Iedere cryptobelegger weet dat je (semi-) anoniem in cryptomunten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) kunt beleggen. Het is ook genoegzaam bekend dat een transactie op de Blockchain voorgoed vastligt en niet ongedaan gemaakt kan worden. Een curieuze gang van zaken maakte dat voor een investeerder met een verlies van 2,2 miljoen euro een wel heel pijnlijke les. Wij leggen het uit.
[affcoups id=”2229″]
Wat is er gaande rondom Ethereum (ETH)?
De cryptogemeenschap is al sinds vorige week donderdag in de ban van een mysterieuze cryptotransactie. Wat een simpele transactie van de ene wallet naar de andere moest worden ontvouwde zich tot een soap. Het begon allemaal toen een investeerder een bedrag van 350 ETH wilde transfereren. Om de transactie mogelijk te maken betaalde hij een transactievergoeding voor de miners, in dit geval een pool van Bitfly. Deze transactiefee bedraagt normaal gesproken een klein percentage van het te transfereren bedrag. Een fee van 0,126 ETH zou in dit geval redelijk geweest zijn.
De investeerder kende echter een feevergoeding van meer dan 10.668,7 ETH aan de transactie toe. Nadat de transactie uitgevoerd was en in de Blockchain was vastgelegd sloeg de cryptomarkt op hol over deze absurde gang van zaken. Er volgde uitgebreide speculaties over wat er aan de hand kon zijn. Ook deed de mining pool direct een oproep. Zij veronderstelden een fout en deden een Twitter-oproep aan de afzender van de transactie om zich te melden.
Today our Ethermine ETH pool mined a transaction with a ~10.000 ETH fee (https://t.co/B5gRWOrcPf). We believe that this was an accident and in order to resolve this issue the tx sender should contact us at via DM or our support portal at https://t.co/JgwX4tGYr4 immediately! pic.twitter.com/sWxVRx5muv
— Bitfly (@etherchain_org) June 11, 2020
Waarom kan men deze foute Ethereum (ETH) transactie niet ongedaan maken?
Allereerst kiest de afzender zelf welk bedrag aan fee hij of zij ingeeft. Daarmee werkt dit systeem hetzelfde als een bank. Als je zelf (crypto)munten overmaakt kan de bank dat niet ongedaan maken. Daarbij heeft de miner een verantwoording naar zijn achterban. In dit geval bestaat die achterban uit een miningpool. Dit betekent dat de deelnemers in de pool gerechtigd zijn op de mining fee en de beheerder (in dit geval Bitfly) volmacht geven om namens hen te handelen. Het ‘zomaar’ teruggeven van geld zou dus in hun belangen ingaan.
Alsof dat nog niet genoeg is zijn de mensen achter zo’n transactie redelijk anoniem en liggen Blockchain-transacties vast als ze eenmaal zijn goedgekeurd. Je kunt zo’n transactie dus niet zomaar ongedaan maken. Tot slot moet er uiteraard wel een (veel lagere) transactiefee betaald worden. Zoals jullie lezen wilde de miningpool de zaak oplossen en verzocht zij de onfortuinlijke koopman om contact op te nemen.
De hele zaak leidde tot veel speculaties op internet en men wachtte uiteraard in spanning af welke persoon zich zou melden en zich daarmee direct voor de poedelprijs zou kwalificeren. Het bleef echter stil. Er meldden zich weliswaar mensen die zich slachtoffer voelden, maar zij konden niet de private key overleggen die bewijst dat zij de transactie ook uitvoerden. Daarmee werd het stil, totdat Bitfly vanmorgen met nieuws kwam.
Mining Pool keert EUR 2,2 miljoen definitief uit aan miners.
Bitfly gaf vanmorgen per e-mail een officieel statement. Men verklaarde dat men vier dagen gewacht had, maar dat de koper zich na vier dagen niet gemeld had. Bitfly heeft dan ook besloten de transactie vrij te geven en deze definitief te verdelen onder de miners. Hun verklaring lees je hieronder.
As the sender of the transaction https://t.co/h21A2Th4fw has not contacted us after 4 days we have made the final decision to distribute the tx fee to the miners of our pool. Given the amount involved we believe 4 days is sufficient time for the sender to get in touch with us.
— Bitfly (@etherchain_org) June 15, 2020
Kortom, morrende miners hebben betaling afgedwongen en de onfortuinlijke investeerder is 2,2 miljoen lichter om zo’n € 70.500,- te betalen. Het platform verklaart daarbij dat zij in de toekomst geen respijttermijn zal hanteren en iedere fee, ongeacht de grootte, direct over zal maken aan de miners. Hoewel het handelshuis opmerkt dat deze beslissing ‘final’ is, lijkt het laatste woord hier nog niet over gesproken.
Eigenaardigheden rondom Ethereum miljoenentransactie
Aan het account dat aan dit wallet-adres gekoppeld is zijn namelijk wat eigenaardigheden te ontdekken. Allereerst gaat het om een account dat pas vanaf 7 juni actief is. In deze ruime week zijn er toch al meer dan 9.000 transacties, zowel inkomend als uitgaand, geweest.
Ook in het beeld van de transacties ontstaat het vermoeden dat er iets gaande is. Zo worden hele grote transacties (van soms 10.000 ETH of meer) afgewisseld met minimale transfers van bijvoorbeeld 0,0001 ETH. Voor die transactie ter waarde van 1 cent werd overigens ook een fee van 14 cent betaald.
[affcoups id=”3782″]
We kunnen ons niet voorstellen dat een partij die zoveel bezit een dergelijke hoeveelheid cryptomunten laat zitten als hij er later achter komt dat deze weg zijn. Wel bestaat de kans dat de afzender zich niet meldt omdat hij geen inmenging van de autoriteiten wenst. Dit impliceert dat men ook de terugvordering zonder veel juridische discussie zal indienen. Of Bitfly daar zo blij mee moet zijn?
Overigens kun je natuurlijk ook kennis maken met de Ethereum (EHT). Daarnaast is dit vast niet de laatste grote verdwijntruc met cryptomunten. Overigens ook niet de eerste, want vorig jaar verdwenen er tientallen miljoenen na een hack.
Volg CryptoClan op Facebook
Bron: crypto.u.today