De beste cryptobelegging voor 2019: Ripple (XRP), Ethereum (ETH) of Stellar (XLM)?

De cryptobeurzen gingen gisteren, op de eerste echte handelsdag van het nieuwe jaar, direct vlammend van start. Zowel Ripple (XRP), Ethereum (ETH) en Stellar (XLM) schoten uit de startblokken. Daarbij haalden Ripple en Ethereum direct op meerdere manieren het nieuws. Naar aanleiding daarvan kun je jezelf afvragen wat de beste cryptobelegging voor 2019 is als je de keuze uit deze munten hebt. Wij zetten ze voor je op een rij.

Natuurlijk is er veel keuze als je wilt beleggen in cryptomunten. De Bitcoin lijkt voor cryptobeleggers een wereld apart en is altijd voer voor voorspellingen. Na de Bitcoin zijn Ripple (XRP) en Ethereum (ETH) de grootste cryptomunten, gemeten naar marktkapitalisatie. Qua functionaliteit komt daar de iets lager genoteerde Stellar/Lumens (XLM) als logische partner bij. In een vergelijking tussen deze drie munten gingen wij op zoek naar de beste cryptobelegging voor 2019.

Belangrijkste kenmerken Ethereum (ETH)

Laten we eerst bekijken wat de belangrijkste kenmerken van Ethereum (ETH) zijn. Wat is het, welke rol speelt Ether en wat zijn de belangrijkste functies. We helpen je hiermee uiteraard op weg.

Wat is Ethereum (ETH)?

Ethereum is een op blockchain gebaseerd ontwikkelplatform dat de inzet van decentrale applicaties (dApps) en slimme contracten mogelijk maakt.
Het meest bekende gebruik van de slimme contractfunctie van Ethereum is crowdfunding via Initial Coin Offerings (ICO’s). Inmiddels zijn er honderden slimme contracten ter waarde van vele miljoenen uitgevoerd op de blockchain van Ethereum.

Gedecentraliseerde applicaties (dApps) vormen een andere grote gebruikersgroep. Decentrale apps maken namelijk gebruik van de Ethereum-blockchain. Bovendien zijn  in-app of in-game items dan vaak te betalen met de cryptomunt. Een goed voorbeeld is de CryptoKitties-dapp stelt mensen in staat om virtuele kittens te kopen die een bepaalde hoeveelheid ETH waard zijn.

Het verschil tussen Ethereum en Ether (ETH)

Ethereum is de naam van de Blockchain die gebruikt wordt. Vaak wordt deze verbonden met de cryptomunt door aan Ethereum ‘(ETH)’ toe te voegen. Formeel gezien is dit niet juist. Bij de Blockchain Ethereum hoort namelijk een cryptomunt, Ether, die gebruikt wordt om transactiekosten voor decentrale Apps en in-game items af te rekenen. Deze cryptomunt is Ether. De afkorting ETH is dan ook de afkorting van Ether (de cryptomunt) en niet van Ethereum (ETH), de Blockchain. Dit is belangrijk voor investeerders aangezien de waarde van de Ethereum-Blockchain zo geen rol speelt bij de waardering van de cryptomunt.

Interessante kenmerken van Ethereum (ETH) voor cryptobeleggers

Er zijn vier dingen die Ethereum interessant maken voor beleggers:

1. Door toenemende ICO’s en STO’s zullen steeds meer partijen Ether (ETH) gebruiken om transactiekosten te betalen. Hierdoor neemt de vraag naar de Ether toe.

2. De ontwikkeling van slimme contracten staat nog in de kinderschoenen. Steeds meer bedrijven zullen slimme contracten uitvoeren en implementeren. Voor de uitvoering van die contracten moet een transactiefee aan Ethereum betaald worden.

3. Mensen die transacties uitvoeren met Ethereum of tokens die gebouwd op Ethereum en dus ook ETH nodig hebben voor de transactiekosten.

