Wat is er aan de hand met de Bitcoin ETF?

Een van de zaken die als belangrijk wordt gezien voor acceptatie van cryptomunten (met bijbehorende koersstijging) is de mogelijkheid tot een ETF. Na eerdere afwijzingen leek een akkoord in zicht. Dit totdat de aanvragers twee dagen geleden onverwacht hun aanvraag introkken. Waarom dit zo is, wat er aan de hand is, hoe het verder gaat en wat de gevolgen zijn lees je in dit artikel.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF of crypto ETF wil zeggen dat je niet in één cryptomunt handelt maar in een ‘mandje’ met daarin verschillende cryptovaluta. Eerder schreven we dit achtergrondartikel waarin we dit uitlegden en aangaven waarom dit zo belangrijk is voor acceptatie van cryptomunten.

Wat is er nu exact aan de hand?

Het aanbieden van officiële fondsbeleggingen mag niet zomaar. Hier moet een vergunning voor worden verkregen van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer. Het bedrijf CBOE had een vergunningaanvraag ingediend op 20 juni 2018. Omdat er al veel vergunningen afgewezen waren en er van bepaalde regels moet worden afgeweken leek dit een lastig verhaal te worden. In eerste instantie wees de SEC deze aanvraag af. Later herriep zij haar beslissing en wilde de zaak in overweging nemen.

Na diverse overlegrondes met CBOE en marktconsultaties kondigde de SEC aan dat er een definitief besluit zou volgen. Dit besluit werd diverse malen uitgesteld. Volgens de wet moest er echter vóór 27 februari 2019 een besluit worden genomen. Twee dagen geleden heeft CBOE de aanvraag echter plotseling teruggetrokken. Er volgt dus geen besluit van de SEC en er is dus geen goedkeuring voor een ETF.

Waarom is de ETF-aanvraag teruggetrokken?

Partijen geven aan dat de terugtrekking te maken heeft met de shutdown van de overheid. Deze zorgt ervoor dat ook de SEC in crisisformatie werkt. Hierdoor zouden er te veel zaken liggen voor een goed besluit. Inmiddels gaat ook het gerucht dat men, wellicht doordat overleg door de shutdown de laatste tijd niet mogelijk was, de aanvraag heeft teruggetrokken om een negatief besluit te voorkomen.

In dit filmpje zien we één van de initiatiefnemers, Jan van Eck, uitleggen waarom hij de aanvraag heeft teruggetrokken. (tekst loopt door na het filmpje).

Wat gaat er nu gebeuren met de ETF?

Het is duidelijk dat er in het eerste kwartaal van 2019 geen ETF zal komen. Dit is na het uitstel van de opening van handelsplatform BAKKT de tweede grote stap voor volwassen worden van de Bitcoin (BTC) die dit kwartaal niet gehaald wordt. Er zijn echter andere partijen die aanvragen hebben gedaan, waaronder de gebroeders Winklevoss, die ook in BAKKT participeren. Daarnaast stelt CBOE dat zij haar aanvraag opnieuw in wil dienen als de shutdown voorbij is. Het laatste woord is dus zeker (nog) niet gesproken over ETF’s.

Hoe reageren de cryptobeurzen?

De ETF werd door velen als een even grote als noodzakelijke stap gezien om institutionele beleggers naar de cryptomarkt te halen. Men vreesde dan ook dat er een koersval zou plaatsvinden zodra ontwikkelingen negatief blijken. Dit is tot nu toe niet het geval. Weliswaar zagen we in de Cryptolunch licht negatieve koersen, maar dat mag geen naam hebben. Hoe de koersen zich vanmiddag ontwikkelen lees je in onze Cryptodaily, waar je je ook gratis voor kunt opgeven zodat je geen ontwikkeling meer mist. Ook kun je de live koersen altijd bij ons checken.

Uiteraard houden wij je op de hoogte over de komende ontwikkelingen.

Bron: Zycrypto.com

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.