Search
Close this search box.

Hoe bouw je een gediversifieerd beleggingsportfolio op met crypto?

Crypto-investeerders zal het niet ontgaan zijn, het gaat hartstikke goed met de cryptomarkt. De afgelopen maand bereikte veel cryptocurrencies een nieuwe all-time-high. Wanneer je als belegger ook investeert in andere beleggingsproducten is de kans aanwezig dat je  portfolio herwogen moet worden. Door de enorme stijging van cryptocurrencies is de kans aanwezig dat je een groot deel van je vermogen in crypto hebt zitten. Hierdoor heb je weinig spreiding en loop je meer risico.

In dit artikel vertellen we je hoe je een gediversifieerd beleggingsportfolio kunt opbouwen met cryptocurrencies. 

Spreiding is cruciaal voor risicospreiding en lange termijn succes 

Spreiding in je beleggingsportfolio is cruciaal voor lange termijn succes. Je wilt niet dat je beleggingsdoelstellingen afhankelijk zijn van een aantal cryptocurrencies.  Wanneer een munt instort, verlies je direct al je vermogen. 

Volgens verschillende onderzoeken van Amerikaanse universiteiten weet maar minder dan 1% van alle beleggers de S&P 500 te verslaan op de lange termijn. Daarnaast worden cryptocurrencies gezien als een risicovol beleggingsproduct. Je kunt er in korte tijd veel geld mee verdienen, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen. 

Hoe bouw je een stabiel beleggingsportfolio op? 

Een beleggingsportfolio stel je samen op basis van je beleggingsdoelen, je beleggingshorizon en je risicotolerantie. Een stabiel beleggingsportfolio bouw je op door te beleggen in meerdere beleggingsproducten.  Hierbij is spreiding cruciaal. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je investeert voor het inkomen uit je vermogen of om koerswinsten te maken.

Een stabiel beleggingsportfolio kan bestaan uit het volgende:

 • 30% ETF’s;
 • 20% aandelen;
 • 20% consumentenleningen;
 • 15% vastgoed;
 • 15% cryptocurrencies.

Door te investeren in een wereldwijd gespreide  ETF, spreid je in één keer je risico. Als je belegt voor de lange termijn is het cruciaal om niet afhankelijk te zijn van individuen. 

Investeer in meerdere beleggingsproducten 

Of je nu investeert voor inkomen of voor koerswinst, investeer in meerdere beleggingsproducten en verspreid het risico. Daarmee spreid je in één keer het grootste risico. Als je wil investeren in cryptocurrencies, kan het verstandig zijn om meerdere cryptocurrencies te kopen, hierdoor spreid je risico.  Risicospreiding is simpelweg het allerbelangrijkste bij het opbouwen van een stabiel portfolio. 

Investeer in P2P-leningen

Investeren in consumentenleningen is de manier om spreiding aan te brengen in je beleggingsportfolio. Er zijn namelijk veel beleggers die nog niet investeren in consumentenleningen, terwijl dit razend interessant is.In landen als Zweden, Spanje, Portugal, Zwitserland en Litouwen vragen particulieren massaal leningen aan bij P2P-platformen.Wanneer een lening door het platform wordt goedgekeurd, wordt deze gefund door andere particulieren. 

Voordelen investeren in P2P-leningen

 • Hoog rendement;
 • Lage kosten;
 • Makkelijke spreiding;
 • Inkomen uit vermogen;
 • Makkelijk.

Door te investeren in consumentenleningen kun je over de jaren heen een rendement behalen van 12%. Daarnaast zijn er weinig kosten .Doordat je via de meeste P2P-platform vanaf een klein bedrag kunt investeren, is het makkelijk om je portfolio te spreiden door meerdere leningen te kopen.Daarnaast ontvang je bij bijna alle platformen maandelijks aflossing en rente. Ook hoef je geen uren onderzoek te doen. 

Bij bijna alle platformen is het mogelijk om te investeren om automatisch te investeren in leningen die voldoen aan jouw criteria. Zo behaalden investeerders bij NEO Finance de afgelopen 10 jaar een rendement van 12%.

