Search
Close this search box.

Wat zijn de redenen en gevolgen van de koersval van de cryptokoersen?

Gisterenmiddag sloeg de sfeer op de cryptomarkten ineens om. De cryptokoersen namen een duikvlucht en er werden over de hele linie wederom zware verliezen geleden. Het kenmerkende verschil met gisteren was dat er deze keer geen directe aanleiding aan te wijzen was die de koersval inluidde. Ook nu de ergste dalingen inmiddels afvlakken is er nog geen zicht op een aanleiding voor de koersval en dus geen zicht op de aanleiding voor de stagnatie. Nu heeft elke gebeurtenis naast een aanleiding ook een oorzaak. Wij zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij.

Oorzaken van de koersval

Naar ons idee zijn er vier oorzaken voor de koersval van gisteren aan te wijzen. Deze zijn:

  • De zienswijze van de SEC over cryptoregelgeving;
  • De onzekerheid rondom Bitcoin Cash (BCH);
  • Het gebruik van zogenoemde Tickers;
  • Het FOJI-effect

Wij bespreken ze hierna kort.

Koersval door de zienswijze van de SEC

Zoals wij op 19 november berichtten heeft de SEC op 16 november na beurs een zienswijze van een drietal commissies gepubliceerd. In die zienswijze zetten zij de mogelijkheden voor regelgeving ten aanzien van cryptovaluta op een rij. Kort gezegd komt het erop neer dat de meeste cryptovaluta onder de noemer ‘securities’ vallen en aan die regelgeving moeten voldoen. Dit is nu vaak niet het geval. Wie de koersen analyseert ziet dat de koersval rond 14.30 gisterenmiddag inzetten. Laat dit nu net het moment zijn dat de Amerikaanse beurzen open gingen. Nu weten wij dat handel in cryptovaluta niet aan beurstijd gebonden is, maar de kans is zeer wel aanwezig dat veel analisten pas op maandag de SEC-ruling lazen en direct bij openen van hun bedrijf tot handel (verkoop) overgingen. (tekst gaat verder na de afbeelding)

SEC Regelgeving Bitcoin cryptomunten
De SEC veroorzaakte onrust met haar publicatie

De onzekerheid rondom Bitcoin Cash (BCH)

Zoals we vorige week berichtten is de Bitcoin Cash door een hard fork gespleten. In plaats van een harmonieuze software-update is het tot een regelrechte oorlog gekomen tussen de twee kampen. Het kamp van BitcoinABC zet haar mining-capaciteit volledig in op minen van BitcoinABC. Dit gaat ten koste van de capaciteit voor mining van Bitcoin. Daarmee duurt de goedkeuring van transacties langer. Het andere kamp, BCHSV, wordt geleidt door een miljardair die de hele crypto-industrie eerder heeft bedreigd met ondergang als de BCHSV niet als opvolger van BCH wordt geïnstalleerd. Tot noch toe is er geen duidelijke winnaar en dit maakt beleggers, die nu eenmaal van stabiliteit houden, onzeker en geneigd hun investering terug te trekken.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Koersval als gevolg van zogenoemde tickers

Zoals zoveel dingen is ook de handel in cryptovaluta grotendeels geautomatiseerd. Een van de manieren om dit te doen is het gebruik van zogenoemde tickers. Deze geautomatiseerde beleggingsinstrumenten voeren automatisch (verkoop)orders uit als de koers een bepaalde trigger raakt. Vaak kiest men als trigger bijvoorbeeld een koersval van 5% in een half uur of een waarde onder $ 5.000,-. Een aantal van die kritische waarden werd gisteren op weg naar een dieptepunt gepasseerd. Hierdoor zijn automatische verkooporders in werking getreden, waardoor koersen nog verder daalden. Zo is een sneeuwbal-effect ontstaan.

Koersval als gevolg van het FOJI-effect

Wanneer de koersen op de cryptobeurzen of elders stijgen trekt dit mensen aan die bang zijn om de spreekwoordelijke boot te missen. Dit effect noemt men het FOMO-effect, afgeleid van ’the Fear Of Missing Out’. Dit principe is ook de basis voor de postcodeloterij (we doen maar mee, want stel voor dat de hele straat feest viert en wij geen loten hebben). Hier tegenover staat de Fear Of Joining In. Dit sentiment maakt dat mensen niet instappen door angst om veel te verliezen. Hierdoor bleef het aanbod hoog en werd de vraag geremd.

Uiteraard zal de tijd binnenkort leren wat de definitieve oorzaken zijn en of wij gelijk gehad hebben. Heb jij een idee over de oorzaken of aanleiding van de koersval? Laat een bericht achter in de comments.

 

 

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.