De cryptomunt XRP, ook wel Ripple genoemd, heeft het moeilijk. Nu is dit geen uitzondering in de markt, maar het bedrijf achter de cryptomunt brengt haast dagelijks positief nieuws. Nu mort de achterban. Waarom stijgt de koers van Ripple (XRP) niet en is dit de schuld van het bedrijf erachter? Wij doken in de materie en leggen het uit.

Ondanks dat analisten haast doorlopend enorme koersstijgingen voorspellen is dat voor de Ripple (XRP) in de praktijk zeker niet het geval.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Sterker nog, ten opzicht van de hoogste koers van $ 0,5055 van dit jaar, die op 22 juni genoteerd werd verloor de munt al 47%. Ter vergelijk, de Bitcoin (BTC) verloor ‘slechts’ 25%. Vraag is wat er aan de hand is.

Bitcoin (BTC) vs. Ripple (XRP): 3 verschillen

Nu we de Bitcoin (BTC) en Ripple (XRP) toch met elkaar vergelijken is het goed om die vergelijking even door te trekken. We zien dan drie kenmerkende verschillen:

  • De Bitcoin (BTC) wordt gemined en de Ripple (XRP) is pre-mined;
  • De Bitcoin (BTC) is decentraal bestuurd, terwijl de XRP ontstaan is vanuit een centraal orgaan, het bedrijf Ripple;
  • De Bitcoin (BTC) is niet gekoppeld aan vaste producten of diensten, terwijl de Ripple (XRP) dat duidelijk wel is.

Als we met deze verschillen in het achterhoofd de situatie bij Ripple (XRP) analyseren wordt redelijk vlot duidelijk dat er belangenverstrengelingen ontstaan door het succes van het bedrijf Ripple. We zetten deze ook voor je op een rij.

Wat doet het bedrijf Ripple?

Het bedrijf verzorgt betalingsoplossingen voor grote financiële instellingen, zoals banken. Hierdoor kunnen zij binnen enkele seconden internationale betalingen verrichten, waar dit op ‘traditionele’ wijze dagen duurt. Hun oplossingen vinden gretig aftrek. Veel banken, maar ook grote creditcardbedrijven gebruiken inmiddels hun oplossingen.

Waarom profiteert XRP niet van de successen?

Formeel gezien staan het bedrijf en de cryptomunt los van elkaar en kan het bedrijf dus geen invloed uitoefenen op de koers van de munt. Sterker nog, de munt zou voort kunnen bestaan als er iets met het bedrijf gebeurt. Dit betekent dat ook de opbrengsten van die betaaloplossingen wel ten goede komen aan het bedrijf, maar niet aan de munt.

- Advertentie -

Waarom heeft het bedrijf de XRP dan opgezet?

De XRP is opgezet om snel traditioneel geld te kunnen transfereren. Dit geld moet namelijk worden omgezet in de XRP. Bovendien moeten de instellingen die deze oplossingen gebruiken transactiekosten betalen. Ook die worden in XRP afgerekend.

Leidt het succes van het bedrijf dan niet tot meer vraag naar de munt en stijgende koers?

In principe wel. De handelsvolumes van XRP nemen toe. Er is dus duidelijk meer vraag. Hier komt echter een ander punt om de hoek kijken. Het bedrijf bezit zo’n 60% van de hoeveelheid XRP. Zij verkopen regelmatig grote hoeveelheden van de munt. Hierdoor voorkomt men schaarste en dus prijsstijgingen.

Investeerders zijn daar uiteraard niet blij mee. Zij hebben nu een petitie opgesteld waarin zij het bedrijf oproepen te stoppen met het dumpen van de munten en wellicht zelfs een deel te verbranden. Deze is inmiddels meer dan 2.300 keer ondertekend.

Waarom gaat Ripple XRP dan door met het verkopen van munten?

Hier komen we tot de kern van de zaak. De investeerders hebben belang bij een hoge koers van de cryptomunt. De gebruikers van de betaaloplossingen, waar de munt oorspronkelijk voor bedoeld was, niet. Hierdoor ontstaan er tegengestelde belangen. Het belang van het bedrijf om de klanten tevreden te houden is om de koers zo laag mogelijk te houden, zodat de transactiekosten laag blijven.

Als het bedrijf de investeerders tevreden wil houden zal ze juist mee moeten werken om een koersstijging te bewerkstelligen. Hier zou ze als grootste bezitter ook voordeel bij hebben omdat haar voorraad XRP dan (veel meer) waard wordt, als er tenminste kopers gevonden worden.

TIP
Prijsbewust crypto handelen
Prijsbewust crypto handelen
Crypto handelen tegen lage tarieven doe je bij BitcoinMeester.
Crypto handelen tegen lage tarieven doe je bij BitcoinMeester. Show Less

Welke kant zal het bedrijf kiezen?

Hoewel de toekomst zich moeilijk laat voorspellen heeft het er alle schijn van dat het bedrijf voor de banken en financiële instellingen kiest en niet voor de investeerders. Zo maakte zij recent nog bekend dat zij een grote give-away actie start met een grote Chinese bank. Hierdoor wordt de schaarste dus nog verder de kop ingedrukt en gaat ze recht in tegen de ontevreden investeerders in de munt.

CryptoClan Daily

Dagelijks nieuwe insights, nieuws en tips in je mailbox bij de lunch en het begin van de avond!
Inschrijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here