De Nederlandse Bank (DNB) heeft vandaag in een bulletin haar visie gedeeld over cryptomunten die door een centrale bank worden uitgegeven en één in het bijzonder. DNB heeft deze munt voorlopig de werktitel Central bank digital currency (CBDC) meegegeven. Deze munt zou na de Dukaton de tweede cryptomunt van de Nederlandse Bank worden. Het blijkt dat men ambitieuze plannen heeft. Wij praten je bij en bekijken welke invloed dit op de Bitcoin kan hebben.
[affcoups id=”2229″]
DNB is langere tijd geïnteresseerd in cryptomunten en BlockChain technologie. Al in 2018 werkten zij met een eigen cryptomunt, de Dukaton. Deze is destijds gebruikt om diverse Blockchains te testen. De conclusie van DNB was toen dat de technologie weliswaar interesssant was, maar nog niet veilig en volwassen genoeg voor de kwalteitseisen die men aan het betalingsverkeer stelt. Klaarblijkelijk is dit nu anders, want de plannen voor de CBDC die DNB vanmorgen publiceerde zijn ambitieus.
Wat is het CBDC van DNB?
In het vandaag uitgegeven plan constateert DNB dat er beduidend minder cash transacties plaats vinden en dat er dus, met name onder jongere generaties, behoefte is aan een nieuwe of ander geldsysteem. Daarnasst geeft DNB aan dat analyse van de Facebook Libra bij haar introductie weliswaar te veel gevaren blootlegde, maar dat er ook belangrijke zwaktes in het huidige betaalsysteem werden ontdekt. Hierop ontstond bij Centrale Banken het besef dat er behoefte is aan een betrouwbare cryptomunt die deze zwaktes kon oplossen en de behoefte aan een nieuw geldsysteem kan invullen. CBDC is daarop het antwoord van onze centrale bank.
Wat moet je met CBDC kunnen?
Volgens DNB is de CBDC bijzonder geschikt als back-up bij private geldtransacties en zou de cryptomunt internationale transfers versnellen. Verder breidt men met CBDC het betaalsysteem verder uit en zou de cryptomunt zekerheid moeten bieden in tijden waarin het vertrouwen in traditionele banken minder is. DNB ziet echter ook gevaren.
Wat zijn de gevaren van CBDC?
DNB ziet eigenlijk twee grote gevaren. Allereerst is zij bang dat een dergelijk cryptomunt te veel ruimte in zal nemen van de private banksector en daarmee de markt kan verstoren. Daarnaast zou de munt in tijden van crisis de banken kunnen ondermijnen. Dit doordat men de mogelijkheid ziet dat mensen die in moeilijke tijd hun geld op een private bank hebben, deze dan makkelijk naar hun CBDC-rekening over kunnen boeken. Hierdoor kan een bankrun ontstaan die de particuliere banken onderuit trekt. Men pleit dus, ondanks de positieve grondhouding, voor terughoudendheid en sterke beheersmaatregelen. Opmerkelijk genoeg spreekt DNB niet over een voetafdruk in de private cryptomarkt, hoewel we eerder berichtten dat een dergelijke invloed niet uitgesloten is.
Hoe ziet DNB de toekomst van CBDC?
DNB sorteert voor op een rekeningsysteem en integratie met diverse particuliere initiatieven op het gebied van blockchain en cryptomunten (en betalingsmogelijkheden daarvan). Door middel van rentes (die teruglopen bij meer bezit) of een absoluut maximum aantal te houden CBDC’s wil men dan de voetafdruk en kans op een bankrun bij crisis beperkt houden. Voor het zover is vindt DNB eerst dat er een constructief debat op Europees niveau moet plaatsvinden tussen Europese overheden en met de private sector. Daarbij wil DNB graag een leidende rol spelen.
Wat betekent de CBDC voor de Bitcoin?
Laten we voorop stellen dat er nog een lange weg te gaan is. Zo zal DNB ook op één lijn moeten komen met de toezichthouders en die lijken nog ver verwijderd van de praktijk in de cryptosector. Daar staat tegenover dat de introductie van cryptomunten door centrale overheden zal laten zien dat de cryptomarkt serieus genomen moet worden. Goede en constructieve regelgeving leidt, zo blijkt uit onderzoek, tot hogere Bitcoin-koersen.
[affcoups id=”3782″]
Daarnaast draagt deze optie bij aan de publieke bekendheid van (het betalen met) cryptomunten. Tot slot zal er ongetwijfeld een categorie mensen zijn die wel in crypto wil beleggen maar juist niet onder de vleugels van een Centrale Bank wil kruipen. Zij zullen dan andere cryptomunten kiezen. Voor zover we nu in kunnen schatten lijkt deze ontwikkeling dus positief.
Meer informatie kun je vinden in dit DNBulletin en bijbehorend rapport.
Volg CryptoClan op Facebook