4 redenen waarom Nederland nog weinig interesse heeft in cryptocurrency

Bitcoin en andere cryptomunten zijn de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit, zo ook in Nederland. Toch blijkt uit cijfers dat wij als Nederlanders achterblijven wanneer we kijken naar de adoptie en het bezit van cryptocurrency onder de bevolking. Hoe kan dat?

[affcoups id=”2229″]

Cryptobeleggers in Nederland de afgelopen 3 jaar

Bitcoin had in 2017 een recordjaar en steeg toen in december naar een indrukwekkende waarde van $19.783 dollar. Dit was ook het moment dat Bitcoin in Nederland z’n populariteit-piek bereikte. Terwijl in september 2017 nog maar zo’n 150.000 Nederlanders hadden geïnvesteerd in de digitale munt, waren dat in januari er opeens 580.000. Dit blijkt uit een rapportage van de AFM.


Volg CryptoClan op Facebook


Er zijn voornamelijk twee redenen waarom er destijds zoveel mensen waren ingestapt. De eerste reden is dat veel mensen van de groei dachten te kunnen profiteren en snel geld wilden verdienen. Echter pakte dit voor de meeste mensen anders uit, omdat zij te laat instapten. De tweede reden is omdat vrienden, familie of bekenden ook hadden geïnvesteerd; men volgde de massa.

Weliswaar was de populariteit van korte duur. Zodra de prijs van Bitcoin weer net zo hard daalde als dat het was gestegen (wat veroorzaakt werd door een pump-and-dump scheme), stapten ongeveer 130.000 mensen weer uit. Terwijl er in 2018 veel mensen waren uitgestapt, zijn er toch ook mensen ingestapt. Dit waren er zo’n 30.000. Daarmee kwam het aantal Nederlanders dat in bezit was van cryptomunten op zo’n 480.000.

Vanaf 2018 is dit aantal langzaam gestegen en zijn er vanaf januari 2020 zo’n 864.000 Nederlanders die geld hebben ingelegd. Dit is net 5% van de bevolking. In de grafiek hieronder vergelijken we Nederland met andere landen in Europa.

Nederland in vergelijking met andere Europese landen
Via: Digital 2020 Global Digital Overview

Het is duidelijk te zien dat ons kikkerlandje achterblijft, ook omdat wij onder het gemiddelde wereldwijde percentage zitten. Bij deze grafiek moet het bevolkingsaantal per land in acht genomen worden. In Duitsland bezit misschien maar 4% van de bevolking over cryptovaluta, maar dit zijn dan alsnog wel ruim 3 miljoen mensen. Dus waarom blijft Nederland achter?

4 redenen waarom wij achterblijven

Er zijn verschillende redenen waarom Nederland minder geïnteresseerd is in het digitale betaalmiddel. Hieronder staan de belangrijksten die in dit artikel besproken zullen worden.

  • Onwetendheid
  • Risico’s
  • Economische beweegredenen
  • Nieuws

Onwetendheid

Een van de grootste redenen is onwetendheid. Uit een onderzoek van ING (verricht in 2018) blijkt dat 55% van de ondervraagde Nederlanders ooit van de term “cryptocurrency” gehoord heeft. Er onderzoek naar doen en weten wat het inhoudt, is natuurlijk een tweede. Wanneer men niet over genoeg informatie beschikt, is investeren erin niet aan de orde.

Risico’s

De eventuele risico’s die aan de digitale activa vastzitten, is een andere reden voor mensen om niet te investeren. Zo zouden de koersen te beweeglijk zijn en worden deze koersen onderworpen aan vele interne en externe invloeden. Ook is het gebrek aan toezicht voor velen een risico. Hierdoor is men terughoudender en/of kritischer en worden vastgoed en aandelenmarkt vooralsnog als minder risicovol ervaren. Alhoewel dit door de coronacrisis zeker kan gaan veranderen.

Economische beweegredenen

Daarnaast is er, misschien afgezien van de coronacrisis, geen economische noodzaak om opzoek te gaan naar een ‘veilige haven’. De afgelopen 3 jaar was de gemiddelde inflatie 1,9%, wat ruim onder het wereldwijde gemiddelde van 3,5% ligt. Hierdoor wordt onze papieren valuta gezien als ‘betrouwbaar’ en ‘stabiel’. Daarnaast zijn er in Nederland voldoende banken waardoor iedereen toegang heeft tot een bankrekening en hebben wij veel minder te maken met geldcrises. Dit is in grote tegenstelling tot bijvoorbeeld Afrika, waar cryptocurrency populairder is dan in Nederland.

Vooral vanwege het laatste is er een gebrek aan motivatie om onderzoek te doen en informatie te verkrijgen. Hierdoor blijft de onwetendheid groot. Een ander argument om geen onderzoek te doen, is dat de Nederlandse bevolking zichzelf ziet als ‘te nuchter’. Men houdt vast aan hetgeen dat zij kennen en daarom is de stap om te investeren in het minder bekende te groot.

Ook blijkt uit onderzoek van EY dat het merendeel van de bevolking nog steeds trouw is aan de spaarrekening. Sterker nog, het aantal huishoudens dat geld spaart is toegenomen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat men meer zekerheid ziet in een spaarrekening met 0,1% rente, dan in een investering.

Negatief in het nieuws

Als laatste zou men kunnen zeggen, dat er minder interesse is, simpelweg omdat cryptomunten weinig tot niet in het nieuws zijn. Als het dan al in het nieuws haalt, is het meestal negatief. Zo werd er eind vorig jaar tot begin dit jaar door fraudeurs gebruik gemaakt van bekende gezichten, zoals die van Jort Kelder, om mensen op te lichten. Als iets niet in het nieuws is, of alleen op een negatieve wijze wordt aangehaald, is de ‘hype’ die eromheen kan ontstaan ver te zoeken.

De Nederlandse Bank DNB cryptomunten
Via: flickr.com / CHJ Koot | Can Pac Swire, CC

Wat heeft de toekomst nog in petto?

Onlangs heeft De Nederlandsche Bank aangekondigd bezig te zijn met een digitale munt. De digitale munt zou als extra betaalmiddel beschikbaar gesteld worden aan klanten. Het experiment is dus niet bedoeld om de papieren valuta volledig te vervangen. In ieder geval niet in de nabije toekomst.

[affcoups id=”3782″]

Dat De Nederlandsche Bank hierin initiatief neemt, komt met voordelen. Zo zal de consument zich zekerder kunnen gaan voelen met digitale valuta’s. Bepaalde risico’s, zoals het gebrek aan toezicht en de beweeglijkheid van koersen, zouden komen te vervallen. Wellicht slaat dan de opinie weer om.


Volg CryptoClan op Facebook


Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.