Dit moet je weten over marktkapitalisatie van Bitcoin en Cryptomunten (deel 2)

De marktkapitalisatie van Bitcoin en cryptomunten geeft voor veel beleggers extra inzage om hun beleggingen in cryptomunten (verder) te rationaliseren. In het eerste deel hebben we uitgelegd wat marketcap is, welke vormen er zijn en hoe je deze kunt berekenen. In dit deel staan we stil bij de waarde van marktkapitalisatie voor beleggers en enige trucs die handelaren gebruiken om op het sentiment in te spelen van beleggers die niet weten hoe zij met marktkapitalisatie om moeten gaan.

Marketcap als ijkpunt

Als we marketcap in de praktijk bekijken dan gebruiken we deze vooral om de prijs vast te stellen. De prijs van de Bitcoin (en iedere andere cryptomunt) wordt namelijk opgebouwd uit waardering van een drietal componenten. Deze zijn: koersrisico, reputatie en schaarste. Met name de laatste component hangt samen met marktkapitalisatie. Immers, hoe groter het deel van de cryptomunten dat gekapitaliseerd is, hoe schaarser de munt wordt. Andersom geldt, dat als de munt volledig gekapitaliseerd is, maar niet schaars, dat deze component weinig bijdraagt aan de prijs. Een voorbeeld verduidelijkt dit.

Waarde Bitcoin op basis van koers of marktkapitalisatie?

Laten we met een praktijkvoorbeeld kijken hoe e.e.a. werkt. Wanneer we kijken naar de Ripple (XRP), dan is de koers € 0,2850. Als we kijken naar Litecoin (LTC) is de koers € 42,31. De Ripple lijkt een stuk goedkoper en (beginnende) beleggers zouden kunnen verwachten dat de de kans dat de koers van XRP 10% stijgt veel groter is dan de kans dat de koers van LTC 10% stijgt.

Wie verder kijkt ziet dat de marketcap van Litecoin veel lager ligt dan die van Ripple. Daarmee is Litecoin veel schaarser. Bovendien is het totale aanbod van Ripple ook veel groter. Nu schaarste een van de factoren is die de prijs bepaalt is de kans dat de Ripple 10% in waarde stijgt wellicht een stuk minder dan de kans dat de Litecoin 10% in waarde stijgt.

Hoe manipuleren handelaren met marktkapitalisatie?

Zoals we zien kan marktkapitalisatie een flinke invloed hebben op de wijze waarop men een risico inschat. Toch zijn er 3 factoren waar je op moet letten om te voorkomen dat je jezelf door (gebrek aan) inzicht in marktkapitalisatie benadeelt.

De eerste methode bespraken we hiervoor, de visuele koersinschatting. Door lage koersen lijkt het voordelig om in te stappen, terwijl de marktkapitalisatie wellicht nuance vraagt.

De tweede methode is koersmanipulatie. Dit speelt juist een rol bij een lage marktkapitalisatie. Wanneer mensen met diepe zakken een groot deel van de munten (of miningcapaciteit) in handen kunnen krijgen is het eenvoudig om daarna door middel van scams (zoals pump and dump of 51%-fraude) de koersen oneigenlijk te manipuleren.

De derde vorm van benadeling is de koershype die soms rond nieuwe cryptomunten ontstaat. Vlak na introductie wil de koers van nieuwe munten onder goede omstandigheden wel eens razendsnel stijgen. Wie te laat instapt merkt dat de eerste fase een hype is. Hierna stabiliseert de koers en de marktkapitalisatie. De munt wordt dus minder schaars/minder gezocht. Hierdoor houden de enorme koersstijgingen niet lang aan en kun je per ongeluk in een hype ingestapt zijn.

Voldoen marktkapitalisatie en koers?

Als je wilt weten of een bepaalde cryptomunt past in jouw beleggingsstrategie zijn de koers en marktkapitalisatie uiteraard belangrijke aspecten. Toch zijn deze indicatoren alleen niet genoeg om een investeringsbeslissing te maken. Hiervoor kun je de fundamentele analyse of technische analyse gebruiken.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.