4. Mensen die in-app / in-games items kopen van Apps en/of games die op de Ethereum Blockchain draaien.

Door deze vier factoren is de belegger in deze cryptomunt verzkeert van een brede acceptatie van en vraag naar de ETH. Daarbij heeft Ethereum het zogenoemde first mover voordeel voor zijn use-case. Veel partijen kiezen voor het meest bekende en vertrouwde blockchain-ontwikkelplatform. Dat is op dit moment zonder twijfel Ethereum (ETH). Alle gegevens over de koersen van deze één na grootste cryptomunt ter wereld zie je op deze detailpagina.

(tekst loopt door na het filmpje)

In dit filmpje legt oprichter Vitalik Buterin meer uit over de toekomst van Ethereum en andere cryptozaken.

Belangrijkste kenmerken Ripple (XRP)

Uiteraard zetten we ook voor de Ripple (XRP) de belangrijkste kenmerken op een rij. Zo bekijken we de interessante eigenschappen en werkende producten die Ripple biedt. Ook kijken we naar het verschil tussen de Blockchain en de cryptomunt.

Welke aspecten maken de Ripple (XRP) interessant?

Ripple (XRP) kan niet gemined worden aangezien de volledige capaciteit al bij aanvang beschikbaar was. Hierdoor hoeven miners geen transactiekosten te worden betaald. Deze manier van werken leidt tot lagere kosten en snellere verwerkingstijd. Zo zijn transacties met Ripple binnen 2 tot 3 seconden voltooid tegen een transactievergoeding van 0,00001 XRP (10 drops). De transactiekosten zijn in dit geval dus letterlijk een fractie van een cent.

Wat is het verband tussen Ripple Labs, Ripple en XRP?

Ook bij deze cryptomunt zien we een veel voorkomend misverstand optreden. Net als bij Ethereum geldt namelijk ook hier dat de afkorting van de cryptomunt in combinatie met de naam van de Blockchain wordt gebruikt. Ripple is opgezet door een particulier bedrijf, Ripple Labs. Zij hebben een Blockchain gebouwd met de naam Ripple. Om voor de transacties op die Blockchain te betalen en om andere diensten af te nemen zijn de cryptomunten nodig. Deze hebben de afkorting (XRP).

Welke producten biedt Ripple (XRP)?

Zoals we hiervoor zagen is Ripple enkel de Blockchain en die biedt dus geen producten. Het bedrijf achter Ripple, Ripple Labs biedt twee betaaloplossingen, xRapid en xCurrent. We leggen ze hierna kort uit.

xRapid

xRapid is een Commerciële betaaldienst die banken kunnen gebruiken om om wereldwijd geld over te maken en te profiteren van de lage kosten en hoge snelheden van de Ripple Blockchain. xRapid zorgt ervoor dat banken geen cryptobeurzen en/of wallets hoeven te gebruiken om toegang te krijgen tot de voordelen van Ripple en XRP.

xCurrent

Deze oplossing biedt banken de mogelijkheid wereldwijd geld over te maken, terwijl ze kunnen bijhouden hoe en waar het geld zich beweegt.

Interessante kenmerken van Ripple (XRP) voor cryptobeleggers

Sinds de release van Ripple (XRP) zijn er duizenden cryptomunten gekomen en gegaan. Ripple heeft al deze spelers overleefd en vanaf de dag van de lancering een top 5-positie in de ranglijst op basis van marktkapitalisatie behouden. In 2013 was Ripple de derde meest gewaardeerde cryptocurrency ($ 33.000 marktkapitalisatie) achter Litecoin ($ 52.000 marktkapitalisatie) op de 2e plaats en Bitcoin ($ 1.1 miljoen marktkapitalisatie) op de 1e plaats. Eind 2018 stond Ripple (XRP) weer nummer 2, met dat verschil dat de marktkapitalisatie toen ruim 12,5 miljard bedroeg.

Denk maar aan, XRP is een Top 5-munt sinds de release en heeft die positie gedurende meer dan 5 jaar gehandhaafd. Daarnaast wordt de Ripple (XRP) getipt als dé cryptomunt voor 2019.

(tekst loopt door na het filmpje)

In deze bijdrage zie je de laatste ontwikkelingen rond Ripple (XRP), zoals gedeeld door CEO Brad Garlinghouse.

