Steve Wozniak klaagt YouTube aan wegens tolereren BTC fraude

Het populaire platform YouTube is door Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, aangeklaagd nadat er niet werd opgetreden tegen Bitcoin scam video’s.

[affcoups id=”2229″]

Wat houdt de aanklacht in?

Samen met 17 anderen is Wozniak een rechtszaak begonnen tegen YouTube voor het toestaan van video’s waarin foto’s en de naam van Wozniak gebruikt wordt mensen te overtuigen om Bitcoin (BTC) te versturen naar de gegeven adressen. In de video’s wordt geclaimd dat “Wozniak” het dubbele aantal aan Bitcoin terug zal sturen.

In de aanklacht staat dat YouTube een stroom aan scam video’s en promoties verstrekt, die ten onrechte gebruik maken van foto’s en video’s van aanklager Steve Wozniak en andere bekende tech entrepreneurs en dat de video’s vele gebruikers aan miljoenen dollars hebben opgelicht.

Steve Wozniak klaagt YouTube aan
Via: flickr.com | Gage Skidmore, CC

De aanklacht bevat onder andere screenshots van video’s die 5.000 BTC en 10.000 BTC weggeefacties promoten met de naam en foto’s van Wozniak. Andere tech entrepreneurs die ten onrechte worden weergegeven zijn onder andere Elon Musk, Bill Gates en auteur Robert Kiyosaki.

YouTube handelt te laconiek

De aanklagers beweren dat YouTube zich van deze video’s bewust is, maar desondanks de video’s niet heeft verwijderd. Ook nadat YouTube meerdere keren verzocht werd de video’s van het platform af te halen, werd er nog vertraagd of helemaal niet gehandeld. De aanklacht luidt dat, als gevolg van het laconieke optreden van YouTube, Wozniak er onder lijdt en dat zijn reputatie enorm is beschadigd. Alle 18 aanklagers verzoeken tot een rechtelijk bevel waarin wordt geëist dat YouTube onmiddellijk stopt met buitensporige praktijken waarbij bedrieglijke video’s worden gepromote, gehost en waarvan wordt geprofiteerd door YouTube zelf.

Als YouTube snel had gereageerd om dit in redelijke mate te stoppen, zouden we hier nu niet zijn. YouTube lijkt, net als Google, te vertrouwen op algoritmes en geen speciale inspanning die snel aangepaste software vereist die in deze gevallen van criminele activiteit wordt gebruikt. Als er een misdrijf wordt gepleegd, MOET je in staat zijn om mensen te bereiken die in staat zijn om het te stoppen. Welke mens zou dit soort berichten zien en ze niet onmiddellijk als crimineel verbieden?

Steve Wozniak

Een vertegenwoordiger van YouTube zei tegen The Verge dat zij misbruik van het platform serieus nemen en ook onmiddellijke actie ondernemen wanneer schendingen van regels worden waargenomen.

Vorm van oplichting is populair

Deze methode van oplichting lijkt op de Twitter hack van vorige week, waarbij hetzelfde werd beweerd. Neppe weggeefacties zijn al langer een veel gebruikte methode van oplichting in de Bitcoin wereld, maar sinds de Twitter hack schijnt het meer aandacht te hebben gekregen.  

Ook foto’s van Nederlandse bekendheden worden veel gebruikt bij deze vorm van oplichting. Vorig jaar zagen we al hoe Jort Kelder de dupe werd. Naast dat bekende gezichten worden gebruikt, worden vaak ook bekende platformen gebruikt of nieuwssites. Een voorbeeld hiervan vind je in dit artikel.

[affcoups id=”3782″]

Wil je weten hoe je Bitcoin fraude voorkomt, lees dan dit artikel. Bij verdachte e-mails, promoties en advertenties, raden wij aan om deze gelijk te verwijderen.


Volg CryptoClan op Facebook


Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.