Search
Close this search box.

3 principiële discussies bepalen de Blockchain in 2019

Als we op dit moment zien hoe de Blockchain ervoor staat lijkt iedereen het erover eens dat deze technologie de komende jaren een stormachtige ontwikkeling zal doormaken. Hoe die ontwikkeling zal verlopen is van veel factoren afhankelijk. Op dit moment spelen er drie principiële discussies. De uitkomst van deze discussies zal grotendeels bepalen hoe de Blockchain zich in 2019 ontwikkelt. Wij zetten ze op een rij.

Ideologische ontwikkeling vs. vraaggericht ontwerpen

Vanuit haar ideologie hebben alle gebruikers van de Blockchain een digitaal grootboek, waaruit de nodes de transacties kunnen goedkeuren. Dit vereist een hoge mate van eensgezindheid. Wanneer die eensgezindheid ontbreekt kunnen er situaties ontstaan zoals rond de hard fork van Bitcoin Cash (BCH). Investeerders willen graag investeren in toepassingen die ontwerpers afstemmen op de vraag van de markt. Dit is moeilijker naar mate het aantal gebruikers dat toestemming moet geven groeit.

Deze spanningsboog zorgt ervoor dat er een twee stromingen ontstaan. De eerste stroming wil graag financiering voor ontwikkelingen die kant en klaar de markt op kunnen. De andere stroming wil graag investeerders aan boord halen die geloven in groei en commercie. Het lijkt erop dat deze laatste categorie, die graag met venture capitalists samenwerkt, de strijd gaat winnen.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Marktkapitalisatie vs. adoptie van de technologie

Op dit moment is de kapitalisatie van de cryptomunten bij elkaar zo’n 131 miljard dollar, verdeeld over zo’n 2.000 cryptomunten. Wanneer je echter kijkt naar het aantal Dapp-gebruikers op de Blockchain van Ethereum (ETH), dan zijn dit er echter krap 10.000. Ook het aantal gebruikers van gedecentraliseerde beurzen en games op de Blockchain is nog laag. Daarom komt in 2019 de principiële vraag naar voren of de Blockchain moet streven naar een eigen identiteit met veel gebruikers of veel meer als achterliggende (distributie)technologie moet worden ingezet om andere IT-vindingen te steunen op weg naar massa-adoptie.

Adoptatie Blockchain eind 2018
De adoptatie van (Ethereum) Blockchain voor decentrale cryptobeurzen en games. Bron: coindesk.com

Blockchain-lovers vs. Blockchain-bashers

Ook dit jaar hebben we weer veel Blockchain-sceptici en Blockchain-gelovers tegenover elkaar zien staan. In de praktijk zien we dat beide partijen vooral goed zijn in het verkopen van emotioneel geschreeuw en daar een aantal volgers mee winnen. Daarnaast zien we dat zij inhoudelijk weinig teweeg brengen op het gebied van productontwikkeling. De emotie en sterke reacties tussen beide kampen leiden tot een hoop negatieve aandacht en scepsis van traditionele partijen en/of investeerders. Voor 2019 is dan ook de vraag of deze twee kampen, die beiden door een paar sterke ego’s worden vertegenwoordigd (denk aan Dr. Doom vs John McAfee), de strijdbijl kunnen begraven en zo de serieuze indruk kunnen maken die past bij de innoverende bedrijfstak die Blockchain ook in 2019 zal zijn.

Ben jij benieuwd naar de betekenis van de meest voorkomende Blockchain-termen of de toekomst van de Blockchain in 2020, dan kun je uiteraard ook gewoon onze artikelen daarover lezen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.