Search
Close this search box.

Onrust in crypto: Justin Sun en Roger Ver bewijzen hun munt geen dienst

Vandaag lijkt het tot nu toe een neutrale beursdag te worden. De Bitcoin en andere cryptomunten maken zich in licht positieve consoliderende trend op voor een volgende bull run. Dat geeft ons de kans om even stil te staan bij twee personen die de rustige cryptomarkt verrassen door wel voor deining te zorgen. Dit zijn Roger Ver, de topman van Bitcoin Cash (BCH) en Justin Sun, topman van de Tron (TRX) en steeds meer andere projecten.

[affcoups id=”2229″]

Roger Ver brengt Bitcoin Cash na halving gevaarlijk dicht bij problemen

Gisteren bekeken we in een uitgebreide reportage de situatie bij Bitcoin Cash naar aanleiding van de halving van hun cryptomunt. Deze zou volgens onze inschatting wel eens negatief kunnen uitpakken. Inmiddels lijkt de markt inderdaad in te grijpen en is het enthousiasme bij miners inderdaad gedaald. Opvallend daarbij is dat bitcoin.com, het bedrijf van Bitcoin Cash CEO Roger Ver, gestopt lijkt te zijn met het minen van haar eigen cryptomunt.

Beleggers vatten dit logischerwijze op als een gebrek aan vertrouwen en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze munt als enige een negatief resultaat noteert in de live cryptokoersen van de top-10 cryptomunten.

Het is dus de vraag hoe de nabije toekomst voor Bitcoin Cash (BCH) zal verlopen. Naast Roger Ver is er echter nog een andere kopman van een belangrijke cryptomunt die de gemoederen ook op een negatieve manier bezig houdt.

https://twitter.com/CoinCornerZakk/status/1248021479591215110

Justin Sun houdt gemoederen rondom Steem bezig

Justin Sun als oprichter van Tron (TRX) al lang geen onbekende meer in de wereld van cryptomunten. Na het project Tron trok hij onder meer de aandacht met de overname van BitTorrent en de daarop volgende lancering van het BitTorrent Token (BTT). Inmiddels heeft hij ook cryptobeurs Poloniex aan zijn bezittingen toegevoegd. Aangezien hij zich richt op gaming heeft hij zijn zinnen nu ook gezet op Steem.

SteemIt Inc. is een platform waar mensen (vooral gamers) hun content kunnen delen en daarvoor betaald kunnen worden. Om dit mogelijk te maken ontwikkelde de oprichter Ned Scott een cryptomunt (STEEM) en bijbehorende Blockchain. Het bedrijf houdt een aanzienlijk aantal cryptomunten. Daarnaast werkt het bedrijf voor goedkeuring van blokken op de blockchain niet met een mining systeem maar met een ‘witness systeem’. De 20 grootste ‘witesses’ bepalen of blokken worden goedgekeurd. In die groep zitten, naast SteemIt ook grote cryptobeurzen zoals Binance en het door Sun gekochte Poloniex.

Steemit logo
Via: steemit.com

Sun heeft recent Steemit Inc. gekocht van Scott en dacht daarmee ook de bijbehorende Blockchain en cryptomunt over te nemen. Dit stuit echter op grote weerstand bij de achterban. Scott heeft in het verleden namelijk bepaald dat de cryptomunten gedecentraliseerd zouden worden beheerd en dat deze los staan van van de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Dit leidde tot een patstelling. Sun heeft naar verluid inmiddels zeven grote beurzen bereid gevonden als witness met hem mee te werken bij het goedkeuren van blokken. Zo houdt hij de controle en hoopt hij alsnog goedkeuring af te dwingen. Dit leidt tot 3 gevolgen.

Waarom is de zet van Sun zo belangrijk?

Allereerst laat deze beweging zien dat de beurzen moeite hebben met de grenzen van hun bevoegdheid. Immers, door met Sun mee te werken doen ze veel meer dan het bemiddelen tussen aan- en verkoop. Zij beïnvloeden namelijk rechtstreeks het koersverloop.

Ten tweede blijkt dat de cryptomarkt nog zo klein is dat één persoon of één entiteit door een ‘slimme’ reeks aankopen de markt veel sterker kan beïnvloeden dan wenselijk is. Immers, Sun bepaalt via het bedrijf Steemit de koers van de ‘gedecentraliseerde’ cryptomunt en gaat deze vervolgens met de pet van eigenaar van cryptobeurs Poloniex op ondersteunen.

Daarnaast zorgt dit voor onzekerheid bij handelaren in de cryptomunt STEEM. Zo meldt de belegger Roeland Langerty in een Tweet waarin hij mede namens andere bezitters hulp vraagt aan diverse beslissers bij beurzen waarom hun fondsen van bij elkaar ruim 17 miljoen STEEM ( tegen de huidige koers met waarde van ruim $ 2,7 miljoen) bevroren zijn. Dit komt dus doordat de witnesses het block niet goedkeuren waar zijn transacties inzitten. Zo worden beleggers de dupe van een machtsstrijd tussen ‘baasjes’.

Overigens is het niet de eerste keer dat Sun ervan beschuldigd wordt zijn cryptobelangen niet altijd even netjes te scheiden.

[affcoups id=”3782″]

Onze conclusie over de Bitcoin en cryptomarkt

De Bitcoin heeft als moeder van alle cryptomunten een aantal standaarden gezet op het gebied van decentralisatie en autonomie. We zien dat de markt nog zo klein is dat hier door eigenaren van Altcoins eenvoudig omheen gewerkt worden als deze waarborgen en standaarden niet juist zijn doorgevoerd. Dit is eens te meer aanleiding, zeker voor beginnende investeerders, om je te concentreren op de grotere cryptomunten en goed onderzoek te doen naar de verhoudingen die achter het beheer van de cryptomunt spelen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.