Search
Close this search box.

Deze effecten heeft Facebook Project Libra op de Bitcoin en belangrijkste cryptomunten

Na de eerste introductie weten we dat de Facebook Project Libra eigenlijk geen echte cryptomunt is. Daarbij is het maar de vraag of hij er komt. Toch doemt een volgende vraag op. Wat is -gesteld dat hij komt- de invloed van Facebook Project Libra op de Bitcoin en belangrijkste cryptomunten? Wij maakten een inventarisatie.

[affcoups id=”2229″]

Zoals we zagen zijn er nogal wat vraagtekens bij Facebook Project Libra te stellen. Daarbij waren de koersen niet onder de indruk van de introductie. Als de munt komt is het echter de vraag of Facebook Project Libra een bedreiging voor de Bitcoin vormt of juist een kans biedt. Ook de is het de vraag of de Altcoins zich bedreigd moeten voelen door Facebook Project Libra. Wij zetten een aantal aspecten op een rij.

Facebook Project Libra een kans voor Bitcoin

Laten we bij het positieve beginnen. Facebook Project Libra biedt veel kansen voor de Bitcoin en andere cryptomunten. De voordelen lijken voor de hand te liggen. Door de enorme aantallen gebruikers zal Facebook ervoor zorgen dat hun eigen munt, maar ook de Bitcoin en andere cryptomunten bekend worden bij een grote doelgroep. Daarnaast zal het betalen met de Libra ervoor zorgen dat het ook gebruikelijker wordt om met andere cryptomunten te betalen.

Het aandeel Facebook steeg direct na de bekendmaking. Dit toont aan hoe enthousiast beleggers zijn over crypto-initiatieven. Het toetreden van een speler van dit kaliber zal er daarnaast voor zorgen dat institutionele beleggers ook sneller toetreden.

Een derde voordeel is dat de Libra Blockchain wordt opengesteld voor developers om hun eigen toepassingen te creëren. Dit biedt veel (nu vast nog ongekende) mogelijkheden om toepassingen voor Bitcoin en cryptomunten op de Facebook Libra Blockchain te ontwikkelen. Hoe zo’n op het eerste gezicht aparte combinatie tot verrassende inspiratie kan leiden hebben we bijvoorbeeld bij Tron (TRX) gezien toen zij Bitorrent overnam.

Doordat Facebook Project Libra een zogenoemde stable coin moet worden is er genoeg ruimte voor cryptomunten die beleggers een hoger rendement en daarmee hogere volatiliteit willen bieden.

Bedreiging voor Bitcoin en cryptomunten?

De andere kant van de medaille is dat Facebook, eufemistisch gezegd, niet zo’n daverende reputatie heeft op het gebied van privacy. Gezien de felle reactie van Amerikaanse en Europese politici zou ook de privacy die door Bitcoin-gebruikers gewenst is wel eens in het geding kunnen komen.

[affcoups id=”3782″]

Daarnaast moet je beseffen dat Facebook zo’n 2,7 miljard maandelijkse gebruikers heeft. Overheden tolereren niet graag dat zo’n grote gemeenschap geldsysteem gaat gebruiken waar zij geen vat op hebben. Dit kan tot spanning en regeldruk leiden die ook nadelig is voor Bitcoin en andere cryptomunten.

Tot slot zal van de specificaties van het Blockchain-netwerk afhangen hoe veel beter het is ten opzichte van de huidige netwerken. We kunnen echter wel inschatten dat de Libra-Blockhchain een hoop transacties moet kunnen verwerken. Immers, de bedoeling is dat de 2,7 miljard gebruikers betalingen gaan doen. De kans bestaat dat andere cryptomunten door de snelheid van Facebook Project Libra overbodig worden. Aan de andere kant kunnen zij juist een welkom alternatief zijn voor een dichtslibbend ‘newbe’ netwerk.

Is Facebook Project Libra een bedreiging voor Ripple (XRP)?

Net als Facebook Project Libra is Ripple een initiatief van een particulier bedrijf. Ook hebben beide bedrijven de cryptomunt (op papier) onafhankelijk gemaakt van de bedrijfsvoering. Daarmee lijkt een concurrentieslag aanstaande. Naar mijn opinie valt dit in de praktijk mee. Ripple (XRP) is namelijk vooral een service-provider met grote banken en financiële instellingen in het zakelijk segment als klant. Dit nieuwe initiatief richt zich juist op de andere kant van de markt. Denk daarbij aan mensen in ontwikkelingsgebieden die geen bankrekening hebben. Ook particulieren die transacties via social media kunnen doen zijn een Facebook-doelgroep.

Daarnaast heeft Facebook toch de reputatie van ‘big brother’ en banken zijn vaak geen voorstander van ‘watching you’. Bovendien heeft Ripple (XRP) een solide reputatie opgebouwd.

Is Facebook Project Libra een bedreiging voor Bitcoin (BTC)?

Bitcoin-puristen zullen (zeker uit principe, zoals ik in mijn eerdere bijdrage schreef) genoeg aanleiding zien om deze te verkiezen boven het Facebook-initiatief. Voor veel mensen zullen deze principiële bezwaren wegvallen zodra blijkt dat de oplossing van Facebook in de praktijk beter en/of goedkoper presteert. In die zin ligt daar voor Bitcoin een grotere uitdaging en kan een bedreiging van de rol als betaalmiddel zeker reëel zijn. Echter, eerlijk is eerlijk, de functie van betaalmiddel is op dit moment ook niet de belangrijkste bestaansreden van de Bitcoin.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.