Bitcoin: save haven, digitaal goud, virtuele olie of gebakken lucht?

De Bitcoin beleefde net als de rest van de cryptomarkt, een rustige en positieve handelsdag. Dat is na alle volaitiliteit van de afgelopen weken even wennen. Zo’n rustmoment geeft ons de kans om de balans op te maken. Naar aanleiding van de afgelopen periode vragen wij ons af hoe we de Bitcoin moeten zien. Is een save haven, digitaal goud, virtuele olie of toch gebakken lucht? Wij zetten de zaak op een rij.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoin en cryptomarkt actueel

Na alle volatiliteit van de afgelopen dagen was het vandaag een rustige en misschien zelfs saaie dag. De Bitcoin staat op het moment van schrijven 1,45 % hoger dan gisteren en de rest van de cryptomarkt stijgt ook. Dit kun je in ons overzicht met live cryptokoersen in één oogopslag zien. Dit geeft ons de gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen periode.

Bitcoin: digitaal goud of virtuele olie?

Er is vaak gespeculeerd of de Bitcoin (BTC) bij crisissituaties als veilige haven fungeert voor beleggers die de reguliere beleggingen zoals aandelen en opties willen ontvluchten. De vergelijking die dan vaak getrokken wordt is die met goud. Immers, traditioneel gezien vluchtten beleggers bij crisis op de beurs in waardevaste beleggingen zoals goud. Daarom vergeleken wij de ontwikkeling van de goudprijs in de afgelopen periode met die van de prijs van de Bitcoin. De statistieken zijn veelzeggend.

We zien dat de Bitcoin (de gele lijn) en de goudprijs eigenlijk hetzelfde koerspatroon volgt, de uitslagen van de cryptomunt zijn alleen, met name in positieve markt, groter. Zoals de analist concludeert lijkt de Bitcoin dus in vergelijking met goud het koerspatroon van de ‘save haven’ te volgen. De vraag doemt dan op hoe de Bitcoin zich verhoudt tot andere beleggingsinstrumenten zoals olie en aandelen.

Hoe verhoudt de koersontwikkeling van Bitcoin zich met andere investeringen?

Wanneer we de Bitcoin vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden in de afgelopen periode zijn de resultaten wederom opvallend.

De YTD prijsontwikkeling van Bitcoin (oranje lijn) in vergelijking met de dollar (groen), goud (geel), zilver (wit), olie (paars) en Amerikaanse aandelen (blauw). Bron: Bitstamp

We zien dat de Bitcoin zich sinds begin van dit jaar in een zelfde patroon als de meeste andere beleggingen veel positiever ontwikkelt dan andere cryptomunten. Ook zien we dat de Bitcoin tijdens de koersval van 12 maart relatief harder viel. Zoals we destijds berichten is de gedwongen executie van portefeuilles als waarborg van BTC-opties daaraan debet. Ook opvallend is het sterke herstel dat de cryptomunt de laatste dagen toont in vergelijking met andere beleggingsmiddelen.

De conclusie ligt daarmee voor de hand dat de BTC dus inderdaad prima kan functioneren als ‘save haven’ in moeilijke beurstijden. Toch is die conclusie volgens sommigen, waaronder tradinglegende Peter Brandt, te voorbarig.

BTC toch gebakken lucht?

Hij stelt, net als een aantal andere geschrokken handelaren, dat de cryptomunt ondanks bovenstaande patronen niet genoeg weerstand heeft laten zien. Met name het feit dat de koersstijging na de aankondiging van de FED eerder deze week weer snel tot bedaren komt baart hem zorgen. De munt laat hiermee volgens insiders zien dat zij minder sterk is dan gedacht in tijden van crisis en dat zou het vertrouwen in de munt en daarmee haar bestaansrecht kunnen ondermijnen. Volgens Peter Brandt is dan ook een tijd van ‘buigen of barsten’ aangebroken. Hij sluit een koersval naar nul niet uit.

Conclusie over de Bitcoin als veilige haven

Of de weerstand die de Bitcoin biedt genoeg, te veel of te weinig is moet de toekomst uitwijzen. Voor nu kunnen we niet anders dan concluderen dat de Bitcoin in de eerste maanden van dit jaar beduidend beter heeft gepresteerd dan alle andere, meer traditionele, beleggingsmiddelen. Dat de Bitcoin zo snel na de crash als gevolg van de gedwongen liquidaties zo snel herstelt in een tijd van crisis is opmerkelijk.

We zagen eerder dat de Bitcoin na een sterke koersstijging in korte tijd een consolidatieperiode doormaakt. Om op basis van deze korte periode van enkele dagen te concluderen dat de munt haar functie niet naar behoren uitvoert en daarmee gevaarloopt is naar mijn idee te kort door de bocht. In mijn optiek vindt de echte test van de munt pas in de komende maanden plaats.

[affcoups id=”3782″]

Daarbij denk ik dat de toekomst van de munt veel eerder wordt bepaald door de positie die miners rond de komende Bitcoin halving innnemen dan door de resultaten die de munt laat zien, want die zijn tot nu toe beduidend gunstiger dan de traditionele beleggingsmiddelen die al honderden jaren bestaan. Des te meer redenen om jouw eigen onderzoek te doen naar beleggingen die voor jou geschikt kunnen zijn.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.