Wie regelmatig het cryptonieuws leest en de Bitcoin handel volgt zal ongetwijfeld het begrip ‘autobots’ voorbij hebben zien komen. In dit artikel leggen we uit wat autobots zijn. Ook benoemen we de gevaren die het handelen met dit instrument met zich mee kan brengen voor de cryptomarkt in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder.
Wat zijn autobots in Bitcoin handel?
Als we je vertellen dat autobot een ander woord voor trading bot is wordt de werking wellicht al duidelijker. Trading bots zijn softwareprogramma’s die rechtstreeks gekoppeld worden aan een cryptobeurs. Vervolgens analyseert die software de markt. De eigenaar van de software kan transacties invoeren als de software bepaalde indicatoren vaststelt. We lichten dit toe met een voorbeeld.
Stel voor dat je een hoeveelheid Bitcoin hebt. Je weet dat een gouden kruis in de koersen vaak tot sterke stijging van die koers kan leiden. Je werkt met een kort voortschrijdend gemiddelde van 50 dagen en een lang voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen. Op het moment dat je de trading bot instelt ligt de koers van het kort voortschrijdend gemiddelde onder dat van het lang voortschrijdend gemiddelde. De trading bot zal nu automatisch de twee voortschrijdende gemiddelden berekenen op de cryptobeurs waarmee je jouw trading bot laat communiceren. Zodra de trading bot ziet dat het voortschrijdend gemiddelde het lang voortschrijdend gemiddelde doorkruist voert de trading bot onmiddellijk de koopoorder uit die jij hebt ingegeven.
Andersom weet je ook dat er een ‘cross of death’ ontstaat als het kortlopend voortschrijdend gemiddelde onder het langlopend voortschrijdend gemiddelde duikt. Je neemt dus geen risico en geeft op dat moment opdracht tot een verkooporder. Wederom doet de trading bot exact wat je wil als de gemiddeldes kruisen. Mooi toch?
De gevaren van autobots
We geven onmiddellijk toe dat dit erg prettig kan werken. Toch zijn de effecten dien altijd even mooi. Zo zijn er drie gevaren te noemen: allereerst gebrekkige informatie, daarnaast ligt het gevaar van manipulatie op de loer. Tot slot vormt de kwaliteit van de trading bot op zich een gevaar. Wij bespreken de drie gevaren hierna kort.
Het gevaar van gebrekkige informatie voor trading bots
De trading bot analyseert dus de financiële data die de software van de cryptobeurs ontvangt. Daarmee voert de software een zeer efficiënte financiële analyse uit. De ervaren belegger weet nu dat de autobot maar een deel van de fundamentele analyse heeft uitgevoerd als hij de vastgelegde orders heeft geëxecuteerd. Immers, niet-financiële factoren, zoals bijvoorbeeld de komende Bitcoin halving of de oorzaak van van een storing op de cryptobeurs, gaan aan de bot voorbij. Deze gebrekkige transacties kunnen leiden tot dure fouten.
Het gevaar van manipulatie en sneeuwbal-effecten
Zoals we in de huidige rally een aantal keer hebben gezien kan een enkele whale koop- of verkooptransactie de markt sterk in beweging zetten. De huidige rally werd namelijk gestart door één transactie met een waarde van 100 miljoen. Stel voor dat een rijke snodaard met een miljoen of twee te veel zich bezig houdt met koersmanipulatie op de cryptomarkt en geld wil verdienen. Hij kan dan eenvoudig met meerdere trading bots kopen en die zo programmeren dat ze in verband met elkaar transacties uitvoeren, waardoor voor de buitenwereld een signaal van beginnende bull-rally ontstaat. De kans is dan niet denkbeeldig dat veel kopers instappen en ook kopen om de rally maar niet te hoeven missen. Doordat de cryptokoersen dan stijgen zullen andere trading bots geactiveerd worden en ontstaat een sneeuwbal-effect. Stel nu dat onze snoodaard genoegen neemt met 15% winst. Hij programmeert zijn trading bots zodanig dat zij allemaal verkopen zodra de koers 15% gestegen is ten opzichte van de aankoopkoers. Op die manier ontstaat dan een bear-patroon dat opnieuw een kettingreactie of sneeuwbal-effect in gang kan zetten. Berekeningen bewijzen dat zo’n scenario minder denkbeeldig is dan je zou denken.
De kwaliteit van de autobots
Wanneer je geen zeer gerenommeerde trading bot koopt loop je het risico dat er programmeerfouten in de autobots zitten. Op die manier maakt de software de verkeerde berekeningen en interpretaties. Er is weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat dit een dure ‘grap’ kan worden. Ook kan de trading bot door de maker met opzet gemanipuleerd zijn. Dit vaak met als resultaat dat je jouw Bitcoin en andere cryptomunten kwijt bent voordat ze de beurs hebben gehaald.
Wat kan de cryptomarkt doen tegen autobots of trading bots?
Voordat we ons afvragen wat de markt tegen trading bots of autobots kan doen ligt het meer voor de hand om ons af te vragen of de markt wel iets tegen deze autobots zou moeten of willen doen. Immers, de handel in Bitcoin en andere cryptomunten draait 24 uur per dag door en je kunt niet van een handelaar verwachten dat hij 24/7 aan een monitor gekluisterd blijft. Daarbij zijn de koersen soms zeer volatiel en kan een half uur vertragen bij handmatig handelen tientallen procenten schelen.
Het lijkt dus eerder zaak om jezelf ervan bewust te zijn dat dit fenomeen bestaat. Wellicht kun je het in jouw voordeel gebruiken. In ander geval kan je de wetenschap gebruiken bij het onderzoeken van jouw eigen beleggingsstrategie.