Stellar lumens (XLM)

Als we het voorgaande kort samenvatten zien we dat Ethereum voorop loopt op het gebied van Blockchain-ontwikkeling en Ripple voorop gaat als we goedkope en ultrasnelle transacties bespreken. Stellar is de cryptomunt die deze twee functionaliteiten combineert. Ook voor deze munt zetten we de onderscheidende kenmerken op een rij, bekijken we de producten en zetten we op een rij wat voor cryptobeleggers van belang is.

Welke aspecten maken de Stellar (XLM) interessant?

Stellar Lumens is ontwikkeld door mede-oprichter van Ripple Jed McCaleb. De eerste functionaliteiten van Stellar Lumens komen dan ook bekend voor. We benoemen:

  • Transactietijden van gemiddeld 3 seconden;
  • Transactiekosten van 0,00001 XLM, wederom letterlijk een fractie van een cent. Deze kosten investeert het ontwikkelteam in toepassingen om DDoS / Spam-aanvallen te voorkomen.
  • Met Ripple (XRP) vergelijkbare functionaliteit.

Daarnaast zijn er een aantal toegevoegde kenmerken. Zo is de Stellar te gebruiken als blockchain-ontwikkelplatform. Daardoor kun je ook de volgende functionaliteiten gebruiken:

  • Implementeren van gedecentraliseerde applicaties (dApps);
  • Implementeren van slimme contracten (smart contracts);
  • Crowdfundplatform voor bijvoorbeeld ICO’s of STO’s;
  • Tot slot kan het Stellar-netwerk functioneren als gedecentraliseerd distributieplatform waar elk type activum op kan worden verhandeld zolang het is toegevoegd aan het Stellar-netwerk.

Het unieke is dat Stellar deze transacties centraliseert in een orderboek. Het orderboek wordt dan gebruikt om de beste wisselkoers voor deze transactie te vinden. Op deze manier blijft de door gebruikers te betalen vergoeding zo laag mogelijk.

Interessante kenmerken van Stellar Lumens (XLM) voor cryptobeleggers

Doordat Stellar de elementen van Ethereum en Ripple combineert, maar momenteel een veel lagere marktkapitalisatie heeft schatten experts in dat de munt ondergewaardeerd is en op termijn een serieuze concurrent voor beide gevestigde namen kan worden. Daarnaast is Stellar Lumens zo opgezet dat de inflatie nooit meer dan 1% kan bedragen. Tot slot wordt er aan veel nieuwe projecten gewerkt, waaronder project FairX. Een laatste aspect is dat Stellar een zeer betrokken gebruikersgroep heeft. Dit bereikt zij door twee beloningsprogramma’s, waarmee voortdurend nieuwe toepassingen en verbeteringen worden ontwikkeld (de Stellar Build Challenge). Een ander programma (partnership grant challenge) zorgt dat grote klanten worden bewogen tot een partnerschap. Inmiddels hebben grote concerns als IBM en Deloitte zo’n partnerschap afgesloten.

(tekst loopt door na filmpje)

In dit artikel geeft Stellar oprichter JedMcCaleb zijn visie op de laatste ontwikkelingen.

Conclusie: wat is de beste cryptobelegging voor 2019?

Als we deze drie cryptomunten vergelijken zien we dat zij alle concrete werkende producten hebben die ook daadwerkelijk commercieel succes boeken. Daarnaast zien wij dat Ethereum en Ripple onderscheidend zijn op een deelgebied, terwijl Stellar de beste componenten van beide munten lijkt te verbinden en bovendien (veel) lagere kosten rekent. Dit werpt de vraag op of je jouw investering wel geheel in één alternatief kunt steken. Zoals je weet adviseren wij nooit en raden we je altijd aan eigen onderzoek te doen. Een interessante vraag bij dat onderzoek zou kunnen zijn waarom je alle eieren in één mandje zou leggen als deze cryptomunten alle drie de potentie hebben om in 2019 een dominante positie in te nemen.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce