Als je de koers van Bitcoin en andere cryptomunten wilt voorspellen kun je natuurlijk analyses maken, onderzoek doen en bronnen raadplegen. Een van die bronnen is vaak de mening van één of meer deskundigen. Toch is het soms onverstandig en wellicht zelfs gevaarlijk om je op hun mening te verlaten. In dit artikel leggen we uit waarom je kritisch moet zijn.
Als je op voorspellingen afgaat kun je eindeloos lezen wat experts zeggen. Over Bitcoins, maar ook over Ethereum (ETH), cryptomunten zoals Ripple (XRP) en andere cryptomunten die in de top 25 staan worden vaak voorspellingen gedaan. Laten we beginnen met een voorbeeld.
De voorspellingen van Bitcoin bull Tom Lee
Een van de bekendste cryptovoorspellers is Tom Lee. Hij staat bekend als crypto-enthousiast en is directeur-eigenaar van een statistisch onderzoeksbureau. Je zou dus verwachten dat hij enig vooruitzicht moet kunnen bieden. Dit zeker wanneer je ziet hoeveel mensen hem volgen. In onderstaand overzicht zie je zijn voorspellingen in 2018, afgezet tegen het koersverloop. Kijk, vergelijk en oordeel zelf.
Belangrijkste redenen foute Bitcoin koers voorspelling
Uiteraard is Tom Lee niet de enige voorspeller die de mist in gaat. Bij het analyseren van experts en hun voorspellingen komen een aantal factoren steeds terug. Deze zetten we op een rij.
Het gebrek aan cijfers over economische wetten
Economische wetten zijn, in tegenstelling tot een juridische wet niet altijd geldig en niet overal hetzelfde. Zo lieten we eerder al zien dat beleggen op basis van de Monte Carlo-analyse voor Bitcoins meer te maken heeft met het casino dan met een analysemodel. De reden laat zich eenvoudig verklaren.
Veel beleggingsmarkten (zoals aandelen en grondstoffen) hebben een historie van tientallen en misschien wel honderden jaren. De historie van de oudste cryptomunt is ruim 10 jaar. Er is dus veel minder historisch vergelijkingsmateriaal. Daarbij namen cryptomunten pas een vlucht in 2017 en zijn veruit de meeste initiatieven (sommigen schatten tot 95%) in 2016/2017 ontstaan. Er is dus een dunne historische bodem, als er al een bodem is, om de koersen op te analyseren.
De dalende markt voor Bitcoin en cryptomunten
Als de markt stijgt is het redelijk makkelijk om als analist jouw gelijk te claimen. Als jij 10 voorspelt en het wordt 12 is het makkelijk om excuses te verzinnen voor de laatste 2, zeker als mensen instapten toen de echte koers 2 was. Gezien het resultaat zijn ze daarnaast makkelijker geneigd jou volkomen gelijk te geven. Bij dalende koersen is die perceptie natuurlijk anders.
Veel experts claimen de betrouwbaarheid die zij voor hun achterban hebben door hun positie of gelijk of zelfs meer dan gelijk in het verleden. Als je die betrouwbaarheid maar hoog genoeg hebt zitten kun je een expert lang volgen voor je besluit een andere te kiezen.
De belangen van de Bitcoin expert
Waarom zouden experts hun opinie eigenlijk willen delen? Ook hier zien we vaste patronen terug. Mensen die betrokken zijn bij beurzen of investeerders willen uiteraard graag geld verdienen. Zij hebben dus belang bij veel handel. ‘Koop nu want straks stijgt de koers’ is wellicht een beter argument dan ‘het is niks en het wordt niks’.
Ook is er een slag experts dat graag in de media komt. Als zij met de wolven in het bos meehuilen zal er weinig media geïnteresseerd zijn om hun verhaal op te tekenen. Een afwijkende mening ‘Het is crisis, maar binnen een X-periode is iedere bezitter van een Bitcoin miljonair’ is dan een fijn verhaal. Zeker omdat de media zo wat blijde verwachting bij hun kijkers/luisteraars veroorzaken.
De vergeten factoren en valse wetten bij een koersvoorspelling
Naast deze drie patronen zijn er ook veel analisten die bepaalde aspecten bewust niet bij hun analyse betrekken of een valse economische wet proberen te definiëren. Uiteraard is daar ook genoeg over te vertellen. Voor nu, wees alert!
Wel rationeel in Bitcoin en cryptomunten beleggen?
Natuurlijk is het ook zonder voorspellende experts heel goed mogelijk om rationeel en met rendement in cryptovaluta te beleggen. Dit lukt het beste als je jouw eigen beleggingshorizon inzichtelijk hebt, een handelsjournaal hanteert en de juiste analyses maakt.