Vandaag de Stellar (XLM) hard fork: gratis cryptomunten of scam?

Vandaag vindt er bij Stellar een hard fork plaats. Deze gaat gepaard met een nieuwe cryptomunt, de Stellar Lightning (XLL). In deze bijdrage leggen we je uit wat je over deze hard fork moet weten. Ook leggen we je uit hoe je door de airdrop ‘gratis’ XLL kunt krijgen. Daarnaast attenderen we je op diverse twijfels rond de echtheid van deze hard fork en adviseren we je om alert te zijn op scams.

Wat is de Stellar Lightning (XLL)?

Net als veel Blockchains voorziet men ook bij Stellar (XLM) schaalproblemen als het aantal transacties op het mainnet van de Blockchain gaat toenemen. Om te voorkomen dat het mainnet vertraagt heeft Bitcoin eerder een Lightning Network opgezet, waar later dit jaar verbeteringen voor worden doorgevoerd. Stellar Lightning biedt dezelfde mogelijkheden voor Stellar. Stellar Lightning is het Lightning Network van Stellar.

Het development van Stellar (XLM) kondigde vorig jaar de implementatie van een Lightning Network aan. Is dit het initiatief van de hard fork? (tekst loopt door na het filmpje).

https://youtu.be/tndPbPIrxjc?t=27

Hoe werkt Stellar Lightning (XLL)?

Zoals je weet is een Blockchain te vergelijken met een grootboek. Het probleem bij veel Blockchains is dat iedere post wordt opgenomen in dit grootboek. Hierdoor wordt het grootboek log en overzichtelijk. Een lightning network zorgt ervoor dat je veel kleine transacties kunt afwikkelen buiten het grootboek (in een zogenoemde sidechain) en alleen de resultaten van die transacties opneemt in het mainnet. Daarmee komen er veel minder transacties op de Blockchain, waardoor deze beter schaalbaar is.

Komen er ook andere mogelijkheden met Stellar Lightning (XLL)?

Jazeker, naast een zogeheten sidechain wil Stellar Lightning (XLL) volgens haar website ook de mogelijkheid bieden aan niet-ontwikkelaars om een eigen Token of eigen smart contract te ontwikkelen.

Daarnaast wil men diverse opties bieden voor geavanceerde smart contracten.

Is Stellar Lightning (XLL) een scam?

Zoals we wel vaker zien zijn er partijen die beweren dat deze hard fork een scam is. Zo noemt deze Reddit-post een aantal indicatoren. Aan de andere kant is er beduidend minder bijval voor de scam-aantijgingen dan bij de release van (bijvoorbeeld) De beide scammy hard forks van Ethereum (Ethereum Nowa en Ethereum Classic Vision).

Ook de website geeft gemixte signalen. Aan de ene kant is er inderdaad gebrek aan bepaalde gegevens (zoals bijvoorbeeld een duidelijk contact-adres en teamleden). Aan de andere kant geeft de roadmap aan dat men al in 2018 begonnen is met het initiatief en dat er ook al zaken gebeurd zijn. Hier hadden volgers krachtig op kunnen reageren indien er geen bevestiging komt.

Daarnaast lijkt het erop dat men niet uit is op jouw Stellar (XLM) munten of private keys van wallets. Men geeft namelijk aan dat wallets, zoals Ledger, volstaan voor het deelnemen aan de Airdrop. Ook staat, anders dan bij de Ethereum hacks, de site (nog) niet genoteerd als phishing site.

Deelnemen aan de airdrop van Stellar Lighting (XLL)

Wij hebben zowel aan Stellar Lighting (XLL) als aan Stellar (XLM) een toelichting gevraagd. Deze hebben wij echter nog niet gekregen. Toch besloten wij, met oog op de geplande airdrop, nu alvast te publiceren. Uiteraard zullen wij het artikel updaten zodra wij reactie van (een van de) partijen ontvangen.

Tot die tijd raden we je aan om extra waakzaam te zijn. In het algemeen geldt:

  • Maak nooit cryptomunten over naar een wallet die niet van jou is voor een airdrop;
  • ‘When you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency’. Verstrek dus nooit jouw private key aan een andere partij en wees allert op phishing naar jouw private key.

Dit artikel is het startpunt voor jouw eigen onderzoek naar de legitimiteit van deze airdrop.

Hoe krijg je gratis Stellar Lightning (XLL) in bezit?

Om de Stellar Lightning te distribueren wordt er op 28 januari 2019 om 21 uur Nederlandse tijd een snapshot voor de airdrop uitgevoerd. Eenieder die op dat moment Stellar Lumens (XLM) in zijn private wallet heeft krijgt volgens de website voor iedere Stellar (XLM) 5 Stellar Lightning (XLL). Zoals we hiervoor beschreven adviseren we je om terughoudend te zijn en alleen gebruik te maken van jouw eigen wallets. Als je nog geen cryptowallet hebt kun je er wellicht één kiezen uit ons overzicht met de beste wallets van 2019.

Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Als jij meer weet over deze airdrop, dan horen wij dat uiteraard graag. Reacties behandelen we vertrouwelijk.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.