

Conclusie over de Bitcoin en het Corona-virus

Het is te vroeg om een onomstotelijk verband tussen Bitcoin en het Corona-virus te leggen als verklaring voor de koersstijgingen. Ook is het te vroeg om de BTC nu al de positie van ‘save haven’ naast goud toe te kennen. Wel is verklaarbaar waarom het Corona-virus een positieve factor voor de BTC lijkt te zijn. We weten dat de oudste cryptomunt altijd goed gedijt bij wereldwijde onrust of crisis. Wanneer de koers nu wel boven de $ 9.000,- komt en blijft zou zij deze reputatie de komende dagen wel eens kunnen bevestigen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.