Nadelen investeren in P2P-leningen

 • Liquiditeit;
 • Risico bij weinig spreiding.

Wanneer je weinig spreiding in je portfolio, kan het risicovol zijn.Daarnaast investeer je in leningen voor de lange termijn. Het is vaak niet mogelijk om je leningen te verkopen om je liquiditeit te verhogen. 

Investeert in ETF’s

Het investeren in ETF’s is populairder dan ooit. En dat snappen we. ETF’s kun je zien als een aandelenmandje. Je koopt in één keer meerdere aandelen waardoor je risico spreidt.  Zeker, wanneer je geld investeert in een All-World ETF.  Als je investeert in ETF’s wil je niet de markt verslaan, je wil met de markt mee.

Voordelen investeren ETF’s:

 • Makkelijk;
 • Je volgt de markt;
 • Goed historisch rendement;
 • kostenefficiënt. 

Nadelen investeren in ETF’s:  

 • Je bepaalt niet waarin je investeert;
 • Dividendlekkage. 

Wanneer je investeert in ETF’s bepaal je niet zelf waarin je investeert.  De beheerder van de ETF bepaalt alles. Daarnaast hebben veel ETF’s last van dividendlekage. Dit kost rendement.

Investeert in aandelen

Investeringen in aandelen hebben op de lange termijn een fantastisch rendement. Wanneer je investeert in cryptocurrencies, kan het verstandig zijn om een deel van je vermogen te stoppen in aandelen. Het is gemakkelijk om je risico te spreiden door aandelen te kopen in verschillende sectoren in verschillende werelddelen.Wanneer je begint met beleggen, is het belangrijk om een beleggingsplan te maken. Hier kun je je aanhouden wanneer het minder goed gaat met je portfolio. 

Investeert in private equity 

Investeren in private equity was lange tijd alleen mogelijk voor grote investeerders.Tot enkele jaren geleden kon je pas investeren in private equity met een miljoenen vermogen. Inmiddels is het mogelijk om in veel fondsen te investeren vanaf 100.000 euro. Dit maakt het voor particuliere investeerders een stuk toegankelijker om te investeren in private equity. Door te investeren in private equity kun je een bovengemiddeld rendement behalen.Een groot nadeel is dat het niet liquide is. Je geld staat voor langere periode vast, meestal een periode van 12 jaar. Het is bij bijna alle fondsen niet mogelijk om tussentijds uit te cashen.

Investeert in vastgoed

Veel particuliere investeerders en professionele investeerders  zien vastgoedbeleggingen als de veiligste manier van investeren. In Nederland zal er altijd vraag blijven naar woningen. Op dit moment is er een enorm tekort. Woningen worden dus makkelijk verhuurd. Over de afgelopen 100 jaar zijn investeringen in vastgoed altijd gestegen. Vastgoed is dus waardevast en levert inkomsten op.

Investeren in venture capital 

Investeren in venture capital is alleen geschikt voor vermogende investeerders. Je investeert in start-ups die groeikapitaal ophalen. Je investeert durfkapitaal in ruil voor aandelen. Deze manier van financiering is erg risicovol. Door te investeren in start-ups kun je een enorm rendement behalen, ook kun je al je geld mee verliezen. Investeren in startende bedrijven geeft enkele zekerheid.

Houd er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat alle verstrekte informatie alleen ter informatie dient en niet mag worden opgevat als beleggingsadvies of aanbevelingen. Voordat u beleggingsbeslissingen neemt, dient u zorgvuldig alle risico’s af te wegen die gepaard gaan met beleggen en die kunnen leiden tot het verlies van een deel van of zelfs al het belegde vermogen.

FAQ

Kan ik met cryptocurrencies betalen?

Het is een beperkt aantal winkels mogelijk om in cryptocurrencies te betalen. De afgelopen tijd is bij steeds meer winkels mogelijk om met cryptocurrencies te betalen.

Waarom is spreiding bij beleggen cruciaal?

Spreiding bij beleggen is cruciaal omdat je zo je risico spreidt.

Hoeveel Bitcoins zijn er in totaal?

In totaal komen er 21 miljoen Bitcoins.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.